גזירות התקציב, שיעלו לכל משפחה בשנה הקרובה כעשרת אלפים שקלים באובדן הכנסות ובעלייה בהוצאות למשק בית, מגיעות לאישור לקריאה שנייה ושלישית. ל"ממון" נודע שהתקיימו בשבוע האחרון פגישות חשאיות במשרד האוצר ובבנק ישראל, בדבר שינויים בפרק שאמור לייצר את ההכנסה המשמעותית ביותר לקופת המדינה ממסים – חוק הרווחים הכלואים.
1 צפייה בגלריה
yk14160867
yk14160867
(ועדת הכספים | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
מחר תדון ועדת הכספים בצעדים שהופרדו מחוק ההסדרים כדי להספיק להכניסם לתוקף בראשית שנת המס ב-1 בינואר. ההחלטות שיובאו לאישור הכנסת יפגעו במאות שקלים בחודש ברוב העובדים במשק, שמשלמים מס ומקבלים נקודות זיכוי מסיבות רבות.
הקפאת מדרגות המס ואי-הצמדתן לשיעור האינפלציה השנתי (קרוב ל-4%) צפויה להכניס לקופת המדינה מיליארד שקל. הקפאת נקודות הזיכוי ממס (כל נקודה תישאר בסכום שנתי מזכה ממס של 2,904 שקל) יצמצמו את הוצאות המדינה בעוד 1.3 מיליארד שקל.
עוד צפויה ועדת הכספים לדון מחר בהטלת מס יסף של 2 אחוזים על הכנסות הוניות גבוהות מ-722 אלף שקל בשנה, צעד שיגדיל את ההכנסות במיליארד שקל נוספים. בימים הקרובים יגיעו לאישור שאר הגזירות, ובראשן צעד שהמגזר העסקי ולשכות יועצי המס ורו"ח מתנגדות לו בתוקף – מיסוי הרווחים הכלואים בחברות.
באוצר מבקשים לגבות באמצעות המיסוי החדש 10 מיליארד שקל בשנה, יותר מרבע מ-37 מיליארד השקלים שמציע המשרד בצעדי המיסוי והקיצוצים בתקציב, כדי להביא בשנת התקציב 2025 את הגירעון לשיעור של 4.3%, לעומת צפי לגירעון המעודכן הגבוה במיוחד של 7.7% ב-2024.
כאמור, ל"ממון" נודע כי נפגשו בשבוע האחרון בנפרד ראשי המגזר העסקי, דובי אמיתי ורון תומר, יחד עם נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, עם נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ובכירי הבנק המרכזי ועם שר האוצר בצלאל סמוטריץ וראשי האוצר.
ראשי המגזר העסקי תבעו לשנות לחלוטין את החוק המוצע של מיסוי הרווחים הכלואים, שבמרכזו הטלת מס של 2% על הרווחים הלא-מחולקים לאורך שנים, וההחלטה לאי-קיום מבצע של הפחתת המס למושכי הרווחים כמו בעבר מ-33% ל-25%.
בפגישות טענו ראשי המגזר העסקי כי במתכונת הנוכחית יאבדו עשרות מיליארדי שקלים של השקעות שלא יבוצעו בחברות אם הרווחים יוצאו מהן, וכי על פי הנוסחה הנוכחית ספק אם האוצר יגבה ב-2025 אפילו 2 מיליארד מס מהחברות.
כיום יש 718 מיליארד שקל של רווחים כלואים בכל החברות במשק, כאשר כ-400 מיליארד שקל בכ-140 אלף חברות של רווחים כלואים אפשריים לביצוע במסגרת החוק החדש. כ-14 אלף חברות הן של רופאים, עו"ד, רו"ח וכדומה וכ-4,000 של חברות החזקה.
גורם במגזר העסקי שהשתתף בדיון אמר ל"ממון" כי "החוק המוצע לא יגיע לכלל מיצוי בנוסחה הכושלת הנוכחית, שרעה לצמיחה, רעה לחברות, רעה למדינה ורעה למשק". באוצר מזהירים כי אי-ביצוע חוק הרווחים הכלואים יוביל במישרין לצעד שקל יהיה לבצע אותו ברגע האחרון ויפגע בכל אזרחי ישראל – העלאת שיעור המע"מ בעוד אחוז ל-19%, מעבר להעלאה באחוז אחד שכבר אושרה ל-1 בינואר לשיעור של 18%.
כל העלאה של אחוז מע"מ צפויה להכניס לקופת המדינה 7.5 מיליארד שקל, להגדיל באופן משמעותי את האינפלציה בראשית 2025 ולהרחיק עוד את האפשרות להפחתת הריבית במשק בשנה הקרובה.

3 הגזירות שיובאו מחר לאישור בוועדת הכספים

-הקפאת מדרגות מס ההכנסה (הפסד של 4%)
-הקפאת נקודות הזיכוי ממס (נקודה אחת תישאר 2,904 שקל בשנה)
-העלאת מס היסף ב-2%
ראשי המגזר העסקי טוענים כי במתכונת הנוכחית יאבדו עשרות מיליארדי שקלים של השקעות שלא יבוצעו, וספק אם האוצר יגבה ב-2025 אפילו 2 מיליארד שקל מס מהחברות