5 מיליארד שקלים. זאת היא הערכת הנזקים הישירים והעקיפים שנגרמו לישובים ולתשתיות ב-82 יישובי קו העימות בגבול לבנון מאז פרוץ המלחמה ב-8 באוקטובר אשתקד ועד היום. אם אכן תושג כעת הפסקת אש באמצעות המתווך מטעם ממשלת ארה"ב, עמוס הוכשטיין, זה יהיה הנזק הכספי המשוער מניהול המלחמה בצפון, ללא עלות הלחימה של צה"ל, הנאמדת במיליארדים רבים נוספים.
מבדיקת "ממון", עם ההתקדמות במגעים להפסקת אש, עולה כי באגף מס רכוש שברשות המסים מעריכים שהנזק הישיר לרכוש כבר מגיע בגבול הצפון לכמיליארד וחצי שקלים. ל"ממון" נודע שצוותי מס רכוש מגיעים בימים האחרונים גם לאזורים שהוכרזו כסגורים וממפים את הנזקים. כמו כן מפעילים חוקרי הרשות רחפנים לצילום הנזקים בשעת אמת.
1 צפייה בגלריה
yk14158384
yk14158384
(הנזק הישיר לרכוש מגיע למיליארד וחצי שקלים. בית במטולה שספג פגיעה של טיל | צילום: גיל נחושתן)
במסגרת הנזק לרכוש כלולים מאות בתים, מאות רבות של דירות, מפעלים, מאות מכוניות, שטחים חקלאיים רבים, תשתיות, מבנים ציבוריים, כמו בתי ספר, גנים, משרדים וציוד של היישובים, נזקים שנגרמו למערכות החשמל והמים ועוד.
הנזק העקיף ביישובי גבול לבנון הוא עצום וההערכות הן שיגיע לכ-3.5-4 מיליארד שקלים. הנזק הזה עוד עלול לגדול ככל שהמלחמה תימשך, אם מאמצי התיווך לא יצלחו, או שלא ניתן יהיה לייצר או להבטיח מכירה של תוצרת חקלאית במקומות שנפגעו במלחמה בתקופה הקרובה.
נזק עקיף משמעותו ההפסד או מניעת הרווח שנגרם ממלחמה לעסק אשר ממוקם בתחום יישוב ספר ונכלל במסגרת חוק מס רכוש וקרן פיצויים, או ביישוב אחר שהוגדר ככזה בחוק וזכאי לפיצוי מהממשלה.
המדובר בנזק כלכלי לעסק או חלקה חקלאית שנפגעו משמעותית ברווחיות עקב פגיעה במלאי או עקב אי-הפקת רווחים מפעילות שוטפת או עקב ירידה במחזורים, כולל בעתיד. למשל, כאשר הייצור של מפעל שמכונות בו ניזוקו או חלקה חקלאית שלא ניתן יהיה לעבד ולגדל בה תפוחים בתקופה הקרובה.
לפיכך, מסתכם לפי שעה הנזק הכולל בגבול הצפון, אחרי 13 וחצי חודשי לחימה רצופה, לפחות ב-5 מיליארד שקלים.
לדברי מנהל קרן הפיצויים של רשות המסים, אמיר דהן, שולמו עד כה כבר 2 מיליארד שקלים כפיצוי לעסקים וליחידים בצפון על נזק עקיף שנגרם להם מהמלחמה ביישובי קו העימות בגבול לבנון. ההערכות הן ש-2 מיליארד שקלים נוספים ישולמו על נזק עקיף בחודשים הקרובים.
לנזק הזה מצטרף נזק כולל, ישיר ועקיף, של רבע מיליארד שקל שנגרם וכבר שולם ליישובי צפון ודרום רמת הגולן, בין השאר כתוצאה מירי טילים וכטב"מים מסוריה, מעיראק ומלבנון.
יצוין שהנזקים הישירים ביישובי רמת הגולן נמוכים יחסית. אתמול נודע ל"ממון" שהנזק הישיר כתוצאה מהטיל שפגע השבוע בשכונת מגורים ברמת-גן גבוה יותר (!) מכל הנזק הישיר (לא העקיף) שנגרם לכל יישובי רמת הגולן גם יחד מראשית מלחמת חרבות ברזל.
בקו העימות בדרום, מאשדוד ודרומה, שולמו כבר מאז 7 באוקטובר 2023 מיליארד ורבע שקלים כנזק ישיר, בעיקר ליישובי עוטף עזה.
נזקים כבדים נוספים נגרמו מירי מספר טילים למרכז הארץ. בהוד-השרון נפגעו כתוצאה מטיל אחד בלבד לא פחות מ-2,000 דירות, כפי שמתברר לאחר הגשת כל התביעות על הפגיעה שם ערב ראש השנה. באותו היום פגע טיל גם באזור המגורים היוקרתי "סי.אנד.סאן" שבצפון תל-אביב והנזק שם הגיע לכ-50 מיליון שקל, כפי שפורסם לראשונה ב"ממון".
ברשות המסים ציינו אתמול כי מי שרכושו נפגע מפעילות מלחמתית יכול להגיש תביעה ולהזמין למקום הפגיעה את צוותי מס רכוש באמצעות הטלפון במספר: כוכבית 4954. כמו כן ניתן לפנות דרך אתר רשות המסים במקום שבו מצוין "קרן פיצויים".
מנהל קרן הפיצויים של רשות המסים, אמיר דהן: "עד כה שולמו כבר 2 מיליארד שקלים כפיצוי לעסקים וליחידים בצפון על נזק עקיף שנגרם להם מהמלחמה ביישובי קו העימות"