כבר ארבעה ימים מתרוצץ פרופ' שארל שרתוני, הלבנוני בן העדה הנוצרית-מרונית, בין אולפני הטלוויזיה של ביירות. בכל פעם מחדש, הוא דואג להדגיש: ישראל היא לא האויב שלנו, חיזבאללה יורד לחיינו ומפריע לסדר התקין בלבנון, וחייבים להעיף אותו. בזמן שהמראיינים ובני השיח באולפן, חלקם מזוהים עם חיזבאללה-איראן, יוצאים נגד העמדות החריגות של פרופ' שרתוני ותובעים לעצור אותו ולהעמידו לדין על בגידה, הקהל, מרביתו צעירים, מוחא לו כפיים וצועק "תמשיך, אנחנו איתך".
לא רק שהפרופסור לא נעצר - הוא ממשיך לעבור בין האולפנים ואמירותיו נכנסות עמוק לליבם של אזרחי לבנון. "אם רוצים לשקם את הריסות לבנון", הוא שב ומטיף, "התנאי הבסיסי הוא להעיף את חיזבאללה, שהובס במלחמה נגד ישראל".
התשובה הלבנונית להצעת ההסדרה כבר הועברה לידי האמריקאים, ומותר לנחש שהגיעה גם לירושלים. אחרי שדחה את יציאתו בעקבות "מספר הבהרות" שלבנון ביקשה ברגע האחרון, עמוס הוכשטיין מגיע לביירות במאמץ לקבל חותמת סופית, וגם הוא יודע שזה לא בטוח. לבנון לא תשלים עם התפרצות כוח ישראלי במקרה של הפרת הסכם. פרופ' שרתוני בכלל מרחיק לכת וקורא ל"בעלי הבית" לאמץ את הסכמי אברהם של נסיכויות המפרץ ומרוקו כדי לשקם את כלכלת לבנון. דבריו לא זוכים לתגובת ראשי השלטון. מנהלי המו"מ הבכירים שותקים. במקום שהפרופסור יעמוד למשפט, נראה כאילו הוא בכלל שליחם, שפועל להכשיר את דעת הקהל למצב החדש, אם יעבור הסכם ההסדרה.
מה יכלול ההסכם, אם ייצא לפועל? נסיגת צה"ל מלבנון, סילוק חיזבאללה לטובת ירידת צבא לבנון לדרום - מהלך חדש שנועד לעקוף את ארגון הטרור ולאפשר לרמטכ"ל ג'וזף עון לייצר מציאות חדשה, שעליה יוכל לפקח מהארמון בביירות; יישום החלטת האו"ם 1701, שאוסרת על חיזבאללה להיות נוכח מדרום לנהר הליטני, וגורמת לו להעצים את ההתקפות על יישובי הצפון כמפגן כוח עד שתיאסר, אם תיאסר; ובמסגרת היפוך התפקידים צבא לבנון הוא שיקבל את הפיקוד על ביטחון המדינה.
עוד תוקם וועדה לפיקוח על יישום החלטת נסיגת כוחות חיזבאללה, שבראשה יעמדו קצין בכיר אמריקאי וגנרל צרפתי. לישראל יהיה מותר לפעול רק אם הוועדה תיכשל במשימותיה. זאת כאשר צבא לבנון הוא שיתפוס עמדות בדרום, מול ישראל, ויהיה הגוף הלגיטימי היחיד שיוכל לפעול באזור. צבא לבנון יבצע, בין השאר, סריקות לחיפוש נשק וכוח יוניפיל יתוגבר, כשעוד לא ברור מי המדינות שישלחו כוחות.
מדובר בהסכם זמני שיעמוד למבחן. כעבור חודשיים תתחדש פעילות הוועדה המשולשת - ישראל, לבנון וכוח יוניפי”ל - לדון במיצוב נקודות הגבול היבשתי, ביניהן 13 הנקודות השנויות במחלוקת. עיתון ה"מוסתקבל" ("העתיד") הלבנוני טוען כי רק סעיף אחד מפריע: ועדת המעקב הבינלאומית ליישום ההחלטה, בגלל השתתפותן של גרמניה ובריטניה בפיקוח על גבול סוריה-לבנון.
כדאי לשים לב לעובדות: דרישת ישראל לחזור לפעול בתוך לבנון במקרה של הפרה מצד חיזבאללה לא נמצאת בטיוטת ההסדרה. גורמים אזרחיים בכירים בלבנון דואגים להבהיר כי אם מאמצי ההסדרה יצליחו, תוכרז הפסקת אש בתוך ימים ספורים. ובמקביל לדיווחים על התקדמות במו”מ להסדרה, חיזבאללה שיגר אמש מטח רקטות לגוש דן והראה שהוא לא עוצר “עד שתתקבל החלטה מחייבת”.