על אף האופטימיות הזהירה שעלתה אתמול מהדיווחים בלבנון, עמוס הוכשטיין, השליח האמריקאי שהגיע אתמול לסדרת פגישות ושיחות בביירות לגבי ההצעה להפסקת אש בלבנון, לא יגיע ככל הנראה היום לישראל. "הוכשטיין צפוי להישאר בביירות יום נוסף, ולאחר מכן יגיע לישראל", דווח אמש בערוץ "סקאיי ניוז" בערבית. על פי הדיווח, צוותו של הוכשטיין ממשיך לקיים דיונים טכניים עם הצד הלבנוני בעניין פרטי הפסקת האש. מקור לבנוני בכיר אמר אמש: "ישנה רצינות גדולה מצד לבנון".
הוכשטיין פגש אתמול שורת בכירים בלבנון, בהם גם יו"ר הפרלמנט נביה ברי, שמנהל את המשא ומתן מצד לבנון. מקורות אמרו לרשת MTV הלבנונית שמפקד צבא לבנון ג'וזף עאון שוחח עם הוכשטיין בעניין מוכנותו של הצבא לתגבור הפריסה בדרום לבנון כדי למלא את משימתו לשמור על השקט.
1 צפייה בגלריה
yk14156892
yk14156892
(מגעים מתקדמים. הוכשטיין (משמאל) וברי בפגישתם בביירות, אתמול | צילום: Thaier Al-Sudani, רויטרס)
בתום השיחות בביירות היה הוכשטיין היחיד שיצא לעיתונאים. ראש הממשלה נג'יב מיקאתי, יו"ר הפרלמנט ברי והרמטכ"ל הלבנוני עאון בחרו לשמור על שתיקה. מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם, ביטל את נאומו שתוכנן, ולא ברור אם הוא מתכוון בכלל להגיב על ביקורו של השליח האמריקאי. "יש הזדמנות אמיתית", אמר הוכשטיין אתמול. "ההחלטה לעצור את האש בשני הצדדים נמצאת בהישג יד".
לפי הערכת המצב האמריקאית, הוכשטיין לא היה מגיע לביירות אם היה מעריך שאין לזה סיכוי. הוא קיבל פידבק חיובי מלבנון שהניח את דעתו שהוא יכול לבוא לאזור, כך שהוא למעשה בא כדי לסגור את הקצוות, ולא לעוד סבב של משא ומתן. נעשתה עבודה רבה מאחורי הקלעים ולא נשארו פערים גדולים מאוד.
לפי הפוליטיקאי הלבנוני הבכיר עלי חסן חליל – המקורב לנביה ברי – לבנון וחיזבאללה הסכימו להצעה האמריקאית להפסקת אש, "לצד הערות מסוימות על התוכן". בין ישראל ללבנון יש עדיין פערים, המחלוקת העיקרית היא סביב חופש הפעולה המובטח לישראל בהסכם – במקרה שלבנון לא תעמוד בו.
בישראל ההערכה היא שאיראן נתנה אור ירוק לחיזבאללה להסכים להפסקת אש, כנראה כדי לשלוח מסר חיובי לנשיא ארצות-הברית הנבחר, דונלד טראמפ.
אם אכן יושג הסכם, תכריז ארצות-הברית על 60 ימי הפסקת אש, שבהם יהיה המבחן הגדול – על חיזבאללה יהיה לסגת צפונה לקו הליטני, ועל צבא לבנון לרדת דרומה. צה"ל יישאר בדרום לבנון בתקופה זו, אבל ההיערכות בשטח צפויה להיות שונה מעט. על פי התכנון, אם ההסכם ייושם, בתום תקופה זו יישארו בדרום לבנון רק צבא לבנון וכוח יוניפי"ל.
במקרה של הגעה להסדרה, האמריקאים יכריזו על הפסקת האש באופן מיידי, וייתכן שגם לצרפתים תהיה מעורבות כלשהי בהכרזה, כמעין ערבים מצד לבנון. גם ב-2006 הייתה הפסקת אש שכללה מנגנון אכיפה, אבל זה קרס כי המנגנון לא יכול היה לאכוף בשטח. הפעם, לפחות על הנייר, נבנה מנגנון אפקטיבי יותר שיש בו מעורבות של בריטניה, גרמניה, צרפת וגורמים נוספים. ישראל שומרת על הזכות – וזה מעוגן בהבנות – שאם יש הפרות היא אוכפת בעצמה ושומרת על חופש פעולה.
איש אקדמיה בכיר בביירות אמר אתמול ל"ידיעות אחרונות": "לא ברור אם תהיה הסדרה. האמריקאים רוצים, אזרחי לבנון מעוניינים, ישראל רוצה לפי תנאיה, וחיזבאללה לא מעוניין כדי לשמר את כוחו ומעמדו בלבנון. מה שברור הוא ששני הצדדים – חיזבאללה והצבא הישראלי – משתוללים כבר כמה ימים ויורים לצד השני. זה דווקא סימן שאולי תהיה הפסקת אש, כששני הצדדים 'יעבדו' עד הרגע האחרון. מהצד שלנו, בלבנון, יש רצון גדול של האוכלוסייה האזרחית להגיע להפסקת אש. מתחיל להיות מסוכן בלבנון כמו בעזה, הרבה אזרחים נהרגים לצד אנשי חיזבאללה".