מבט על החודש הראשון בכנס החורף של הכנסת מצביע על הקצנה משמעותית בפעילות הממשלה והקואליציה בכל הנוגע לחקיקה, להחלטות ולכוונות של חבריה. בעוד שבראשית המלחמה, מרבית החוקים שהובאו לשולחן הוועדות היו סביב סיוע לנפגעי המלחמה – המשפחות השכולות, משפחות חטופים, מפונים, ניצולים ומשרתי המילואים, בכנס הזה נראה שחברי הכנסת שינוי כיוון, והם הגיעו לסגור חשבונות ולהגשים את כל הרצונות שהיו להם לפני 7 באוקטובר, ונדחקו הצידה מאז פרוץ המלחמה.
בממשלה כבר עושים מאמצים ניכרים להדיח את היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, וכדי לאשר חקיקה שהיא מתנגדת לה, הם מקדמים דרך חברי הכנסת שורת הצעות חוק פרטיות שלא צריכות לעמוד בביקורת השיפוטית שלה.
ח"כ עמית הלוי (הליכוד) מקדם הצעת חוק להקמת מחלקת מודיעין מקבילה לאמ"ן, שתשב תחת משרד ראש הממשלה ותקבל גישה למסמכים הרגישים ביותר בצה"ל.
הלוי וח"כ חנוך מיליבצקי (הליכוד) מקדמים גם הצעת חוק שתעניק חסינות מהעמדה לדין למי שיעביר מסמכים מסווגים לראש הממשלה – "חוק פלדשטיין" ובמפלגתם ממשיכים לחפש מי יגיש את הצעת החוק שתורה על הקמת ועדת חקירה פוליטית לאירועי 7 באוקטובר ותאסור על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, אך בינתיים לא נמצא נציג למשימה.
במקביל, מקודמות הצעות חוק שיפגעו בשוק התקשורת: שר התקשורת שלמה קרעי מקדם דרך חברי כנסת ממפלגתו הצעות חוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי, שליטה בתקציב התאגיד, הפרטת גלי צה"ל, שליטה בשיטת מדידת הרייטינג והרחבת הסנקציות נגד ערוץ אל-ג'זירה.
בנוסף מקודמות הצעות חוק שיעניקו חסינות לח"כים מפני חקירה פלילית ותביעות, שליטה בשכר החברות בלשכת עורכי הדין, הרחבת העילות לפסילת מועמדים ערבים לכנסת ולרשויות המקומיות, הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים לטיפול בסכסוכים אזרחיים וכלכליים, אישור שימוש ברוגלות במשטרה למעט עבירות שחיתות ועוד.
גם ברמה ההצהרתית ישנה החרפה באמירות של השרים וחברי כנסת, החל מהשר קרעי שאמר בוועדת השרים לענייני חקיקה שהממשלה יכולה "לשנות את שיטת המשטר אם תרצה", ועד ליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן שאיבד את הסבלנות לבני משפחות חטופים וקרא לאחת מהן "תתקדמי" והורה להוציא אחרת מהדיון.
לא סתם עינב צנגאוקר, אמו של מתן החטוף בשבי בעזה, צעקה השבוע על יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן "במה אתם מתעסקים?" ודרשה שידברו על "איך מחזירים את החטופים הביתה".
מידת העניין של הקואליציה בסוגיית החטופים ירדה – הם לא מקיימים דיונים כיצד ניתן להשיבם, ובקושי יש להם כוח להקשיב למשפחות שלהם בוועדות.
יש אמנם כמה הצעות חוק שנועדו לשפר את מעמד משרתי המילואים והסדיר, אך הן נמצאות כרגע בשלבים מאוד ראשוניים.
עו"ד ענת טהון אשכנזי, מנהלת המרכז לערכים ולמוסדות במכון הישראלי לדמוקרטיה, ועו"ד דפני בנבניסטי חוקרת במכון, שסקרו את פעילות הקואליציה בחודש האחרון מצאו כי "הקואליציה פועלת לקדם ביתר שאת את צעדי 'הרפורמה המשפטית' – בחקיקה, בהחלטות ובפעולות בשטח, תוך איום מפורש חוזר ונשנה ביצירת 'משבר חוקתי' מול רשויות השלטון האחרות. מדובר במהלכים הפוגעים בליבת הדמוקרטיה הישראלית ואלו עלולים להתגבר עם התקדמות כנס החורף של הכנסת והאתגרים החקיקתיים שכנס זה מזמן", סיכמה עו"ד טהון אשכנזי.