העובדה שהימין הקיצוני נמצא בעלייה חדה במדינות רבות במערב כבר אינה דבר חדש. אך בשבועות האחרונים לסנטימנט האנטי-הגירתי, אנטי-דמוקרטי ואנטי-האיחוד האירופי, מתלווה תופעה חדשה: סגירה מחדש ואבטחה מוגברת במעברי הגבול של המדינות. מה שהיה למאפיין המובהק של אירופה החדשה ושוחרת השלום, עם גבולות פתוחים ומעברים חופשיים בין המדינות השונות, נראה בחלוף שבועות בודדים כחלום רחוק.
כעת, ההגנה על הגבולות מתחזקת שוב והמעבר בין מדינות הופך למסובך וארוך יותר, מה שהופך את הסכמי שנגן לכמעט בלתי רלוונטיים. בין המדינות שהגבירו את סידורי האבטחה והביקורת בגבולות נמצאות גרמניה, צרפת, ספרד, איטליה, אוסטריה ודנמרק. בחלק מהן, הוארכו סידורי האבטחה החדשים בגבולות עד למאי ויוני 2025.
גרמניה הייתה הראשונה שהתחילה את הגל. לאור הסנטימנט ההולך וגובר נגד מהגרים בלתי חוקיים והדאגה מגורמי איסלאם קיצוני, ברלין הודיעה על החזרת בידוק הגבולות ההדוק במעברי הגבול שלה עם צרפת, הולנד, בלגיה, לוקסמבורג ודנמרק. גם ממשלת הימין של הולנד הודיעה בשבוע שעבר על צעד דומה.
על אף שב-2024 המשיכה התאוששות התיירות באירופה מאז הקורונה, ההגירה הלא-חוקית המתפשטת, התפשטות רשתות הפשע והפחד מטרור, יביאו תיירים רבים, בעיקר אלו שאין להם דרכונים אירופיים, לבלות שעות במעברי הגבול.
החוקים הם עדיין אותם חוקים, כולל שהות מותרת של עד 90 יום בכל חצי שנה, למי שאינו ברשותו דרכון של מדינות האיחוד. אלא שכעת, האכיפה של החוק הזה עומדת להיות מוגברת, בעיקר בגבולות הקרקעיים, ותחול על אלו שעוברים בין מדינות ה"שנגן" ברכב, אוטובוס או רכבות. החל מ-2025, כל מי שיכנס לאירופה בלי דרכון אירופי, יצטרך לעבור הרשמה ביומטרית, למסור טביעות אצבע ופרטים שיישמרו במאגר נתונים לשלוש שנים. בנוסף לכך, וגם כן בתחילת השנה הבאה, כל אזרח ממדינה שלא זקוק לוויזה כדי להיכנס לאיחוד, יצטרך למלא טופס אונליין תמורת סכום קטן שיאפשר לו לשהות באירופה (כמו הסדר ה-ESTA האמריקאי).
לפי הסכמי השנגן, המדינות החברות באיחוד לא אמורות לקיים מעברי גבול, אבל מותר להן להגביר פעילות בגבול באופן זמני, עם הודעה מראש של ארבעה שבועות ואם הן יכולות להוכיח שהגברת הבידוק בגבולות תסייע להן בהורדה של איום ביטחוני ממשי למדינה. לפי ההסכם, זו חייבת להיות הברירה האחרונה עבור אותה מדינה. נראה שמדינות רבות באירופה הגיעו למצב שבו זו נראית להן האופציה האחרונה.