שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ הודיע שלשום כי החליט להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד תושבים יהודים ביהודה ושומרון. הוא הודיע קודם לכן על המהלך לראש השב"כ רונן בר, וביקש ממנו להציב כלים אלטרנטיביים במקום. כ"ץ לא מבטל את הצווים הקיימים, אבל לא יאריך אותם עם מועד פקיעתם בעוד מספר שבועות. מתחילת השנה הוצאו 16 צוויים מנהליים, וכרגע נמצאים במעצר מנהלי חמישה ישראלים.
בשנים האחרונות גברו המקרים שבהם מערכת הביטחון הוציאה צווי מעצר מנהליים נגד יהודים ביהודה ושומרון, על רקע חשדות במעורבות במעשי טרור. גם במהלך המלחמה חתם שר הביטחון המפוטר יואב גלנט על צווים מנהליים נגד מתנחלים שהיה חשודים בטרור נגד פלסטינים.
1 צפייה בגלריה
yk14160761
yk14160761
(השר כ"ץ | צילום: עמית שאבי)
צווי המעצר המנהליים מהווים כלי אגרסיבי שלטענת גורמי הביטחון נעשה בו שימוש רק כאופציה אחרונה. לא מדובר על כלי ענישתי, אלא בכלי למניעת פעולות טרור שגורמות לחוסר יציבות ביטחונית ביהודה ושומרון.
השר כ"ץ הסביר את החלטתו בכך ש"במציאות שבה ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון נתונה לאיומי טרור פלסטיניים חמורים וננקטות סנקציות בינלאומיות לא מוצדקות נגד מתיישבים – לא ראוי שמדינת ישראל תפעיל צעד חמור זה נגדם. אם יהיה חשד לביצוע מעשים פליליים, ניתן יהיה להעמיד את המבצעים לדין. ישנם גם צעדי מניעה אחרים שבהם ניתן לנקוט שלא במסגרת מעצר מנהלי".
השר בצלאל סמוטריץ’ אמר: “השר כ”ץ ביטל אפליה ארוכת שנים נגד מתיישבי יהודה ושומרון ושם קץ לעוול שבמסגרתו הם היו אזרחים סוג ב’”. מנגד, ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) אמר: "מדובר בתעודת כשרות של שר הביטחון לטרור יהודי. אחר כך הם יתבכיינו על האג".
מקורות אכיפה בכירים אמרו כי "החלטת שר הביטחון היא בגדר כבילת ידי שב"כ. את התוצאות ראינו ביום שישי בחברון, כאשר יהודים קיצוניים ניסו לפגוע באלוף פיקוד המרכז. הפסקה של המעצרים המנהליים מהווה מתן רישיון להרוג עבור נערי הגבעות. ההחלטה עלולה לעודד פגיעה בערבים ולהבעיר את השטח".
ההערכה במערכת המשפטית היא שאם יוגשו עתירות לבג"ץ על ידי עצורים ערבים ביהודה ושומרון, וגם מקרב ערביי ישראל, עשוי בית המשפט לפסול את המעצרים מכיוון שמדובר באכיפת חוק מפלה. כ"ץ לא התייעץ לפני קבלת ההחלטה עם מחלקת הבג"צים במשרד המשפטים ועם היועצת המשפטית לממשלה.
גורמים משפטיים מסבירים שהמטרה המוצהרת של הצווים היא לשמש אמצעי מניעתי – להתמודד עם מסוכנות אפשרית של אדם לביטחון הציבור, בלי להסגיר מקורות מודיעיניים. מדובר בצעד בעייתי מאוד מבחינה דמוקרטית, משום שהוא פוגע בזכות להליך משפטי הוגן. במציאות שבה קשה למצוא ראיות פליליות רגילות נגד גורמים מתסיסים, נעזרים מעת לעת במעצרים מנהליים ובצווי הגבלה מנהליים.