40 שנה אחרי שפרץ, קווין קוסטנר עדיין מספק כותרות. רק בחודשים האחרונים, האנושות תהתה האם הוא יגיח בפרקים החותמים את הסדרה המצליחה "ילוסטון", שהחזירה אותו לקדמת הבמה. חרושת ספקולציות והימורים התפתחה סביב הנוכחות או ההיעדרות של קוסטנר בחצי השני של עונת הסיום. בשבוע שעבר גילו הצופים בארה"ב וגם אצלנו מה בדיוק עלה בגורל של ג'ון דאטון, בעליה של חוות בקר במונטנה של ימינו, הדמות שלו ב"ילוסטון".
גם חייו הפרטיים של קוסטנר עדיין מספקים כותרות. למשל גירושיו ומאבק המשמורת שניהל בשנה שעברה עם רעייתו השנייה כריסטין באומגרטנר, ושמועות שהכניס אישה להיריון על הסט של "ילוסטון", שהתבררו בסוף כפייק ניוז.
4 צפייה בגלריה
yk14157841
yk14157841
(נראה נפלא לגילו. קוסטנר באירוע הוליוודי, השבוע | צילום: Jordan Strauss , איי־פי)
הכוכב והבמאי ההוליוודי יחגוג בעוד חודשיים 70 שנה להולדתו, ואין לו שום כוונות לרדת מהסוס, בכל המובנים. הוא מסרב לתלות את כובע הבוקרים והמגפיים, גם כשהוא נתקל בקשיים וצרות שמתרגשים עליו לאחרונה. הכוונה לכישלון הסרט הראשון בסדרת הסרטים החדשה והשאפתנית בבימויו, "הורייזון: סאגה אמריקאית", על התרחבות המערב האמריקאי במאה ה-19, בה השקיע סכומים נכבדים מכספו הפרטי.
בביקורו בפסטיבל קאן האחרון, קוסטנר התוודה על הקשיים לגייס כספים לסיים את הסאגה. במסיבת העיתונאים בה נכחתי הוא הציע לבאי האירוע לגשת איתו לנמל הסמוך, בו עוגנות יאכטות של אנשי התעשייה וסתם עשירים חובבי זוהר. "נעמוד כולנו מול סירה אחת, ולא ניתן לעשירים שמבלים עליה לרדת, עד שהם יתנו לי כסף להפיק את הסרטים הבאים של 'הורייזון'", אמר.
4 צפייה בגלריה
yk14157843
yk14157843
עם חלק מהאוסקרים לסרטו "רוקד עם זאבים" | צילום: BOB GALBRAITH , איי־פי
קוסטנר כבר מורגל לעליות ולמורדות. הקריירה שלו משופעת בהישגים ובאכזבות, בהצלחות גדולות ובכישלונות מחפירים, בזכייה באוסקרים ("רוקד עם זאבים") מחד ובפרסי פטל הזהב (הניתנים לסרטים איומים ולהופעות משחק גרועות במיוחד) מאידך.
בראיון שקוסטנר העניק בעבר, הוא היטיב לתאר את התנודות הללו: "אנשים כבר אמרו לי שאני גמור ומחוסל, מאז שהתחלתי את הקריירה שלי. אם הייתי מודאג לגבי העתיד ומתחשב במה שאנשים אמרו לגבי היכולות שלי, לא הייתי יוצא יותר מהמיטה. אני לא מתחרט על הדברים שעשיתי. לא תמיד אני מרוצה מהתוצאה, אבל אני שמח על ההחלטות, בגלל שעשיתי אותן בעצמי. וההתנסויות הללו חשובות בחיים".
