כפי שנכתב ב"ידיעות אחרונות" בשבוע שעבר, ראשי המתנחלים מתכוננים להניע את התוכניות שלהם מול ממשל טראמפ המתגבש. מי שמוציא את הדברים לאור בקולו הוא יו"ר הציונות הדתית השר בצלאל סמוטריץ', שעד כה הוחרם על ידי ממשל ביידן והיה ממודר מכל החלטה ושיתופי פעולה מול האמריקאים.
סמוטריץ' אומר כי "אחרי שנים שלצערי הממשל הנוכחי בחר להתערב בדמוקרטיה הישראלית, ובאופן אישי לא לשתף פעולה עימי כשר האוצר של מדינת ישראל, אני מברך את הממשל הנבחר ומצפה לעבודה משותפת". עוד מוסיף סמוטריץ': "ניצחונו של טראמפ מביא עימו גם הזדמנות חשובה למדינת ישראל. היינו כפסע מהחלת הריבונות על ההתיישבות ביהודה ושומרון, ועכשיו הגיע הזמן לעשות את זה. 2025, שנת הריבונות ביהודה ושומרון. זאת התשובה שלנו לסינוואר יימח שמו וזכרו. הנאצים החדשים צריכים לשלם מחיר בשטח שיילקח מהם לתמיד גם בעזה וגם ביהודה ושומרון".
סמוטריץ' כאמור ממשיך את העמקת השליטה שלו במינהל האזרחי ובכל הקשור לבנייה והרחבת התנחלויות. אביתר והיישוב חומש שפונה בהתנתקות, הם כבר יישובים לכל דבר. יש בהם מבנים, מוסדות לימוד ומשפחות. הקמת מאחזים ביתר יישובי צפון השומרון שפונו בהתנתקות היא רק עניין של זמן. ראש מועצת יש"ע וראשי המועצות כבר התחילו לרקום מערכות יחסים עם גורמים אמריקאיים. בימים אלו, בהם בונה טראמפ את הכוורת שלו, מנסים המתנחלים לזהות את השמות ולפנות אליהם. עם זאת, נכון לעכשיו לא מוכרת תוכנית שהונחה על השולחן ומתקדמת מול אנשיו של הנשיא החדש–ישן.
ישנן שתי נקודות שצריך לשים אליהן לב. ראשית, העובדה כי השר גלנט יצא מהמשוואה. העבודה עם שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ לא קשורה רק לענייני המלחמה, אלא גם למספר סוגיות משמעותיות ביהודה ושומרון. בין היתר הטלת צווי מעצר מנהליים, פינוי מאחזים בלתי חוקיים מסיבות ביטחוניות, סגירה או פתיחת מעברים לפלסטינים ובכלל ניהול מדיניות של מקלות וגזרים מול הפלסטינים. עד כה גלנט ומערכת הביטחון דיברו באותה שפה, לא ברור אם כך יהיה המצב עם ישראל כ"ץ. סמוטריץ' ובן גבירי עמיקו את הקשר עם השר החדש ויצפו להתנהלות שונה.
נקודה נוספת שעלולה לפגוע בחלומותיהם של סמוטריץ' ובן גביר, היא מהלך ריבונות כולל אליו ילך נתניהו בדרישת טראמפ. כבר בימים אלה מתגבש הסכם מדיני חובק עולם שבו מעורבות מספר מדינות להפסקת אש בצפון.
טראמפ כבר הודיע כי "הוא עושה דילים ולא מלחמות", ולכן ישאף לקדם הליך נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. אם לבחון את הצהרותיהם של בכירים סעודים ניתן להבין כי הם ירצו לראות שלטון פלסטיני ברצועה והתקדמות בסכסוך הישראלי פלסטיני. דבר שבהכרח אליו יתנגדו שותפיו הקואליציוניים של נתניהו.