רגעי מבחן במשא ומתן: השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע אמש לישראל בתום ביקורו בביירות, שם קיבל את תשובת חיזבאללה להצעת הפסקת האש האמריקאית, ואמר כי הושגה "התקדמות חיובית" במגעים להסדרה.
הוכשטיין נפגש אמש עם רון דרמר, השר לעניינים אסטרטגיים ואיש אמונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. השיחות יימשכו גם היום, ובשעות הערב צפוי כינוס של הקבינט המדיני-ביטחוני, שיקבל דיווח על אודות השיחות. "אנחנו קרובים מתמיד להסכם", אמרו אמש דיפלומטים בכירים. "השלימו 90%–95% ממנו, אבל הפרטים האחרונים רגישים מאוד והשטן נמצא בפרטים הקטנים. הגענו לרגע המבחן, שהצדדים יצטרכו לקבל בו החלטות. נראה לכאורה שיש עניין משותף בהסכם, אבל יש עוד מחלוקות כגון מנגנון הפיקוח". על פי אותם גורמים יש הבנה שבמנגנון הפיקוח שיוקם תהיה "מעורבות משמעותית" של ארה"ב, צרפת ובריטניה: "המטרה היא לחזק את צבא לבנון ולחמש אותו בנשק ובייעוץ. תהיה מעורבות גם של צבאות ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות בחיזוק צבא לבנון".
גורמים בישראל העריכו אמש שהוכשטיין ינסה "לכופף אותם", במיוחד בסוגיית מנגנון הפיקוח על ההסכם. בלבנון לא רוצים שבריטניה וגרמניה יהיו במנגנון, אלא מדינות ערב, מצרים וירדן. מנגד בישראל יש התעקשות על הנושא. בכל מקרה, בין הצדדים יש הסכמה על כך שבראש המנגנון יעמוד גנרל אמריקאי מפיקוד המרכז של צבא ארה"ב, סנטקום.
אתמול טרם צאתו לישראל, קיים הוכשטיין פגישה נוספת עם יו"ר הפרלמנט של לבנון, נביה ברי, שמנהל את המגעים מול חיזבאללה.
מלבד סוגיית הפיקוח, סעיף נוסף שמהווה מכשול לחתימת ההסכם הוא התעקשותה של ישראל על כך שאם תהיינה הפרות של ההסכם, יהיה לה חופש פעולה לפעול בעצמה לאכיפה. שר הביטחון, ישראל כ"ץ, שביקר אתמול באחד מבסיסי אגף המודיעין במרכז הארץ הדגיש: "התנאי לכל הסדר מדיני בלבנון הוא שימור היכולת המודיעינית ושמירת זכותו של צה"ל לפעול ולהגן על אזרחי ישראל מפני חיזבאללה".
גם בחיזבאללה התייחסו אתמול לסעיף זה. סגן ראש המועצה המדינית של ארגון הטרור, מחמוד קמאטי אמר: "על כל הסכם הפסקת אש לשמר את ריבונות לבנון".
בכיר חיזבאללה, חסן פדלאללה, אמר לערוץ הלבנוני "אל-ג'דיד": "אף אחד בלבנון לא מקבל את הפרת הריבונות שלה ומתן חופש תנועה לאויב במדינה. המלחמה לא תסתיים בתנאים של האויב".
ההסכם המתגבש כולל תקופת מבחן של הפסקת אש ל-60 ימים שבהם אמור חיזבאללה לסגת מעבר לקו הליטני (כפי שנקבע בהחלטה 1701), ובדרום לבנון יישארו רק כוחות צבא לבנון ויוניפי"ל. בתום התקופה, אם ההסכם לא יופר, כוחות צה"ל ייסוגו מדרום לבנון. שני הסעיפים שמהווים את עיקר הפערים הם סעיף חופש הפעולה של ישראל, והסעיף שמתייחס לחברות בוועדה שתפקח על יישום החלטה 1701.
מזכ"ל חיזבאללה החדש, שייח' נעים קאסם, הודה אתמול בנאום שנשא שאכן חיזבאללה שותף למשא ומתן. "העברנו תשובות דרך יו"ר הפרלמנט נביה ברי, למתווך האמריקאי", אמר.
המזכ"ל החדש, שכמו קודמו חסן נסראללה, דיבר כשהוא מסתתר במעונו-משרדו ונאומו משודר בטלוויזיה, דאג ללוות את ההסכמה למו"מ מול ישראל באיומים: "לישראל יש עליונות אווירית, אבל לנו יש טילים, כטב"מים, והצעירים שלנו בקיאים בשטח ומכירים את הגיאוגרפיה והטופוגרפיה ומכינים מארבים לחיילי צה"ל. תראו כמה חיילים ישראלים נהרגו בעשרת הימים האחרונים וכמה נפצעו. הלוחמים שלנו אורבים להם כדי להרוג אותם, ונוכל להמשיך לירות לעבר ישראל עוד חודשים ארוכים. ואם ישראל תחזור ותפציץ את ביירות, אנחנו נפעל נגד תל-אביב כמו שכבר עשינו כדי ללמד לקח את האויב הציוני".