4 צפייה בגלריה
yk14157859
yk14157859
עם וויטני יוסטון ואשתו הראשונה סינדי בפרמיירה של "שומר הראש" | צילום: Ron Galella , גטי

כך התאהבתי במערבונים

קוסטנר גדל בקומפטון, עיר הסמוכה ללוס-אנג'לס. כבר בגיל חמש אביו נתן לו לאחוז ברובה. בהמשך, צפייה ב"כיצד נכבש המערב" גרמה לו להתאהב במערבונים. בנעוריו שיחק פוטבול, אבל במקביל לקח שיעורי פסנתר, כתב שירה ושר במקהלה.
בשלהי שנות ה-70, בשנה האחרונה שלו בקולג', קוסטנר החל להתעניין במשחק ובריקוד. בתום לימודי הכלכלה כולם היו בטוחים שהוא יהיה איש עסקים מצליח, אבל מפגש מקרי עם הכוכב ריצ'רד ברטון שינה את חייו. זה קרה ב-1978. קוסטנר שב מירח דבש, ופגש בטיסה את ברטון. בין השניים התפתחה שיחה, וקוסטנר שאל את הסטאר, שהבין משהו בשערוריות, אם אפשר להיות שחקן בלי לחוות בלגנים בחייו הפרטיים. ברטון השיב שזה אפשרי.
4 צפייה בגלריה
yk14148139
yk14148139
גיבור שאמריקה אהבה לאהוב. קוסטנר בסדרה "ילוסטון" | צילום: KEVIN LYNCH FOR PARAMOUNT NETWORK
החבר לטיסה גם עודד את קוסטנר להיות שחקן. קוסטנר החל לקחת שיעורי משחק ולגשת לאודישנים, בעודו מתפרנס מעבודות מזדמנות: מנהל שיווק, עובד ספינת דיג, נהג משאית, מנהל במה באולפן ועריכת סיורים בין בתי הכוכבים בהוליווד.
אחרי שהופיע בתפקידים קטנים בסרטים זניחים ובפרסומות, לורנס קאסדן ליהק אותו לתפקיד אלכס ב"החברים של אלכס", אבל למרבה האכזבה, הדמות של אלכס נותרה על רצפת חדר העריכה. וזה לא התפקיד היחידי שלו באותן שנים שנקצץ ונזרק בסוף מלאכת העריכה. קוסטנר המאוכזב לא התייאש והתעקש להמשיך. שנתיים אחרי, סוף-סוף זכה להצלחה המיוחלת. סטיבן ספילברג, שביים אותו באחד הפרקים של הסדרה "סיפורים מדהימים", המליץ עליו לבריאן דה פאלמה, שעמד לביים את "הבלתי משוחדים". ספילברג סבר שקוסטנר מתאים לגלם את אליוט נס, הסוכן שלכד את גדול המאפיונרים אל קאפונה. אולפני פארמונט חששו להפקיד תפקיד ראשי בידי שחקן אלמוני. לבסוף השתכנעו, וליתר ביטחון, הקיפו אותו בשון קונרי וברוברט דה נירו. אחרי "הבלתי משוחדים" הגיע הלהיט "ללא מוצא", שזכור מסצנת הסקס בלימוזינה עם שון יאנג.

רוקד עם אוסקרים

אמריקה של שלהי האייטיז הייתה זקוקה לגיבור רומנטי כמו קוסטנר - נאה, אתלטי, שיער שטני, עיניים תכולות, חיוך כובש, משדר סמכותיות וביטחון עצמי יחד עם שובבות וממזריות. השחקן בעל הנוכחות היה אנטי-תיזה לכוכבים ששיגשגו באותו עשור ושידרו רישול ומוזנחות, כמו מיקי רורק הלא-מגולח. קוסטנר הקרין ניקיון, יושר, טוהר. גיבור כל-אמריקאי, בעל ערכים, נאבק בכוחות הרוע ואפשר לסמוך עליו.
