ראש הממשלה בנימין נתניהו פועל זמן רב למנוע הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. במערכת הפוליטית קיים רוב מוחלט להקמת ועדת חקירה ממלכתית, כולל שרים וח"כים בקואליציה, אולם נתניהו טוען כי ועדה כזו תהיה מוטה ולכן הוא אינו יכול לסמוך עליה. הפתרון שהוא מציע: הקמת ועדת חקירה פוליטית.
מי שעומד מאחורי המהלך בכנסת הוא ח"כ בועז ביסמוט, הנחשב נאמנו של נתניהו. על פי התוכנית, הכנסת תעביר חוק "הקמת ועדת חקירה" שתפקיע מנשיא בית המשפט העליון לבחור את חברי ועדת החקירה הממלכתית, כפי שנהוג עד היום. במקום זאת, תקום ועדה שבה יכהנו שני יו"רים: אחד מטעם הקואליציה ושני מטעם האופוזיציה. כל יו"ר יוכל למנות משקיפים. ההרכב הסופי יאושר בכנסת ברוב של לפחות 80 ח"כים.
גורמים בסביבת נתניהו טוענים כי מדובר בוועדה שוויונית לחלוטין שבה יהיו נציגים גם לאופוזיציה וגם לקואליציה. יכהנו בה כאמור פוליטיקאים וכן אנשי צבא לשעבר, אנשי ציבור, מומחים ואפילו מי שנפגעו במהלך אירועי 7 באוקטובר. בכירים באופוזיציה טוענים כי מדובר בתרגיל פוליטי של נתניהו שרוצה להימלט מהקמת ועדת חקירה ממלכתית. לשם כך הוא מציע הקמת ועדה פוליטית שתגרום לכאוס במקום להגיע לחקר האמת.
נציגי האופוזיציה הודיעו אמש כי לא ישתפו פעולה עם המהלך. גם אם יעבור חוק כזה בכנסת, הם לא יהיו שותפים לחקירה אירועי 7 באוקטובר במסגרת ועדת חקירה "פוליטית", כלשונם. ההערכה היא כי נתניהו מבין מראש שלא יצליח להקים ועדת חקירה שוויונית בין הקואליציה לאופוזיציה, משום שמצב זה כאמור רק יגרום לכאוס פוליטי. "לא יקום ולא יהיה, נצביע רק בעד הקמת ועדת חקירה ממלכתית", הבהיר יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד. במפלגת הדמוקרטים בראשות יאיר גולן אמרו: "מי שמפחד מוועדת חקירה, יודע בדיוק מדוע".
"כל עניין הנוגע לטבח שמיני עצרת תשפ"ד לא ייחקר אלא על פי חוק זה בלבד", נכתב בהצעת החוק. על פי נוסח ההצעה, את ששת חברי הוועדה ימנו חברי הכנסת בשתי דרכים אפשריות: תחילה תיערך הצבעה גלויה במליאה ותידרש תמיכה של לפחות 80 ח"כים למינוי; אם לא הושג רוב שכזה בתוך 14 ימים ממועד ההצבעה הראשונה – חצי מחברי הוועדה ימונו על ידי הקואליציה, והחצי השני על ידי האופוזיציה. ההצבעות לצורך המינוי בצורה הזו, כך נכתב בהצעת החוק, "יהיו ברוב רגיל בתוך כל אחד מהגושים".
בוועדה יהיו חברים משקיפים ללא זכות דיבור או הצבעה, בני משפחות שכולות ומשפחות חטופים. על פי החוק המוצע, שעליו דווח בחדשות 13, לחלק מפעולות הוועדה תהיה חסינות מוחלטת בפני ביקורת שיפוטית, כגון במקרה של זימון עדים או כל תוכן פרסום של הוועדה. במקרה שבו לא תהיה הכרעה בין חברי הוועדה על המסקנות שלה, היא תוכל לפרסם פרקים נפרדים עם המסקנות שנמצאות במחלוקת. ח"כ ביסמוט מסר בתגובה: "המדינה מחויבת לחקר האמת ולתהליך שמבטיח אחריות והפקת לקחים בעקבות אירועי 7 באוקטובר. אתמוך בכל יוזמה שתבטיח חקירה מקצועית, עצמאית ומעמיקה שתשים את טובת הציבור והביטחון הלאומי בראש סדר העדיפויות".