בזמן שהצמרת המדינית מדברת על נורמליזציה עם סעודיה - בשקט, מאחורי הקלעים, סין פעלה ללא לאות להדק את הקשרים בין איראן לממלכה הערבית. היחסים הגיעו שלשום לשיאם בפסגת החירום בריאד, שנה אחרי הפסגה הערבית והאיסלאמית "הרגילה" שנערכה בדיוק באותו המקום בסעודיה. ההצהרות שהשמיע יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, בפתיחת הפסגה קשות וחריגות לאוזן הישראלית. הוא תקף בחריפות את ההתנהלות הישראלית בעזה ובלבנון והרחיב את הדיבור גם על "התקיפות באיראן ובמקומות המזוהים עם איראן (הכוונה לסוריה, לבנון וגבול עיראק-סוריה)".
להתבטאויות אלו קדם ביקור שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, בסעודיה באוקטובר האחרון. סין לא הסתפקה בביקור עצמו של עראקצ'י, שעשה סבב בכל מדינות המזרח התיכון, והפגישה אותו לא רק עם עמיתו הסעודי, פייסל בן פרחאן, אלא דאגה לפגישה מיוחדת של עראקצ'י עם שליט המדינה, בן סלמאן.
פרופ' פריד, בכיר באחת האוניברסיטאות בסעודיה לא בונה על שלום חזק ואמיתי בין ארצו לאיראן, אבל לטענתו "בהחלט יש כאן סיבוב חד, שהתחיל עם פתיחת השגרירויות בטהרן וריאד, ונימשך בלי להיעצר. זה מסוכן, ושני הצדדים יודעים להיזהר".
סין, כאמור, לא חדלה מתפקידה כמתווכת, והובילה לביקורו של הרמטכ"ל הסעודי, פיאד אל-רוואילי, בסוף השבוע בטהרן. היחסים, שהתחילו להיבנות מחדש אחרי שבע שנות ניתוק, ממוקדים עכשיו בהיערכות לתמרונים צבאיים משותפים בים האדום, ובשיתוף פעולה כלכלי, כשסעודיה לוקחת על עצמה להעביר לאיראן מוצרי בסיס שהחרם האמריקאי מפריע לאיראנים לייבא עוד מעידן טראמפ הקודם.
אמנם נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, נעדר מפסגת החירום שלשום, אך התנצל מראש שלא יוכל להגיע בגלל "עניינים פנימיים לוחצים", כשהכוונה להיערכות לתקיפת ישראל. פזשכיאן אף לא הותיר כיסא ריק, ושיגר את סגנו הבכיר עם מכתב התנצלות למארח בריאד.
"אני רואה במהלכים בין סעודיה לאיראן המשך המגמה של השנה האחרונה כשהסעודים רוצים התקרבות אינסטרומנטלית לאיראן, כדי לנסות להישאר מחוץ לקו האש", מסביר ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי. "הם בהחלט צופים שבחודשים הקרובים, עוד לפני שטראמפ ייכנס לבית הלבן, תהיה התלקחות איראנית-ישראלית ולכן הם רוצים להתרחק מכל עימות אפשרי. זאת הסיבה להתבטאויות הפרו-איראניות שנועדו לשרת את המטרה הזאת: להראות לאיראנים - אנחנו לא בנורמליזציה עם ישראל, והתקיפה של ישראל על איראן לא לרוחנו, ולא ניקח בה חלק בעתיד, אם תהיה עוד תקיפה".
כעת, המאמץ האמריקאי להושיב נציגים בכירים מסעודיה וישראל בחדר אחד, לנהל הידברות על שיפור גדול במערכת היחסים, כשל בגלל התקיפות ומאמצי הנורמליזציה נדחקו עמוק למגירות השולחן של יורש העצר בן סלמאן. "זה מסר ברור לנשיא הבא, דונלד טרמפ שהתחייב 'להפסיק את המלחמות' במזרח התיכון", קבע חסן אל-חסן, חוקר בכיר במכון ללימודי המזרח התיכון בוושינגטון, ב"ניו-יורק טיימס". "עכשיו, סעודיה מציבה את עצמה במצב שטראמפ ייאלץ לעבוד עם ריאד".
טראמפ, כזכור, הצהיר כי כשייכנס לבית הלבן "יפסיק את המלחמות" וסעודיה, ואחריה מצרים, ירדן, ולבנון ממתינות לחילופי הממשל בוושינגטון ודורשות אמברגו נשק אמריקאי על ישראל, כדי לעצור את המשך הלחימה מהצד הישראלי. על חיזבאללה לא דיברו. גם חמאס נידחק. יורש העצר הסעודי נערך לעבוד עם הנשיא טראמפ ודואג להציג תמונה קשה.
"כל מה שאני מוכן ויכול לומר לך עכשיו, לעיתון ישראלי, שאנחנו תומכים במהלכיו המשוקללים היטב של יורש העצר בן סלמאן", אמר איש אקדמיה בכיר מאוד בריאד ומקורב לשלטון בסעודיה. "בפסגה, הוא אכן תקף את ישראל חזק. אבל התיק הישראלי, לפי מה שאני מבין, לא נסגר, אלא הורחק. הנושא הישראלי בהחלט נשאר על סדר היום. שיפור היחסים, לא עכשיו".