דמיינו שאתם משחקים כדורסל עם יד אחת קשורה מאחורי הגב. כך בדיוק הרגישה אוקראינה בשל הסירוב של ארצות-הברית לאשר לה לתקוף בעומק רוסיה עם נשק אמריקאי. זאת עקב חשש שהדבר יוביל לעימות ישיר של רוסיה עם מדינות נוספות. כעת החלטתו הדרמטית של הנשיא ביידן לאשר לאוקראינה לתקוף בטילים ארוכי טווח גם בעומק רוסיה משחררת את ידיהם הכבולות של האוקראינים, אך במקביל מעלה חשש מהסלמה חריפה.
1 צפייה בגלריה
yk14155468
yk14155468
(טילי ATACMS | צילום: איי אף פי, JOHN HAMILTON)
לפי הדיווח ב"הניו יורק טיימס" ביידן אישר את השימוש בטילים בליסטיים לטווח קצר ובינוני מסוג ATACMS - Army Tactical Missile Systems מתוצרת ארה”ב, בעלי טווח של כ–300 ק"מ. ישנה ציפייה שהאוקראינים יתקפו באמצעות הטילים כבר השבוע, ושבשלב ראשון הם יופעלו לטובת הגנה על הכוחות האוקראיניים שכבשו חלקים ממחוז קורסק בדרום רוסיה באוגוסט, וכעת נמצאים במגמת נסיגה מול כוחות משותפים של הצבא הרוסי וחיילים צפון-קוריאנים שנלחמים לצידם. על פי הדיווחים, ממשל ביידן מודאג מהמעורבות הצבאית הגוברת של צפון-קוריאה במלחמה, ואחת ממטרות המהלך הן ככל הנראה ניסיון להניא את פיונגיאנג מלשלוח עשרות אלפי חיילים נוספים להילחם לצד הצבא הרוסי.
שינוי הכיוון של ביידן מגיע חודשיים בלבד לפני תום כהונתו וכניסתו של הנשיא טראמפ בחזרה לבית הלבן. אחת ההערכות הן שההחלטה התקבלה לצד השערה שהנשיא פוטין לא יגיב בהסלמה משמעותית שכן הוא מעדיף להמתין עד להשבעת טראמפ, בתקווה שילחץ על אוקראינה להסכים לסיום המלחמה. עם זאת, המהלך ספג ביקורת חריפה מצד סביבתו הקרובה של טראמפ. "נראה שהממסד הצבאי רוצה לוודא שתפרוץ מלחמת עולם שלישית לפני שלאבא שלי תהיה הזדמנות להשכין שלום ולהציל חיים", כתב בנו של טראמפ, דונלד ג'וניור. לעת עתה לא ברור עדיין אם גם בריטניה וצרפת אישרו לאוקראינה לעשות שימוש בטילי השיוט שסיפקו לה לצורך תקיפות בעומק רוסיה.
כצפוי, מוסקבה הגיבה להחלטת ביידן באזהרה ברורה. “ההחלטה הזו היא פזיזה ומסוכנת, ומכוונת לשינוי איכותי – הגברת איכות המעורבות של ארה”ב במלחמה הזו”, טען דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב. עוד הוסיפו בקרמלין כי "ההחלטה תעלה את הסיכון של עימות עם ברית נאט"ו בראשות ארה"ב".
בסוף חודש מאי השנה התייחס הנשיא פוטין לתרחיש של אישור אמריקאי או מערבי לאוקראינים לתקוף בעומק שטח ארצו באמצעות מערכות מערביות. הוא טען אז שנאט”ו ממילא מסייעת לאוקראינים בתפעול מערכות הנשק, ואז שיגר איום ואמר בין השאר: “נציגים אלה של מדינות נאט"ו, במיוחד באירופה, במיוחד במדינות קטנות, חייבים להיות מודעים עם מה הם משחקים. עליהם לזכור כי מדובר, ככלל, במדינות בעלות שטח קטן ואוכלוסייה צפופה מאוד, וזה גורם שהם חייבים לזכור לפני שהם מדברים על פגיעה עמוק בשטח הרוסי".