ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מעורב לאחרונה בכל המהלכים של גזירות המס במסגרת תקציב שנת 2025 והשתתף בפגישות אישיות עם שר האוצר ובכירי משרדו ועם בכירי בנק ישראל בראשות הנגיד, לצד ראשי המגזר העסקי, במסגרת הלחצים שלהם לבצע שינויים בחוק שמטריד אותם במיוחד, חוק הרווחים הכלואים.
למה המאבק כה חריף?
גינדי: "משום שלא מדובר רק ברווחים הכלואים, אלא בשינוי דרמטי בשיטת המיסוי בישראל, שאין לו אח ורע בעולם ולדעתנו המקצועית זה שינוי שיפגע בכלכלת ישראל. במקום מס חברות של 23%, חברות רבות עלולות לשלם 50% מס והמשמעות היא ירידה ישירה בהשקעות, בפעילות הכלכלית ובצמיחה במשק. בעלי החברות היום משלמים כ-50% מס על הרווחים, והשכר השוטף שהם מושכים וימשיכו לשלם גם בעתיד. כעת השינוי מדבר על הטלת מס בגובה של 50% על הרווחים שנשארים בחברה, ומיועדים להשקעות ורכישת אמצעי ייצור חדשים שמקדמים את הכלכלה. ביטול המיסוי הדו שלבי, שמוצע כעת, יוביל לירידה בגביית המיסים ובנוסף, במקום לפשט את מערכת המס, התיקון רק מסבך ומוסיף סרבול ובירוקרטיה מיותרת שיגדילו עד מאד את יוקר המחייה ואת החיכוך עם העסקים".
הצגתם תוכנית חלופית?
"גיבשנו מודל חלופי, שבו המגזר העסקי משתתף בנטל ונכנס מתחת לאלונקה בצורה מושכלת שתגדיל את הגבייה באופן משמעותי ותעודד השקעות וצמיחה מבלי לפגוע בהתפתחות העסקית של החברות במשק. לפי המודל, אם חברה לא השקיעה את הרווחים שלה בהשקעות ריאליות במשך 6 שנים, רק אז היא תחויב לחלק דיבידנד באופן מדורג בשלוש השנים הבאות".
האם באוצר קשובים להצעה?
"אנחנו זוכים להקשבה רבה מצד שר האוצר, ראשי אגף תקציבים ומנהל רשות המסים, ונצליח בוודאות להביא לשינויים מהותיים. הקשר והשיח איתם מתקיימים על בסיס יומיומי וההערות המקצועיות שלנו נלקחות כבר בחשבון גם בוועדת הכספים".
מה קורה עם המאבק נגד מס על הטיפים למלצרים?
"החוק לפטור ממע"מ על הטיפים, שהגיש למעשה מטעמנו ח"כ אליהו רביבו, עבר בקריאה טרומית. מדובר במהלך היסטורי שמבטיח וודאות ויציבות לבעלי המסעדות והמלצרים. אם הטיפים היו מחויבים במע״מ רטרואקטיבי ועתידי, העלות הייתה מתגלגלת לציבור וגורמת לעליית מחירים".
מה דעתך על העלאת המע"מ?
"אפתיע ואומר שאני דווקא בעד העלאת המע"מ. זאת מכיוון שאנחנו נמצאים בגירעון עמוק בשל המלחמה וחייבים בלית ברירה למצוא מקורות לממן אותו, אבל איני מבין למה אין לממשלה אומץ לבטל את הפטור של מע"מ על חבילות מחו"ל עד שווי של 75 דולר".
מה עם הפטור על השכרת דירות?
"אין לצערי אומץ לממשלה לבטל את הפטור הזה שמסייע בעיקר לבעלי הממון".