זה היה הסיוט של כל מטופלת פוריות. אם נרגשת, שאחרי מאמצים רבים מצליחה להיכנס להיריון, מגלה בבדיקה גנטית כי העובר שהיא נושאת ברחמה אינו העובר הביולוגי שלה. מיד כשהתפרסמה הידיעה, נפתח גם המאבק המשפטי על התינוקת שנולדה באוקטובר לפני שנתיים, וזכתה לשם סופיה. בחודש מארס האחרון הותר לפרסום כי אותר זוג ההורים הביולוגיים של הפעוטה, שעמדה במוקד פרשת החלפת העוברים בבית החולים אסותא ראשון-לציון. אתמול, בהחלטה דרמטית, קבע בית המשפט לענייני משפחה, כי סופיה תועבר לידיהם.
בהחלטה כתב השופט עובד אליאס כי הועברו אליו שתי חוות דעת מפורטות של גורמי מקצוע - האחת קראה להשאיר את התינוקת בידי הוריה המגדלים, והשנייה, שאותה בחר לאמץ, של הפסיכולוג ד"ר דניאל גוטליב, קראה להעביר אותה להוריה הביולוגיים.
1 צפייה בגלריה
yk14162272
yk14162272
(שתי חוות דעת סותרות. התינוקת סופיה | צילום: באדיבות המשפחה)
ד"ר גוטליב תיאר בבית המשפט כי "הפתרון שניתן למצוא לקושי בניתוק הפעוטה מהוריה (באמצעות ניתוק הדרגתי, מפוקח ומושכל, באמצעות יכולותיהם ההוריות הטובות של ההורים הגנטיים ועוד) זמין, נגיש וברור יותר מזה שיידרש להימצא בעתיד לנזק ולקשיים שיהיו לילדה כתוצאה מחיים שלא אצל הוריה הגנטיים, ואף ידיעתה העתידית על כך".
בהמשך כתב השופט: "מצאתי גם לקבל את הקביעה של ד"ר גוטליב כי ההורים הגנטיים מסוגלים להכיל טוב יותר קשר עם זוג ההורים השני. אם תגדל אצל הוריה המגדלים, אלו יחושו לטעמי לעולם מאוימים מההורים הגנטיים, בשל המשכו של קשר הדם לעד, ובאופן שיקשה עליהם להכיל את הקשר האמור".
באותו הקשר הוא פירט: "חיזוק לכל האמור ניתן למצוא גם בסירובם של ההורים המגדלים לבצע בדיקה לבירור זהותם של ההורים הגנטיים".
האם שגידלה את הילדה אמרה כי "אני המומה ולא מעכלת. טיפלנו בילדה בדרך מלאת אהבה ואנחנו מתמודדים עם קשיים בשל מצבה הבריאותי. נערער על פסק הדין, נילחם עד יומנו האחרון על מנת שהבת שלנו תגדל איתנו. בלתי מתקבל על הדעת לעקור את הילדה ממי שילד אותה וגידל אותה".
עורכי הדין שמייצגים את האם היולדת ובעלה עו"ד גלית קרנר, עו"ד יהונתן קניר ועו"ד אסף שרעף מסרו כי בכוונת המשפחה לערער על ההחלטה.
הוריה הביולוגיים של התינוקת סופיה מסרו: "הטעות תוקנה וסופיה חוזרת הביתה לגור עם המשפחה שאליה הייתה אמורה להיוולד. נעשה הכל כדי להגן עליה ועל פרטיותה ולגדל אותה בנחת. אנו מאושרים ומחכים לרגע שבו נוכל סוף-סוף לחבק את בתנו והיא אותנו, דבר אשר לו חיכינו זמן כה רב".
עורכי הדין שמואל מורן ונועה גלרמן ליאל, פרקליטיהם של ההורים הביולוגיים, מסרו כי: "התוצאה שאליה הגיע בית המשפט היא היחידה המתבקשת, הערכית ובעיקר הנכונה לטובת הילדה, עתידה, זהותה וסיפור חייה. מצער אותנו שההליכים נמשכו זמן רב. אנו תקווה כי פסק הדין שניתן היום יהיה התחלה של חיים טובים ושקטים לסופיה".
הפרשה החלה בספטמבר לפני שנתיים, כאשר בבדיקה גנטית שנעשתה ליולדת שעברה החזרת עוברים, התגלה כי היא נושאת עובר שאינו תואם גנטית לה ולבן זוגה. מסקנות הוועדה שבחנה את הפרשה העלו כי ההחלפה נעשתה ככל הנראה במועד ההחזרה, כשמטופלת אחרת נכנסה לחדר ההחזרות. בעקבות המחדל החמור, הורה משרד הבריאות לבית החולים אסותא ראשון-לציון שלא לקבל יותר מטופלות חדשות ולצמצם את מחזורי הטיפול ב-50 אחוז.
לפני כשבעה חודשים הודיע משרד הבריאות על הקלות לאסותא ראשון-לציון, בלחץ נשים שנפגעו מצמצום הפעילות, וקבע כי הפעילות במערך ההפריה תעלה מ-50 אחוז ל-75 אחוז. "עם זאת, נמצאו עדיין ליקויים שלא תוקנו ועל כן לא אושרה חזרה לפעילות מלאה", נמסר בשעתו ממשרד הבריאות.
בתוך כך, מבקר המדינה מצא ליקויים מהותיים בפעולות משרד הבריאות בתחום ההפריה החוץ-גופית בישראל. כך עולה מדוח חמור, שהתפרסם לפני ימים אחדים. המבקר מצא בין היתר כי הגידול העצום בהיקף הפעולות המבוצעות ביחידות הפרטיות חשף את המטופלות לסיכונים משמעותיים ועלול להביא לפגיעה באיכות הטיפולים אם אינו מלווה בהיערכות מתאימה.