העובדים באתרי רשות הטבע והגנים הלאומיים (רט"ג) במחוז צפון עובדים מאז שלשום במרץ לפינוי הצמחייה שפלשה לשבילים מאז 7 באוקטובר בשנה שעברה. עובדי רט"ג צפון, שמשתרע מנחל חדרה וצפונה, וכולל את מרחב כרמל, גליל תחתון, גליל עליון וגולן, בסיוע משטרת ישראל והרשות לפינוי מוקשים בודקים ומאתרים נפלים וכטב"מים שנחתו בשטחים הפתוחים, שלא לדבר על גיוס עובדים שהוצאו לחל"ת ורכישת ציוד ומזון למרכזי השירות, שהיו עד עתה ריקים ממבקרים.
עד 7 באוקטובר – בשנת 2023 היו באתרים האלה כמיליון ומאה אלף מבקרים ישראלים. "ניסינו לפתוח את האתרים ככל הניתן במהלך המלחמה", הסביר מנהל מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, גיא כהן. "לאורך המלחמה, גם באתרים הסגורים, אם לעובדים היה מיגון ומיגוניות – ניתן היה להיכנס".
האתרים שהיו סגורים לאורך כל השנה היו אכזיב, גן לאומי ברעם, נחל עיון, שניר, חורשת טל, בניאס (מעיינות ומפלים), תל דן וקלעת נמרוד. "אנחנו כרגע עדיין נמצאים בשלב המיפוי של הנזקים. ככל שהנחיות פקע"ר יאפשרו, כמה שיותר מוקדם נפתח את האתרים. אבל יש מקומות שהצבא עדיין יושב בהם, וברור שייקח לנו זמן רב יותר לפתוח את האתר", אמר כהן.
אגמון החולה, למשל, היה סגור מ-7 באוקטובר אחר הצהריים ועד עכשיו. בשנת 2023 הגיעו אל האגמון מעל 250 אלף מבקרים, ואז החלה המלחמה. מדי שנה יש עלייה של 15 אחוז במבקרים באגמון, ובקק"ל מקווים כי המגמה הזו תימשך לאחר שיוכלו לקבל קהל. "התחלנו להיערך לפני כשלושה שבועות ולגרד את החלודה", הסביר אפי נעים מנהל אזור החולה בקק"ל. "הוצאנו עובדים רבים לחל"ת והתחלנו לברר מה קורה איתם. יש לנו מחצית מכוח האדם שהיה לנו ערב המלחמה. צריך לקלוט כוח אדם נוסף. בנוסף נפלו כטב"מים בשטח החניה ואנחנו צריכים לטפל בהכל. יש לנו כ-5,000 דונם תחת אחריותנו ואנחנו צריכים לוודא שהכל בסדר. האגמון הוא עוגן משמעותי באזור אצבע הגליל והצפון".
בהתאם להנחיות פיקוד העורף, רשות הטבע והגנים פתחה שלשום, כאמור, בפעימה ראשונה גנים לאומיים ושמורות טבע שנסגרו בצל הלחימה בצפון הארץ. הרשות מציינת כי מספר אתרים יוותרו סגורים, היות ונדרש להסדיר אותם לקליטת ציבור המטיילים והמטיילות.