"לא נשתף פעולה עם אותה כרוניקה שהכישלון שלה עלול להביא ל-7 באוקטובר אצלנו", הבהיר אמש עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל. לדבריו, "הנושא המהותי ביותר הוא הדרישה הברורה שלנו לאזור חיץ ריק מאדם. פרימטר ביטחוני שצה"ל ייצר בגבול. לקרוא למוצבים שחיזבאללה הקימו לאורך הגבול כפרים אזרחיים זו פשוט טעות קשה בהבנת המציאות".
סוגיית "חופש הפעולה בלבנון" הנראית כנקודת המחלוקת המדינית–בטחונית המרכזית העומדת בפני כל הסדר לעצירת המלחמה, רחוקה להיות זו שתצליח להשיב את רבבות התושבים העקורים לבתיהם בצפון. בעוד בצבא נאבקים על המחויבות לוודא כי חיזבאללה לא ישוב לשקם את תוכניותיו לכיבוש הגליל, התושבים שתבקש הממשלה להשיב לבתיהם בקרוב לא יתפשרו על פחות ממניעת שיקום רצועת הכפרים בדרום לבנון.
בתי המגורים שנחשבו לאזרחיים, התבררו להפתעת הצבא, כמוצבי טרור ערוכים במלואם למימוש תוכנית הפשיטה לגליל שעליה הצהיר חיזבאללה לפני למעלה מעשור.
"איזו אמא תחזור לכאן ותיתן לבן שלה לשחק עם חבריו במגרש הכדורגל כשמעליו עומדים שוב אנשי החיזבאללה בכסות אזרחית וצופים על כל בית ונקודה במושב?" שואל שמעון ביטון, יו"ר ועד המושב אביבים. הוא מקווה כי אף אחד בממשלה לא "מדמיין באמת שהמשפחות ––ישובו לכאן כי ישראל חתמה על הסכם בערבות אמריקה, ומכפר הטרור שמעלינו, מארון א–ראס, לא יבקשו לירות על הילדים במגרש הכדורגל כשרק ירצו".
ממדי ההרס בכפר הלבנוני נראים היטב מכל קצוות המושב אביבים, והם עדות לגיהינום שהמתין לתושבים בצד הישראלי. התושבים שפונו ממנו לא מוכנים לשמוע על אפשרות שהבתים המשקיפים עליהם מלבנון יקומו מחדש.
כך גם נשמעו ראשי היישובים מועצת מרום הגליל, מטולה וקריית-שמונה. עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל דורש כי "עד שמדינת לבנון תצליח להפגין ריבונות ולדאוג שלא יישקף איום על חיינו משטחה, חייב צה"ל לוודא כי לא יהיה אדם אחד שיעז להתקרב למרחב חיץ". סופר אומר כי כפרי רצועת המגע בדרום לבנון חייבים להישאר חרבים ולהיות סמל לדראון עולם, תזכורת מה הוא המחיר שמשלם מי שכל מהותו ושאיפתו הן להשמיד את מדינת ישראל".
לפני כשבועיים פגשו ראשי הרשויות המפונות בצפון את הרמטכ"ל הרצי הלוי, שהציג בפניהם את הישגי הצבא. בדומה למה ששמעו מהדרג המדיני, הוא העריך כי אין היתכנות שיסכימו באו"ם ובלבנון לאפשר לישראל לייצר חיץ מעבר לגדר הגבול. בשיחה עימו הם זעמו על העניין, והבהירו כי הם מצפים שבמערכת הביטחון והממשלה ילחמו על הסרה קבועה של האיום הסמוך לגבול. "אם אנחנו לא מסוגלים לדאוג שלא יחזרו לגור בקו הראשון לבתים שלנו, איך נאכוף כשהכפרים האלו שוב יחזרו להיות מוצבים?" תוהה אביחי שטרן, ראש עיריית קריית-שמונה. הוא טוען כי "ברגע שמדינת לבנון איפשרה את הקמת מוצבי הטרור הללו, היא לא יכולה לטעון שאין לנו הזכות הלגיטימית לדאוג לכך בעצמנו ולגבות ממנה מחיר. לדעתי אפילו לא צריך להציב שם מערכות 'רואה יורה מתוחכמות', אלא לדאוג שכל המרחב מקצה לקצה יהיה מלא במוקשים שישמידו כל מי שינסה לחלוף מעליהם ולחדור לשטחנו".
בסופו של דבר, גם בצה"ל מבינים כי לצד ההישגים המשמעותיים שכוללים, בין היתר, חשיפת מנהרות ותשתיות טרור רבות בקרבת הגבול, חיסול שדרת הנהגת ארגון חיזבאללה והרחקת איום ירי הנ"ט – לשם השבת אמון התושבים יידרשו להבטיח כי הביטחון בקו הגבול ייראה. "אני חושש שבשעת מבחן, נחזור לכל המילים והמושגים של הכלה, נרמול, מערכה בין מלחמות ו'האוייב מורתע'", אומר שמעון ביטון מאביבים. "אני לא מאמין שבגלל טיל נ"ט אחד שיירו עלינו יפתחו בצה"ל שוב במלחמה".
ובזמן שהמגעים להסדרה נמשכים, נמשכים גם המטחים הקטלניים: בריאן דירקטור, בן 27 ממעלות, נהרג אתמול במטח של 10 רקטות ששיגר חיזבאללה לנהריה. זהו ההרוג הרביעי תוך חודש בעיר הצפונית, שלא פונתה מתחילת המלחמה. דירקטור, נהג משאית, לא הספיק להגיע למרחב מוגן. הוא הספיק לעצור בצד, ירד מהמשאית וחיפש מחסה, אך נפגע מרסיסיה של אחת הרקטות שלא יורטו, בעת שהיה ליד גן שעשועים.
באשר למגעים, סוכנות הידיעות רויטרס חשפה אתמול, בזמן ביקורו של המתווך האמריקאי הוכשטיין בישראל, כי לבנון מבקשת לשנות את תנאי ההצעה של ארה"ב, כך שתבטיח "נסיגה מהירה יותר של החיילים הישראלים מדרום לבנון, ותיתן לשני הצדדים זכות להגנה עצמית".
בישראל נפגש המתווך הוכשטיין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, עם השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, ובנוסף עם שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי. לדברי גורמים ישראליים, בשיחות שלו בישראל הייתה התקדמות רבה ו"זה כמעט סגור", אך צריכים לטפל ב"עוד כמה פינות". במקביל, מקורות לבנוניים רשמיים אמרו לרשת "סקיי ניוז" בערבית כי "המגעים עשויים להביא להסכם עד סוף השבוע, אם לא יתעוררו מכשולים".