סוף שנות ה-80 וראשית ה-90 היו משופעים בהצלחות עבור קוסטנר: "שדה החלומות", "רובין הוד נסיך הגנבים", "שומר הראש" עם וויטני יוסטון, "ג'יי. אף. קיי - תיק פתוח" של הבמאי אוליבר סטון. השיא היה "רוקד עם זאבים" (1990), אותו גם ביים והפיק. הסרט ליקט שבעה אוסקרים, כולל לסרט הטוב ביותר והבמאי המצטיין.
אבל האושר והשמחה לא נמשכו יותר מדי. בשנות ה-90 קוסטנר התקשה לשחזר את ההצלחות, והצלילה התעצמה עם "עולם המים", שנחשב לאחד היותר מקוללים בתולדות הקולנוע. קוסטנר היה שותף ללא קרדיט בבימוי. ההפקה הייתה רצופת תלאות ומשברים והביקורות היו איומות.
בשני העשורים הראשונים של המאה הנוכחית, קוסטנר אמנם שרד ולפעמים הגיח בסרטים טובים או מצליחים, אבל לא שימר את מעמדו הנישא. הוא גם היה עסוק בחיי אהבה ומשפחה סוערים. השבט שלו מונה שבעה ילדים — שלושה מרעייתו הראשונה סינדי סילביה, חברתו מימי הקולג' לה נאלץ לשלם 80 מיליון דולר בהסכם הגירושין, ושלושה מרעייתו השנייה כריסטין, דוגמנית בדימוס ומעצבת תיקים, ממנה כאמור התגרש לאחרונה.
לקוסטנר, אב מסור ונוכח, יש בן נוסף מקשר שניהל עם ברידג'ט רוני. "יש לי אחריות שנמשכת כל החיים לילדיי וחשוב לי שהם יראו איך אני מתנהל. ילדיי ירשו ממני את הכוח והנחישות", גילה קוסטנר בראיון שהעניק לאחרונה לעיתון גרמני.

גיבור של פעם

בשנים האחרונות, בזכות הסדרה "ילוסטון", קוסטנר התקמבק וזכה לאהבה מחודשת. הסדרה עלתה ברשת פראמונט ב-2018. הסיפור של ג'ון דאטון ומשפחתו על שלל הבלגנים, התככים והמאבקים עם תושבי שמורת האינדיאנים הגובלת בחוות הבקר הגדולה בארה"ב, ריתקה קהלים שונים והפכה לתופעה ממכרת ברחבי העולם, גם הודות לנטפליקס (שם זמינות כעת שלוש העונות הראשונות). את כל חמש העונות ניתן לראות כעת בישראל בסלקום TV.
"ילוסטון" שברה שיאי צפייה והולידה סדרות-בת. היא התחבבה במיוחד על קהל שמרני ממדינות בעלות רוב רפובליקני, שאחראי לניצחון הגדול של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות. אפשר להבין למה קוסטנר והדמות שלו קסמו לפלח הזה באוכלוסייה - דאטון הוא גיבור אמריקאי כמו של פעם - קשוח, אינדיבידואליסט וגם קפיטליסט חסר מעצורים כמו טראמפ. יחד עם זאת, הוא גם הושווה לטוני סופרנו, המאפיונר מ"הסופרנוס".
בכל מקרה, קוסטנר החליט לנצל את האהבה המחודשת וההערצה מצד דורות שלא נולדו בימי הזוהר שלו, להרים פרויקט עליו חלם מסוף שנות ה-80 – סאגת "הורייזון", שסימנה את חזרתו לכס הבימוי אחרי פסק זמן של 20 שנה. קוסטנר ביקש מיוצרי "ילוסטון" לקחת הפסקה, כדי שיוכל להתמסר להמשך הצילומים של "הורייזון". הבקשה גררה עימות וחילוקי דעות, ועורכי דין נדרשו לגשר ללא הצלחה על הפערים בין הצדדים הניצים על לוחות הזמנים.
