הבדיקה שביצעה אישה הרה, אחרי שעברה טיפולי פוריות באסותא ראשון-לציון, שגילתה כי אין קשר גנטי בינה לתינוקת שהיא נושאת ברחמה ‑ טילטלה את מערכת הבריאות. המקרה החריג, חשף גם שרשרת תקלות והתנהלות רשלנית של מעבדת המרכז הרפואי שהביאו לכך שהעובר הלא-נכון הוחזר לרחמה. רק לאחר כשנה וחצי מהתפוצצות הפרשה נמצאו הוריה הגנטיים של סופיה – שדרשו את העברתה אליהם. אתמול נקבע כי היא אכן תחזור אליהם, מה שמעלה שאלות אתיות, פילוסופיות ומהותיות על הקשר בין ילדים להוריהם. עם זאת, נראה כי הפרשה רחוקה מסיום, שכן ההורים המגדלים צפויים לערער על ההחלטה.
מה נדרש בית המשפט להכריע אתמול?
המאבק המשפטי על סופיה החל למעשה כבר כשהתברר כי האישה שנשאה אותה ברחמה וילדה אותה, ובן זוגה, אינם הוריה הגנטיים. לאחר שהתגלו הוריה הביולוגיים הם תבעו לקבל אותה לידיהם לאלתר ולגדל אותה, מפאת הקשר הגנטי ביניהם ‑ בעוד שהאישה שילדה אותה ובן זוגה דרשו להשאירה בידיהם וטענו כי העברת הילדה מחזקתם תהווה פגיעה קשה בה ובהם.
על מה התבססה הפסיקה של השופט?
השופט עובד אליאס החליט לקבל לבסוף את עמדתו של הפסיכולוג ד"ר דניאל גוטליב על פני חוות דעת מקצועית אחרת, שצידדה בהשארת הילדה בחיק המשפחה שגידלה אותה. ד"ר גוטליב טען כי "התועלת שתצמח מהעברת הילדה להוריה הגנטיים וחיים עימם, עולה על הנזק שייגרם כתוצאה מהניתוק מהוריה המגדלים. התועלת בחיים אצל ההורים הגנטיים היא, בין היתר, בבניית הזהות העתידית, התחברות לשושלת הדורות של המשפחה, סיפור משפחתי דומה, דמיון פיזיולוגי, ערכים משפחתיים, נרטיב הטעות שבוצעה, אחאות מלאה ועוד".
ואולם, לא בטוח שבכך תבוא הפרשה לסופה, שכן כבר עם פרסום ההחלטה הודיעו עורכי דינה של היולדת כי יערערו עליה, וייתכן שההכרעה תונח לפתחם של שופטי בית המשפט העליון.
מדוע ההחלטה כה שנויה במחלוקת?
בפעם הראשונה נדרש שופט בישראל להכריע בסוגיה כה רגישה, ובמרכזה חשיבות הקשר הגנטי אל מול גידולו של תינוק בידי זוג הורים מסורים, שלא דבק רבב בהתנהלותם, אך אין ביניהם ובין הילד או הילדה כל קשר גנטי. גם מומחים בנושא מתחום הפסיכולוגיה והמשפט חלוקים בנושא.
ברקע החלטת השופט עמדו שאלות משמעותיות בדבר המהות של הורות, והאם הורות בכלל והורות מטיבה מחייבת גם קשר גנטי לילד, או שערכים כמו דאגה, טיפול ואחריות קודמים להם. בשאלה זו הכריע השופט כי הקשר הגנטי כשלעצמו קודם לכל ולמעשה מגדיר את ההורות. על כך, כאמור, ישנה מחלוקת משמעותית בין הצדדים ובין אנשי המקצוע.
בהנחה שההחלטה תישאר, גם לאחר הערעור הצפוי, איך יתבצע המעבר?
הפעוטה אמורה להיות מועברת על ידי מחלקת הרווחה בתל-אביב, וההערכה היא שהתהליך יימשך לאורך שבועות עד חודשיים.
לאן עוד הפרשה יכולה להתפתח?
מעבר לשינוי בהכרעת בית המשפט, שעלול להתרחש במידה ומשפחת היולדת תערער, דבר אחד בטוח: אסותא מרכזים רפואיים, שכאמור בהם התרחשה התקלה, תיאלץ לשלם הרבה מאוד כסף במסגרת תביעה אזרחית של משפחת היולדת. הפיצוי עשוי להגיע למיליוני שקלים במסגרת תביעה אזרחית, ועוד יותר, במידה ואכן לבסוף תיאלץ למסור את הילדה להורים הגנטיים.