1. הפסקת אש היא תמיד בשורה טובה. ראשית, אין עוד נפגעים בשני הצדדים. שנית, יש סיכוי להסדרים עתידיים שימנעו מלחמות לפחות בתקופה הקרובה. ושלישית, זאת תמיד בשורה טובה מאוד לכלכלה. האם גם הפעם, בישראל?
1 צפייה בגלריה
yk14166304
yk14166304
(צילום: אי-אף-פי, FADEL ITANI)
2. המלחמה בלבנון עלתה ביוקר למשק. רוב העסקים והחקלאות בגבול הצפון שותקו. 70 אלף ישראלים נטשו את יישוביהם, ועלויות המימון של שהייתם מחוץ לבית הכבידו על תקציב המדינה. הנזקים הישירים לרכוש והעקיפים לעסקים מסתכמים ביותר מ-5 מיליארד שקל. שיקום היישובים והתשתיות יעלה מיליארדי שקלים. הרבה מיליארדים אפילו. ההתאוששות צפויה להיות איטית מאוד לעומת היציאה המהירה ממשבר הקורונה. בכמה תחומים, כמו התיירות מחו"ל וחזרת אלפי המפונים ליישובים שנהרסו — תהליך השיקום יהיה ארוך.
3. מצד שני, הירידה בהוצאות הצבאיות הכבדות תסייע בהחלט להפחתת הגירעון. גם החזרה של עסקים רבים בצפון לשגרה תסייע להתאוששות המשק, שספג מאז 7 באוקטובר מכה קשה שעלותה נאמדת כבר בכ-300 מיליארד שקל, סכום המהווה כמחצית מתקציב המדינה ל-2025. עכשיו נותר לסיים במהירות את הלחימה בעזה ולהחזיר את 101 החטופים, כדי לחזור לימים טובים יותר למדינה וגם לקופת האוצר, לעסקים ולמשקי הבית.