צה"ל חשף אמש כי לראשונה איתר תחמושת בשיירת סיוע הומניטרי ברצועת עזה. לפי ההודעה, בעת מעבר שיירה מתואמת של הקהילה הבינלאומית, שהייתה במעקב הכוחות, עלה חשד לתנועה שאינה שגרתית. בעקבותיה נעצרה השיירה לבידוק ביטחוני במעבר בציר ההומניטרי שבין צפון לדרום, וכוחות צה"ל איתרו שק המכיל תחמושת לנשק חם.
בצבא הוסיפו כי הכוחות עצרו את המעורבים ואנשי השיירה, ואלו והועברו לחקירת שטח על ידי יחידה 504 והמשך טיפול מול כוחות צה"ל וגורמי הביטחון לצד תחקור מול הארגון. "נדגיש כי מדובר בשיירה פנימית שהועברה בין צפון לדרום הרצועה, שלא הועברה דרך המעברים להכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה", נמסר.
התקרית מגיעה בצל החלטת הקבינט להרחיב את הסיוע לעזתים, החלטה שכבר הועברה ליישום הדרג הצבאי, בעשרות משאיות מדי יום. ההחלטה התקבלה עקב הלחץ האמריקאי הכבד, חרף הידיעה כי הסיוע נופל בידי חמאס.
בתוך כך, ב"גרדיאן" דווח בכתבה הראשית באתר, כי הסיוע שנכנס לרצועה ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2023, בצל האיום באמברגו נשק של ארה"ב. כך על פי נתוני המתפ"ש. הקבינט נדרש להכריע בדיון אמש בסוגיה - וכאמור הסכים כי יש להרחיב את הסיוע. עם זאת, הוחלט שלא לאפשר ביקורים לעצירים עזתים. בירושלים מקווים שהאיום יוסר בפגישות המדיניות שיתקיימו השבוע בוושינגטון.
השר המקורב לנתניהו, רון דרמר, צפוי להיפגש עם בכירים אמריקאים וגם עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, בעוד נשיא המדינה יצחק הרצוג יפגוש בנשיא היוצא ג'ו ביידן. האולטימטום האמריקאי - שבו נדרשה ישראל לשינוי תוך 30 יום - נמסר ב-13 באוקטובר, ויפוג בימים הקרובים. עדיין לא ברור באילו צעדים, אם וכאשר, ינקוט הממשל האמריקאי נגד ישראל, אם זו לא תעמוד בדרישת וושינגטון.
על רקע האיום, צה"ל גם הודיע כי הוא מרחיב פעם נוספת את האזור ההומניטרי בדרום רצועת עזה, אחרי שהודיע על הרחבתו פעמיים בחודש שעבר. "האזור ההומניטרי המורחב כולל בתי חולים שדה שהוקמו החל מפרוץ המלחמה, מתחמי אוהלים, ציוד למחסות ואספקה של מזון, מים, תרופות וציוד רפואי שהוכנסו בתיאום מתפ״ש לקהילה הבינלאומית", מסר דובר צה"ל. "צה״ל ימשיך לפעול למימוש מטרות המלחמה ובהן פירוק חמאס והשבת כלל החטופים".
עם זאת, ב"גרדיאן" נכתב כי לפחות לפי שעה, נראה שעד כה ישראל התעלמה ממרבית הדרישות שפורטו במכתב של מזכיר ההגנה לויד אוסטין ומזכיר המדינה אנתוני בלינקן. בכתבה ציטט האתר הבריטי עובדי סיוע בעזה, שמתארים את המצב ברוב שטחי הרצועה כ"אפוקליפטי". "כמעט שום דבר לא נכנס יותר", אמר גורם באו"ם שמעורב בנושא. לדבריו, "השווקים הקטנים שהוקמו ברחובות כבר נסגרו. יש קצת קמח, מעט נוזל לשטיפת כלים, קילו עגבניות עולה כמעט 20 דולר. גם אם יש כסף, אין מה לקנות. כולם רעבים שוב", הוסיף.
נתוני מתאם פעולות הממשלה בשטחים, היחידה האחראית על תיאום הסיוע ההומניטרי לעזה, מראים שרק 25,155 טונות של סיוע מזון נכנסו לעזה באוקטובר 2024, פחות מבכל חודש מאז דצמבר 2023. כמו כן, נכתב כי רק 8,805 טונות של סיוע נכנסו לרצועה עד כה בחודש הנוכחי. בממוצע ליום בחודש אוקטובר נכנסו לרצועה 57 משאיות, מספר שאפילו לא קרוב לדרישה האמריקאית להכניס 350 משאיות ביום ובוודאי שלא עונה לדרישת סוכנויות הסיוע הבינלאומיות להכניס 600 משאיות ביום.
אתמול, למשל, עברו דרך כלל מעברי הרצועה 127 משאיות שנפרקו, ומתוכם רק 85 מהם נאספו בצד השני של המעבר. עד כה, לפי נתוני מתפ"ש, רק 624 משאיות נכנסו לרצועה בנובמבר.
גורמים בישראל דחו את הטענות כי ההרעבה בעזה מכוונת ומאשימים את גורמי הסיוע ההומניטרי כמי שכשלו לארגן את חלוקתו. כידוע, לא אחת נחשף כי הסיוע שהועבר לרצועה נופל לידי חמאס - וכך שומר ארגון הטרור את כוחו ברצועה ומפגין משילות, חרף נוכחות צה"ל במקום.