שכונת אשרפיה במזרח ביירות ממוקמת על גבעה לא גבוהה במיוחד, לאורך רצועת החוף. זוהי שכונה נוצרית ותיקה המשמשת רובע מסחר ומגורים ומאופיינת ברחובות צרים ודירות יוקרה מרווחות. משפחות האצולה הנוצרית של לבנון מתגוררות בה, ובמושגים ישראליים אפשר להגדירה כהרצליה פיתוח או סביון של לבנון. כאן חיים פחות מ-100 אלף תושבים שממשיכים ליהנות משירותים פרטיים של חשמל, מים ומוסדות חינוך. כל ה"מי ומי" של לבנון שיכולים להרשות לעצמם, יעדיפו להתגורר כאן בגלל השקט היחסי.
לאחרונה, מספרת עבלה, דיירת ותיקה, הקימו דיירי השכונה משמר אזרחי, מהסוג המוכר גם אצלנו: דיירים שמחליפים ביניהם משמרות 24 שעות ביממה. זה סיפור חדש בלבנון, שנועד למנוע חדירת "אנשים זרים" לשכונת היוקרה. לא פליטים מהדרום והבקאע המוסלמים-שיעים ולא אנשי חיזבאללה שמחפשים דירות מסתור. עבלה מסבירה: יבוא בכיר בחיזבאללה, ישכור דירה או יתנחל בבניין ריק, ואז יגיעו מטוסי חיל האוויר הישראלי ויפציצו את השכונה. הדיירים מגיעים בעצמם לפטרול השכונתי או שולחים את משרתי הבית, חמושים בנשק. כל רכב זר או חשוד, מתבקש לסגת לאחור ולעזוב את השכונה. גברים לא מוכרים מתבקשים להזדהות ולעזוב. במקרה מסוים הגיעה קבוצת צעירים לבושה בבגדים שחורים, סימן הזיהוי של חיזבאללה, וביקשה לשכור דירה במחיר מופקע. ועד השכונה מיהר להתכנס והודיע ש"הדירה תפוסה".
גם שגריר איראן בלבנון, מוג'תבה אמאני, התגורר ברובע אשרפיה עד שנפצע לפני קרוב לחודשיים מפיצוץ מכשיר הזימונית החדש שנשלח אליו ביחד עם עשרות זימוניות נוספות שהגיעו לידי לוחמי חיזבאללה. השגריר נטש את מעונו (המאובטח) וטס לטהרן לעבור סדרת ניתוחים בהולים. דיירי השכונה נשמו לרווחה כשהסתלק. "אנשי חיזבאללה התגנבו למעונו במכוניות השרד האטומות", סיפר אחד מדיירי השכונה, "ויצרו אווירה של אי-שקט מתוח".
לבנון מתנהלת היום בשני מסלולים מקבילים: מהצד האחד חיזבאללה שלא מוכן עדיין לוותר, ומהצד השני הממשלה (אין נשיא למעלה משנה) ואזרחי המדינה שמצבם הכלכלי רע מאוד. מיליון ורבע אזרחים לבנונים נאלצו, בחודש האחרון, לנטוש את בתיהם בכפרי הדרום ובבקאע. דובר צה"ל בערבית אביחי אדרעי הפך, עם הערבית המשובחת והטון הנינוח, לדמות מוכרת לכל לבנוני. "אדרעי אמר" או "אדרעי ממליץ", הם חוזרים בקול רם על אמירותיו היומיומיות בשפתם, ואפילו הקדישו לו מערכונים שמלגלגים על מפקדי השטח של חיזבאללה השנואים.
אין דיווח מדויק לגבי מספרם של לוחמי חיזבאללה. המזכ"ל החדש, נעים קאסם, טוען כי מדובר ב-100 אלף לוחמים, לוחץ להתגייסות "הדור החדש", ומבטיח תנאים כלכליים טובים יותר מרמות השכר הנמוכות, אם בכלל, של אזרחי לבנון. רבים מפקפקים במספר המנופח שמציג המזכ"ל, ובמקביל מצביעים על מספרם הנמוך, יחסית, של לוחמי צבא לבנון הסדיר בפיקודו של ג'וזף עאון. שמו חוזר ונישא בידי בכירים אמריקאים וצרפתים כמועמד לתפוס את משרת הנשיא הפנויה. כשעאון ישב בארמון הנשיאות ויוריד צווי פעילות והנחיות בשטח, ימהרו להבהיר, זה יעזור לחבר את הצבא לדרום לבנון ולתפוס את מקומו של חיזבאללה.
השאלה, כמובן, מי בסופו של דבר מגן באמת על לבנון: חיזבאללה או צבא לבנון? בעיניים מערביות יש כאן היפוך תפקידים. צבא לבנון מגונן על הסדר הפנימי בתוך לבנון ואילו חיזבאללה, שהחל כמפלגה שיעית והפך מיד עם הקמתו לארגון טרור, אחראי להתקפות על ישראל. בפרלמנט הלבנוני יש חלוקה ברורה בין תומכי חיזבאללה למתנגדיו. ראש הממשלה נג'יב מיקאתי ויו"ר הפרלמנט נביה ברי, הפוליטיקאי הוותיק, שונאים את חיזבאללה ופוחדים מידיו הארוכות לא פחות מהתיעוב והסלידה של ישראל. וחיזבאללה כבר לא מסוגל להסתיר את המכה הקשה שספג עם קטילת מנהיגי השורה הראשונה של ארגון הטרור, בראשם, כמובן, נסראללה.
חיזבאללה, בחולשתו הנוכחית, הפסיק לסייע לאזרחי לבנון. פעיליו כבר לא מחלקים כסף או תלושי קנייה, וארגוני נשים אזרחיות צצים כפטריות אחרי הגשם לבשל ארוחות חמות ולחלקן במחיר סמלי. מהכפר פוואר ליד צידון יוצאת בכל יום בשעת צהריים מוקדמת משאית ועליה מאות ארוחות חמות. אלא שהתקציב המקוצץ הוריד את תנועת חלוקת ערכות המזון לפעמיים בשבוע בלבד כי "אין כסף". והנה האבסורד: למרות החולשה, מול יישובי הצפון בישראל חיזבאללה מפגין עלייה במקרי הירי ואתמול גרם למותם של שישה חיילי צה”ל בקרב בבניין מגורים.
הממשלה, חברי הפרלמנט והאוכלוסייה הלבנונית, ממתינים בקוצר רוח לביקורו המתוכנן של המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין. יו"ר הפרלמנט, הפנים הדיפלומטיות של לבנון, היה רוצה לסיים את המו"מ העקיף עם ישראל עוד לפני כניסת טראמפ לבית הלבן. הוכשטיין רומז ש"זה בהחלט אפשרי". השאלה, איך יגיב חיזבאללה להוראות להתפנות מהדרום לטובת צבא לבנון, מאחורי נהר הליטני. הנוסחה פשוטה, קליטה ומקובלת על ישראל ועל לבנון, בתיקונים קלים בלבד. אלא שחיזבאללה לא מתכוון להפסיק לנהל מאבק וזוכה לגיבוי איראני, אבל יוכל גם – עוד אחד מפלאי לבנון – לעצור כמעט הכול, אם תגיע הוראה מדויקת.
ראש הממשלה ויו"ר הפרלמנט הלבנונים שונאים את חיזבאללה ופוחדים מידיו הארוכות לא פחות מהתיעוב והסלידה של ישראל, וחיזבאללה כבר לא מסוגל להסתיר את המכה הקשה שספג בעקבות חיסול מנהיגיו