ביוני האחרון פירסם קוסטנר פוסט בטיקטוק למעריצים, שבישר שלא ישתתף בצילומי החלק השני של העונה החמישית. "הסדרה הזו שינתה אותי, אהבתי אותה, ואני יודע שאתם אהבתם אותה. רציתי להגיד לכם שלא אחזור, ושאני אוהב את מערכת היחסים שפיתחנו. נתראה בקולנוע".
זאת הייתה תחילתה של מסכת השערות וניחושים האם הדמות של דאטון תהיה נוכחת או לא בפרקי הסיום. היוצרים שמרו על חשאיות מוחלטת. בטיזרים ששוחררו דאטון דווקא נכח, אך הבמאית כריסטינה ורוס החתומה על כמה מפרקי הסיום הוסיפה לבלבול, כאשר אמרה ל"הוליווד ריפורטר" כי "נוכחותו של ג'ון דאטון תהיה אינטגרלית".
ביום ראשון האחרון — זהירות, ספוילר — אמריקה הוכתה בתדהמה: דאטון שהפך למושל מונטנה נהרג כבר בפרק הראשון של הפינאלה, במה שהוסבר כהתאבדות. "לא ראיתי את הפרק", התוודה קוסטנר בראיון. "שמעתי שזו התאבדות, אז זה לא גורם לי לרצות ללכת לראות את זה". מאוחר יותר בפרק נחשף כי הוא נרצח על ידי רוצח שנשכר על ידי חברתו של אחד מבניו, שאיתו הסתכסך.
האם ההחלטה של קוסטנר לריב עם אנשי "ילוסטון" ולעזוב את הסדרה רגע לפני הסיום הייתה טעות גדולה? קרוב לוודאי שכן. מה גם שהפרק הראשון של "הורייזון", שהבכורה שלו נערכה בפסטיבל קאן האחרון, כשל בקופות והכניס רק 38 מיליון דולר. בפסטיבל ונציה שנערך בספטמבר האחרון, קוסטנר הציג את הסרט השני, וההפצה שלו לבתי הקולנוע הושעתה. עכשיו נותר לתהות מה יעלה בגורל שני הסרטים שאמורים לנעול את הסאגה.
קוסטנר נראה אופטימי בנושא בביקוריו בקאן ובוונציה. "אנשים יחזרו לראות אותה פעם אחר פעם", אמר במסיבות העיתונאים בהן השתתפתי. "המפתח ליצירה קולנועית טובה הוא הניסיון התמידי להיות אותנטי. וכשהיצירה אותנטית, היא חיה לנצח. בכלל, בניגוד למרבית האנשים, גם כשאני נכשל או נתקל בסירובים, אני מתרומם מתוך האכזבה". אבל קוסטנר הראשון להודות שזאת תקופה לא קלה עבורו. "לא תמיד אני מרגיש חזק. לפעמים אני מרגיש מאוד חלש, וצריך קצת להיות לבד ולחשוב, ואז להתחזק".
קוסטנר לא מתכוון לעצור. הוא עובד כעת על פרויקטים נוספים, כולל סרט אותו יביים אריאל ורומן הישראלי, הפועל בהוליווד. ב-2016 השניים עשו יחד את "קרימינל", אותו הפיק אבי לרנר ובו הופיעה גל גדות.
קוסטנר אף הגיע אז לבכורה הישראלית של "קרימינל" וסיפר שגדל על אהבת ישראל בבית הוריו, חלק זיכרונות מביקור קודם, והכריז: "ישראל היא כמו שריר שמחזיק חזק, בעיצומם של כל הדברים שקורים". בכלל, קוסטנר הוא אוהד נלהב שלנו – בעבר נכח באירועים בבירת הסרטים שהביעו תמיכה בישראל, ומצא עצמו מתמודד עם ביקורת על התמיכה והאהבה הזאת. כשפעילי בי-די-אס ובראשם רוג'ר ווטרס מחו על בואו לבכורה, אמר: "אני לא צריך לבקש רשות מאף אחד לנסוע. קיבלתי הרבה אהבה בישראל ולא הייתי מחמיץ אותה". •