בהנהגה הישראלית – בקואליציה ובאופוזיציה – פירסמו אתמול תגובות חריפות נגד ההחלטה הצבועה של בית הדין בהאג. "ההחלטה האנטישמית של בית הדין שקולה למשפט דרייפוס המודרני", נמסר מלשכת ראש הממשלה. "ישראל דוחה בשאט נפש את הפעולות והאישומים האבסורדיים והשקריים מצד בית הדין". מאוחר יותר, נתניהו הוציא הצהרה נוספת ואמר כי מדובר ב"צעד אנטישמי שיש לו מטרה אחת – להרתיע אותי, להרתיע אותנו, ממימוש זכותנו הטבעית להגן על עצמנו מול אויבינו הקמים עלינו להשמידנו".
שר הביטחון שפוטר, יואב גלנט, כתב: "החלטת בית הדין בהאג תיזכר לדיראון עולם – היא מציבה את מדינת ישראל ואת ראשי חמאס הרצחניים באותה השורה, ובכך מעניקה לגיטימציה לרצח תינוקות, אונס נשים וחטיפת קשישים ממיטתם. ההחלטה מהווה תקדים מסוכן כנגד הזכות להגנה עצמית וללחימה מוסרית והיא מעודדת טרור רצחני".
נשיא המדינה, יצחק הרצוג: "זהו יום שחור לצדק. ההחלטה המופרכת של בית הדין הפלילי הבינלאומי, שנעשתה בחוסר תום לב, הפכה את הצדק האוניברסלי לבדיחה אוניברסלית".
ח"כ אחמד טיבי היה הנציג הראשון מטעם האופוזיציה שהביע הסכמה מסוימת עם ההאשמות שהעלה בית הדין הבינלאומי. "האם הרעבה, הרג המוני של ילדים, החרבת תשתיות, הרס של 70 אחוז מהבתים בעזה ושאר פשעי המלחמה הם 'הגנה עצמית'?"
הבית הלבן מסר אתמול תגובה ראשונה לצווי המעצר שהוציא בית הדין והבהיר כי הוא "דוחה את ההחלטה מן היסוד". דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון קירבי הוסיף כי ארצות-הברית "עדיין מודאגת מאוד מהמהירות של התובע לבקש צווי מעצר, ומהטעויות המטרידות בתהליך שהובילו להחלטה זו". לדבריו, "לארצות-הברית היה ברור של-ICC אין סמכות שיפוט בעניין זה. בתיאום עם שותפים, כולל ישראל, אנו דנים על הצעדים הבאים".
מי שבחר בתגובה מאיימת יותר, היה היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, מייקל וולץ, שתקף את בית הדין, אמר כי אין בו אמינות – והוסיף כי "ההאשמות הללו הופרכו על ידי הממשל בארה"ב". לדברי וולץ, שטראמפ מתכוון למנות אותו לתפקיד היועץ עם כניסתו לתפקיד, "ישראל הגנה על תושביה וגבולותיה בהתאם לחוק מפני טרוריסטים רוצחי עם. אתם יכולים לצפות לתגובה חזקה בינואר נגד ההטיה האנטישמית של בית הדין בהאג והאו"ם".
בנוסף, הסנאטור האמריקאי לינדזי גראהם אמר בתדרוך לכתבים ישראלים כי הוא מקדם חוק שיטיל סנקציות על כל מדינה שתשתף פעולה עם הצווים של בית המשפט.
בשטח, התגובה הישראלית הראשונה למכה המדינית מהאג הייתה ביטול הביקור של שר החוץ ההולנדי, הולנד קספר ולדקאמפ, שאמור היה להגיע לירושלים ביום שני. הולנד, שמארחת את בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, הייתה הראשונה להצהיר שתכבד את צווי המעצר.
מקורות משפטיים אמרו שההחלטה בהאג מחזקת את הצורך במנגנון בדיקה עצמאי חיצוני לממשלה, שראש הממשלה – שנגדו יש כעת צו מעצר – לא יכול להתערב בהרכבו.
יצוין כי היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שיגרה בעבר מכתב לראש הממשלה, ובו כתבה כי "ועדת חקירה ממלכתית היא האמצעי להתמודדות עם הסיכונים החמורים והמיידיים הנשקפים למדינה במישור הבינלאומי ולהגנה עליה. טעמים אלה גם מתחזקים כי הממשלה תידרש לעניין זה בזמן הקרוב". כידוע, נתניהו דחה את עצת היועצת, והוא מבקש מטעמים פוליטיים להקים ועדת חקירה ממשלתית.