"אנחנו על פרשת דרכים. הבחירה היא או 'מקסיקניזציה ו'קרטליזציה' של צרפת, או מלחמה כוללת ודרסטית בסוחרי הסמים": במילים חריפות אלו, התייחס השבוע שר הפנים הצרפתי, ברונו רטאיו, למשבר הסמים ההולך והגובר בצרפת.
מבחינת הממשלה הצרפתית, אכן מדובר במלחמה. על "היציאה לקרב", הכריז רטאיו ב-8 בנובמבר, כשלצידו עומד שר המשפטים דידייה מיגו. השרים בחרו לערוך את מסיבת העיתונאים המתוקשרת בעיר מארסיי שבדרום הרפובליקה, שם נראה שארגוני הפשע מתחילים לפעול כמו במקסיקו: חיסולים לאור יום הפוגעים באזרחים תמימים, שחיתות ושימוש בקטינים כדי לבצע מעשי רצח, תמורת תשלום של כמה אלפי יורו - שהרבה פעמים הם אפילו לא מקבלים.
3 צפייה בגלריה
yk14158390
yk14158390
(רצח לאור יום. ברחובות מארסיי)
דוח חקירה של ועדה בסנאט הצרפתי, שפורסם במאי האחרון, מראה כי 200 אלף איש מתפרנסים בצרפת מעסקי הסמים, המגלגלים בין 3.5 ל-6 מיליארד יורו בשנה: זהו ענף הפשע הרווחי ביותר בצרפת. צרפת מחזיקה בשיא אירופי מפוקפק עם 5 מיליון צרכני סמים, ביניהם 1.4 מיליון באופן קבוע.
הצרפתים הזדעזעו משורה של אירועים אלימים לאחרונה, ששיאם ברצח של ניקולא דוּמא, שחקן ראגבי תמים בן 22, שכדור פגע בראשו כשיצא עם חברים למסיבה בארדש בדרום צרפת ב-31 באוקטובר.
3 צפייה בגלריה
yk14158382
yk14158382
ברונו רטאיו | צילום: Thomas SAMSON / AFP
החשודים ברצח הם חסר בית איטלקי בן 19 וצרפתי בן 23 המוכר למשטרה. הרקע: ניסיון סחיטה של המועדון. עוד שני אנשים נפצעו מהירי שנועד לזרות אימה ולאו דווקא לחסל מישהו ספציפי.
האלימות הגיעה גם לצפון, בעיר רן, כשב-30 במאי נורה בראשו ילד בן 5 מכדורים תועים. עוד אירוע שעלה לכותרות הוא רציחתו בשוגג של נהג מונית נסים רמדאן בן ה-37, אב לשלושה ילדים, במארסיי - על ידי נער בן 14, שגויס למשימת חיסול ברשת. הפשע הוזמן מבית כלא, במסגרת חיסול חשבונות בין שתי כנופיות בעיר: “יודה” ו-DZ Mafia.
3 צפייה בגלריה
yk14158383
yk14158383
שוטרים בפרבר בפריז | צילום: Ian LANGSDON / AFP
אותו חבר כנופייה כלוא, בן 23 אף התקשר למשטרה "להלשין" על הרוצח הקטין שגייס, לאחר שזה נכשל במשימה וטעה במטרה. קדם לאירוע דקירתו ושריפתו בחיים של חבר כנופייה אחר בן 15, שגויס כדי להפחיד מתחרה של מזמין הרצח במתקן בו נכלא.
העיר מארסיי היא, כאמור, בירת משתמשי הסמים בצרפת. היא התחנה הראשונה במסלול הכניסה של הסמים בשל קרבתה לאיטליה והיותה עיר נמל גדולה. חשיש מגיע לצרפת מצפון אפריקה והקוקאין מדרום אמריקה. מיאנמר בדרום מזרח אסיה הפכה לספקית הגדולה של הרואין, לאחר שפסק היבוא מאפגניסטן. הסמים הסינטטיים מיוצרים ברובם בסוריה.
אך הסמים מגיעים גם ממקומות אחרים: לצרפת טריטוריות רחוקות כמו גינאה הצרפתית או מרטיניק, הסמוכות לדרום אמריקה - אנשיה נכנסים לצרפת ללא בדיקת מכס. גם מבלגיה והולנד הסמוכות ניתן להיכנס עם סמים במעברי גבול יבשתיים ואף בים.
במקום הראשון על פודיום הסחר בסמים עומדת העיר סן-דני, פרבר בצפון פריז. במקומות מסוימים נאלצים חלק מהתושבים, תחת איומים או תמורת סכום כסף, לאכסן מלאי סמים בדירתם, בעוד הכניסה לבניינים מאוכלסת בנקודות מכירה מאורגנות. המערך גם כולל ילדים שתמורת כמה מאות יורו לשבוע, סכום עתק עבורם, עומדים בפינות הרחוב ומזהירים את הספקים מהתקרבות מכוניות משטרה.
גם בערים קטנות יותר, שנחשבו עד עתה לשלוות, כמו גרנובל בדרום מזרח צרפת, נעצרו כנופיות אחרי אירועים אלימים. המצב כל כך גרוע שצרפת שלחה שופט חוקר לקולומביה, כדי לשמש כאיש קשר עם הרשויות ולהתחקות אחר הקשרים עם סוחרי הסמים במדינה.
כעת, מנסה צרפת לצאת ממצב הביש הזה. במסגרת הצעדים שעליהם הכריזו שרי הפנים והמשפטים: הגדלת הצוותים החוקרים את הפשע המאורגן ב-40%, חקיקה להקמת בית משפט מיוחד לדון בסחר בסמים, מערכות שיקום אך גם ענישה חדשה לקטינים שעד עתה חמקו ממשפט, הגברת המודעות ובעיקר פיקוח כלכלי מוגבר.
למרות שהמצב חמור, נראה שצרפת עדיין אינה מקסיקו או קולומביה - שם נחטפים אזרחים תמימים באופן תדיר. אלא שהמצב כן מספיק חמור כדי ששר הפנים ישתמש במינוח “מקסיקניזציה”, כדי לזעזע את הציבור לעשות מעשה. ימים יגידו אם יצליח בכך.