עשרות אלפי חיילי מילואים ובנות ובני זוגם שיכולים לזכות בהטבות בשווי של אלפי שקלים לא מנצלים חלק מההטבות משום שרובם אינם מודעים להן כלל. זאת, במקביל לבקשות של גורמים ממשלתיים, בהם הביטוח הלאומי, להחזרת כספים שקיבלו חיילי מילואים, כל עוד החוק לא שונה ומחייבם לדרוש את ההחזרים. בלשכת שר האוצר הבטיחו אתמול שכבר בימים הקרובים ביותר תובא לכנסת בהליך מזורז הצעת חוק שתמנע את דרישות ההחזרים מחיילי המילואים.
רשימת ההטבות שמגיעות לחיילי המילואים ובנות ובני זוגם היא ארוכה, בהתאם לתוכנית שמומנה בתשעה מיליארד שקלים על ידי משרד האוצר, אולם משיחות עם חיילי מילואים עולה כי רבים מהם כלל לא מודעים להטבות.
חייל מילואים בשם דביר ששירת כבר 150 ימים אמר כי "יש לי שלושה ילדים קטנים וממש לא ידעתי שאפשר לקבל מימון לשמרטפות". חיילים רבים ציינו כי לא היה להם מושג שלמשרתים למעלה מ-60 ימים במילואים בשנה מגיעים שוברים לחופשה בסכום של 4,500 שקל בשנה או סיוע כספי מיוחד לטיפול זוגי ונפשי.
ההטבות לחיילי המילואים שגויסו במלחמה כוללות, בין השאר, מענק בסכום של 8,000 שקל לכל לוחם בעל משפחה על כל חודש מילואים. מחצית התגמול תשולם בחודש העוקב לשירות ומחציתו שולמה ותשולם גם בשנה הקרובה בחודש מאי. בחודש מאי ישולם גם תגמול מיוחד נוסף לכל יום מהיום ה-32 לשירות המילואים בגובה של 133 שקל.
יצוין כי 8,000 השקלים כמענק היו נהוגים גם לפני המלחמה אולם רק לקצינים מתפקיד מ"פ ומעלה. הכלל הזה הורחב לכלל הלוחמים שמקבלים 4,000 שקל מיד ועוד 4,000 שקל בחודש מאי.
הטבות שונות שאושרו במהלך המלחמה במשרד האוצר בראשות השר בצלאל סמוטריץ' ובמשרד הביטחון מזכות בהשתתפות באמצעות שובר בטיפול נפשי של 1,500 שקל ועוד סכום זהה של 1,500 שקל לטיפול זוגי. השובר לחופשה לחיילים עם ילדים הוא כיום בשווי של 4,500 שקל.
נשים שבן הזוג שלהן במילואים יכולות לקבל לחופשות לידה 10,700 שקל מענק לצורך הארכת חופשת הלידה מעבר לזאת המזכה בחוק בימים רגילים. 4,500 שקל יינתנו גם לאישה שנמצאת בחל"ת וסיימה את הזכאות לדמי אבטלה, אך זאת רק אם בעלה עדיין משרת במילואים.
לסטודנטים מוכן משרד האוצר לממן 100% משכר הלימוד אם הסטודנט הוא לוחם במילואים. 30% ימומנו למי שאיננו במקצוע לוחם בצבא בעת המלחמה. התנאי לקבלת הסיוע הוא שירות מילואים של מעל 60 ימים מתחילת המלחמה ב-7 באוקטובר 2023.
גם במחיר למשתכן הוחלט על הטבה, כאשר משרד השיכון הורה להקצות 20% מהדירות במבצעים השונים למשפחות של חיילי מילואים.
מענק של 500 שקל יינתן לחייל מילואים שלו ילד עד גיל 14. מענק של 833 שקל יינתן עבור ילד עד גיל 14 לחייל מילואים שהוא לוחם. מענק כלכלת בית של 2,500 שקל ישולם לחייל מילואים שביצע לפחות 45 ימי מילואים במערך הלוחם. לחייל שיש לו ילד עד גיל 21 עם צרכים מיוחדים ישולם מענק חד-פעמי של 2,000 שקל אם שירת לפחות 45 ימים במלחמה.
2,000 שקל בחודש יינתנו למשפחות חיילי מילואים עם ילדים קטנים להשתתפות בשמרטפות. ביולי-אוגוסט, חודשי החופש הגדול הסכום אף הוגדל לחודשיים הללו ל-3,500 שקל לחודש. עבור טיפול זוגי בעקבות שירות מילואים יינתן במקרה הצורך סכום חד פעמי של 1,500 שקל בצמוד לקבלה עם הסבר מתאים.
במסגרת קרן הסיוע למילואים תהיה השתתפות של המדינה אפילו בסיוע בתיקונים בבית כמו על ידי שרברב, מנעולן וכדומה. יצוין כי חיילי מילואים רבים לא שמעו על האפשרות לתבוע החזר במקרה כזה.
עוד סעיף סיוע הוא לפי הסכם עם המעסיקים, שבו ניתן שיפוי של 20% על השכר של חייל המילואים הנעדר מעבודתו. כמו כן משולמים ימי היעדרות לנשות חיילי מילואים בשכר עד 8 ימי היעדרות.
חיילי מילואים יכולים היו השנה לקבל הלוואות בערבות המדינה לחיילי מילואים, אולם בדיקת "ממון" העלתה שהקרן כבר נסגרה, אף שהמלחמה נמשכת.
מהביטוח הלאומי מתקבל אצל כל חייל מילואים מה שמכונה התגמול המזערי הקבוע ליום מילואים של 310 שקל ליום. ההטבות הנוספות כוללות עוד מענק בגובה של 266 שקל למשרת מילואים עבור כל 10 ימי מילואים. כמו כן ישולם מענק של 466 שקל למשרת ביחידות של המערך הלוחם. המענק משולם עבור כל 10 ימי מילואים למי שביצע לפחות 40 ימי שמ"פ בצו 8 במלחמה ובעבור כל 10 ימי מילואים החל מהיום ה-30.
והיכן אפשר להתעדכן על כל ההטבות ולדרוש אותן?
קיים אתר "כיוונים 360", שמכוון להדריך בעניין מתן הסיוע לחיילי המילואים במלחמת חרבות ברזל. כמו כן אמורים להגיע לבסיסים בעת שחרור יחידות מילואים "נאמני מיצוי זכויות", שבעזרתם ניתן לדרוש את הסיוע בנושאים השונים.
במשרד האוצר ציינו, כי התוכנית בהיקף של 9 מיליארד שקלים שהייתה כלולה במסגרת תקציב שנת 2024 תימשך גם בשנת התקציב 2025, אולם התשלומים לחיילי המילואים בחלק מהסעיפים יהיו אף גבוהים יותר. הסיבה: פחות חיילי מילואים יגויסו לפי התחזית, אך סכום התוכנית לא יקוצץ.
חייל מילואים ששירת כבר 150 ימים: "יש לי שלושה ילדים קטנים ולא ידעתי שאפשר לקבל מימון לשמרטפות". אחרים ציינו כי לא היה להם מושג שלמשרתים למעלה מ-60 ימים במילואים בשנה מגיעים שוברים לחופשה או סיוע כספי מיוחד לטיפול זוגי ונפשי