גדלה כילדה ונערה תחת המשטר הסובייטי ואויבת מרה של פוטין: קאיה קאלאס, מי שהפכה לאישה הראשונה להיבחר כראשת ממשלת אסטוניה, תיכנס בתחילת השבוע הבא לתפקידה החדש כנציבה העליונה של האיחוד האירופי לענייני חוץ ובטחון.
קאלאס צפויה לפרוץ כמה וכמה גדרות עם התמנותה לתפקיד: היא ראש הממשלה הראשון שנבחר לתפקיד, הראשונה בתפקיד מארץ מזרח אירופית קומוניסטית לשעבר, והראשונה ממפלגת הליברלים (עד עכשיו מונו ניצבים רק ממפלגות סוציאל-דמוקרטיות).
מבחינת ישראל, נותר לראות אם קאלאס תהיה גם פורצת דרך בתפקיד ביחסה לישראל לאחר פדריקה מוגריני האיטלקייה שהוכרזה כאישיות לא רצויה בירושלים ושר החוץ היוצא של האיחוד, ג'וזפ בורל הספרדי, שהוגדר לאחרונה על ידי ראשי קהילות באירופה כ"אנטישמי".
אלא שישראל כמובן תנגן רק כינור משני בסדר היום ובאתגרים המצפים לקאלאס על הדסק בשטרסבורג. לקאלאס יש חשבון אישי, לאומי וגלובלי עם רוסיה והמלחמה בין רוסיה לאוקראינה תהיה המשימה הראשונה, השנייה השלישית והלפני אחרונה בסדר היום שלה.
אסטוניה, שבה מוצבים כ-2200 חיילי נאט"ו היא המדינה הצפונית ביותר מבין המדינות הבלטיות וחולקת גבול עם רוסיה, כך שהתפשטות הפלישה וניצחון צבאי של פוטין הם סכנה גדולה גם לארצה.
מה שמסביר את הקו הקיצוני של קאלאס נגד פוטין: היא דחפה לסנקציות, לניתוק צינור הגז מרוסיה לגרמניה והגברת הסיוע הצבאי ואספקת הנשק לכוחות האוקראיניים. האתגר העומד לפניה קשה כפליים מפני שעיניה של קאלאס צריכות להיות מכוונות למערב ולנשיא האמריקאי החדש שנבחר בנובמבר וייכנס לתפקידו בינואר. קאלאס ידועה ביחסיה הטובים עם בכירים מהמפלגה הרפובליקנית, וגם חיבתה הידועה לגולף, תחביב אותו היא חולקת עם דונלד טראמפ, יכולים לסייע לה כדי לשכנע את הנשיא האמריקאי להמשיך בתמיכה במאמץ האוקראיני.
קאלאס, יש לציין, ידועה בתמיכתה בפתרון שתי המדינות, והיא הביעה את סלידתה מחמאס ואת הזכות של ישראל להגן על עצמה. "אחרי הירושה של בורל", אמר בכיר בקהילה היהודית בבלגיה. "כל מינוי אחר מהווה עבורנו שיפור".