ומרים שחשוב לדעת עם מי להתחתן אבל לא פחות חשוב לדעת ממי להתגרש. נכון, וחשוב גם לדעת מה קורה מבחינת הרכוש כשמתגרשים, ואיך להיערך נכון מראש. ביקשנו טיפים מעשיים לנשים ולגברים מעו"ד יהודית מייזלס, המתמחה בדיני משפחה וירושה ומרצה לדיני משפחה בבית הספר למשפטים במכללה למינהל, ועו"ד שגית ארגמן הוט, המתמחה בדיני משפחה ומנחת תוכנית הרדיו "משפחה מודרנית" ברדיו תל-אביב.
אני שוקלת להתגרש. מה חשוב שאדע?
ראשית, שלב חלוקת הרכוש בהליך הגירושים עלול להימשך זמן רב, אפילו שנים, לכן, מציינת עו"ד מייזלס, כדאי לגייס סבלנות, תמיכה נפשית מהקרובים וכמובן כסף לצורך ההוצאות המשפטיות הלא-קטנות. שנית, מציינת עו"ד מייזלס, "אם עיקר הרכוש רשום על שם בעלך, ואת חוששת שהוא עלול לבצע מניפולציות ברכוש כדי להסתירו ממך, מומלץ לא להמתין: היי הראשונה שפותחת בהליכים, לפני שיבריח את הנכסים.
"שלישית, אם הרכוש המשפחתי או חלק ממנו אינו בהישג ידך וידיעתך, מומלץ לפנות לבית המשפט, ולא להליכי גישור בהסכמה, משום שבהליכי גישור אין גורם שמוסמך לחייב את בעלך לחשוף את המידע הרכושי, או למנוע ממנו מלהבריח אותו. ורביעית, כדי לחסוך מעצמך חקירות פרטיות וכלכליות מורכבות, הגיעי מוכנה כמה שיותר להליך המשפטי: ודאי שיש בידייך את כל המידע, המסמכים ומספרי החשבונות שמוכיחים את היקף הרכוש המשפחתי ומקום הימצאו — בארץ ובחו"ל — כולל, כמובן, הרכוש שאינו רשום על שמך. ברגע שההליכים ייפתחו, המסמכים החשובים עלולים להיעלם מהבית, ואת תתקשי לקבל העתק שלהם".
אני מתחתן, יש לי דירה ולבת זוגי אין רכוש. מה חשוב שאדע?
עו"ד מייזלס: "אם יש לך דירה מלפני הנישואים, ואתה רוצה להיות בטוח שבעת פרידה היא לא תיחשב לרכוש משותף – תחתים את בת זוגך על הסכם ממון שקובע שהדירה תישאר לעולם נכס חיצוני לנישואים, גם אם תגורו בה או תשפצו אותה. לחלופין — תוכל לקבוע חלקי שיתוף גוברים בדירה, כלומר, שהחלק שלה יגדל בהתאם למשך הנישואים ורמת ההשקעה המשותפת בדירה. אם אתה רוצה שבית המשפט יאשר את הסכם הממון ולא יתערב בו, הן בתחילת הנישואים ובעיקר בסיומם, עדיף שההסכם יכלול סוג מסוים של פיצוי לצד החלש, או שיתוף הדרגתי ברכוש על פני השנים, כדי שבית המשפט לא יראה בו הסדר בלתי הוגן ויבטל או ישנה אותו".
עו”ד ארגמן הוט: "חוק יחסי ממון קובע שמיום הנישואים ועד לפרידה כל מה שצברו בני הזוג (חובות וזכויות) יהיו שווים. מי שמעוניין בהסדרה אחרת, יצטרך הסכם ממון. החוק מחריג מהשיתוף הרכושי מתנות וירושות — אם בעל קיבל דירה בירושה, הדירה אינה נכנסת למסת חלוקת הנכסים בינו לבין אשתו. ועדיין צריך הסכם ממון, כי האישה יכולה לטעון לשיתוף בעליית הערך של הדירה (ובטח אם השקיעו בשיפוץ מכספים משותפים). אם הבעל מקבל שכירות מהדירה, האישה יכולה לטעון שמגיע לה לקבל חלק מהם אף לאחר הגירושים. תמיד כשיש רכוש לאחד הצדדים, רצוי לעשות הסכם ממון, אף אם הרכוש 'מוגן' בחוק".
עו"ד מייזלס ממליצה להתייעץ לא רק עם עורך/ת דין המתמחה בדיני המשפחה, אלא גם עם מומחה למסים, תחום שרלוונטי להפרדה הרכושית.
מה הדין אם אנחנו ידועים בציבור?
כשאתם חיים כידועים בציבור, המשפט אינו יודע מדוע לא נישאתם, ומה מידת המחויבות שיש לכם אחד כלפי השני בנושאים כמו רכוש. לכן, "אתם הקבוצה שהכי דרוש לה גם הסכם ממון וגם צוואה, כדי לבטא את כוונותיכם", מציינת עו"ד מייזלס.
גם עו"ד ארגמן הוט מציינת: "הצורך בהסכם גובר כאשר זוג מחליט לקיים זוגיות כידועים בציבור. מלבד העובדה שההסכם מפרט את הרכוש שיש לכל אחד מהצדדים ודרך חלוקתו במקרה של פרידה — הוא מסדיר נקודה נוספת מאוד חשובה, והיא יום תחילת הקשר. הרי אצל בני זוג נשואים יש תעודת נישואים, והם יודעים בדיוק מתי התחילו לצבור חובות וזכויות יחד. אצל ידועים בציבור התאריך הזה אינו ברור. איך קובעים מתי הקשר התחיל להיות רציני? ובעת פרידה, כל צד מושך לכיוון אחר. מי שצבר יותר כספים, מנסה 'לקצר' את הזוגיות על מנת לחלוק פחות מהכסף, וזה שצבר פחות רוצה 'להאריך' את הזוגיות על מנת לקבל יותר. כל זוג שמחליט שלא להתחתן, חייב לערוך הסכם לחיים משותפים על מנת לקבע את יום תחילת השיתוף ביניהם ולקבוע מתווה לחלוקת רכוש".
אני גבר בזוגיות להט"בית. למה חשוב לשים לב?
עו”ד ארגמן הוט: "רצוי ואף חובה לחתום על הסכם לחיים משותפים, ולא רק כדי ליצור מתווה לחלוקת הרכוש. לרוב גברים בזוגיות להט"בית נדרשים לסוגיה נוספת, והיא הסוגיה של הליך פונדקאות להבאת ילדים. ההליך עולה מאות אלפי שקלים ובני הזוג משקיעים בהליך הזה יחד. לעיתים הם נפרדים כשהפונדקאית כבר בהיריון ואי-אפשר לעצור את התהליך, ועולה השאלה האם ממשיכים אותו יחד, ואיך מתנהלים מבחינה כספית? אם ידועה זהות האב הביולוגי – האם מחזירים את ההשקעה הכספית לאב הלא-ביולוגי? הסכם לחיים משותפים יכלול גם הסדרה של השאלות האלה".
אנחנו זוג בפרק ב'. לכל אחד מאיתנו ילדים מנישואים קודמים. מה חשוב לעשות?
עו"ד מייזלס: "כדאי שתשלבו בין שני מסמכים משפטיים: הסכם ממון וצוואה. כך תהיו בטוחים שבמקרה פרידה או מוות, הרכוש שלכם יגיע רק למי שהתכוונתם שאליו יגיע".