במסגרת המאמץ להגיע להסדרה בין ישראל וחיזבאללה, סלע המחלוקת המרכזי נותר חופש הפעולה הישראלי לאכיפת ההסכם במידה ויופר.
מחר צפוי שליחו של הנשיא ביידן, עמוס הוכשטיין, להגיע ללבנון ולסגור את פרטי ההסכם. ההערכה היא שהלבנונים ידרשו מהוכשטיין הבהרות ביחס לחופש הפעולה שהובטח לישראל במסמך הצד בין ישראל לארה"ב, כשהמטרה היא להוציאו מההסכם. הלבנונים מסרבים לאפשר לישראל לפעול בחופשיות בלבנון במקרה של הפרות.
1 צפייה בגלריה
yk14154515
yk14154515
(הדיון אתמול בהשתתפות ראשי מערכת הביטחון)
במידה והשיחות בביירות יהיו חיוביות, הוא צפוי להגיע גם לישראל אבל זה כאמור תלוי בתשובות שיקבל.
גורם ישראלי בכיר אמר בהקשר זה: "ההסדרה נמצאת על הפרק. יש דין ודברים מאחורי הקלעים. דווקא הגברת התקיפות בביירות זה סימפטום של ניסיון לסגור עסקה".
גורמים בכירים שנחשפו למגעים מציינים כי איראן לא תמנע מלבנון להגיע להסדרה בעת הזאת. "האיראנים רוצים להרגיע עכשיו, הם שחקנים לטווח ארוך. מבחינתם אין מניעה להגיע להסדרה", אמרו.
אמש דווח כי חיזבאללה העביר את תגובתו להצעת הפסקת האש. בלבנון דיווחו כי “התגובה חיובית”, ובלבנון מחכים להגעתו של הוכשטיין.
במקביל, נעשים מאמצים בישראל להתניע עסקה או לבחון רעיונות חדשים כיצד לצאת מהמבוי הסתום ברצועת עזה. ההנחה המעודכנת במערכת הביטחון הינה שמספר החטופים החיים עומד על 51 מתוך 101.
במטרה לנסות ולקדם את הנושא, אמש נערכו סדרת דיונים: תחילה אצל ראש השב”כ בהשתתפות הרמטכ”ל, ראש המוסד ואלוף ניצן אלון. לאחר מכן, נערכו דיונים נוספים אצל שר הביטחון וראש הממשלה. בדיונים בחנו כיצד ישראל יכולה לתת תנופה מחודשת למגעים לעסקת חטופים. ההבנה בישראל היא שחמאס לא יתפשר על פחות מהפסקת מלחמה ונסיגה מלאה של כוחות צה”ל. ראשי מערכת הביטחון סבורים שישראל צריכה להתגמש ביחס לנסיגה מעזה והפסקת המלחמה - אם היא מעוניינת בעסקה, אלא שעד כה ראש הממשלה נתניהו דחה הצעות כאלה. כעת, עם מותו של סינוואר, החשש מהחורף והניצחון של טראמפ בבחירות בארצות-הברית, במערכת הביטחון מנסים לתת תנופה מחודשת למגעים.