אחרי חודשים ארוכים שבהם היו סגורים בעקבות המלחמה, בתי המלון בצפון ובמקומות אחרים במדינה מתארגנים לפתיחה מחדש. מיד למחרת כניסת הפסקת האש בלבנון, נראו ניצנים ראשונים של חזרה לשגרה בכל הקשור בפתיחת מוקדי ההזמנות של בתי המלון שהיו סגורים תחת אש בלחימה ובצל ההרס שניכר כבר ביישובים רבים בצפון. רק בשבוע שעבר הזהירה מנכ"לית התאחדות המלונות, סיון דטאוקר, כי 90 בתי מלון נסגרו וכי המצב רק יחמיר, אולם הפסקת האש משנה את התמונה.
ברשימה הארוכה של המלונות שסבלו מהלחימה בצפון, נמצאים גם מלון נבל דוד בגליל שנפתח השנה בהשקעה של מאות מיליוני שקלים, בתי הארחה בקיבוץ אורטל, מלון הגושרים, בתי מלון במרום גולן ובכנרת, מלון דן כרמל בחיפה והרשימה עוד ארוכה.
4 צפייה בגלריה
yk14167577
yk14167577
(מרום גולן)
לדברי דטאוקר, בחודש אוקטובר האחרון, שהיה חודש החגים, נרשמה ירידה של 29% בלינות ישראלים. זאת, לצד העובדה הכואבת של היעדר תיירים מחו"ל. הנתונים מדברים בעד עצמם. מתחילת השנה נרשמו רק 1.6 מיליון לינות לעומת 7.5 מיליון לינות בשנה שעברה, מה שמעיד על המצוקה הקשה בענף. באוקטובר 2024 נרשמו כ-120 אלף לינות תיירים במלונות, ירידה של 63% בהשוואה לאוקטובר 2023 שבו פרצה המלחמה ולירידה של 86% בהשוואה לעונת אוקטובר 2022.
אולם נראה כי השינוי, לפחות בכל הנוגע לפתיחת המלונות מחדש, כבר בפתח. בעקבות הפסקת האש בלבנון אמרה דטאוקר ל"ממון": "מימי מלחמת המפרץ ב-1991 המצב לא היה כל כך גרוע ולא נסגרו כל כך הרבה בתי מלון בישראל. הסיבה העיקרית לכך היא שהתיירות הנכנסת לישראל הופסקה לחלוטין. החל מאוקטובר 2023, חלה ירידה של כ-75% בכניסות התיירים לישראל שמתבטאת באובדן הכנסות מוערך של כ-19 מיליארד שקל. הפסקת האש בצפון מבורכת, אך איננה סוף הסיפור, לצערי אין עדין טיסות בינלאומיות של חברות זרות והענף שלנו זקוק ליציבות ושקט לאורך זמן, כדי שיוכל להשתקם ולהוות יעד תיירותי בטוח".

גיוס עובדים

חלק מאתגרי השיקום הוא גיוס עובדים, ולדברי דטאוקר זהו אתגר שמלווה את הענף עקב חוסר היציבות התעסוקתי שהחמיר בתקופת המלחמה עם גריעת העובדים הפלסטינים. "העובדים הזרים שהוקצו כחלופה טרם הגיעו. עלות העסקתם של עובדים זרים גבוהה משמעותית, מה שישית עלויות נוספות לענף שממילא נמצא במצב כלכלי קשה מאוד", אמרה דטאוקר.
עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש מלונות רבים כבר הודיעו כי יחזרו לארח. אחד המלונות הללו הוא המלון בקיבוץ אורטל שבצפון הגולן, שכבר דיווח על פעילות יפה במערכת ההזמנות של תיירות הקיבוץ. זאת, לאחר תקופה מאתגרת של 14 חודשי מלחמה.
ירון לוי, יו"ר תיירות אורטל ומרכז המשק, אמר ל"ממון": "כפי שהקמנו את הקיבוץ לפני 43 שנה לאחר מלחמת יום כיפור, גם הדור הנוכחי מחויב לשיקום ולבנייה מחודשת, והאזור ישוב לפרוח. התעוררנו לבוקר אופטימי בקיבוץ. בהתרגשות גדולה, אנו חוזרים לארח בעונה הכי יפה בשנה. אחרי האסון שפקד את הקהילה שלנו בחודש יולי, עם מותם של ניר ונועה ברנס ז"ל (שנהרגו בחודש יולי מפגיעה ישירה במטח לגולן – אל"ק), אנו חזקים ומאוחדים, וגם מהשבר הזה נצמח. במהלך השנה הזו המשכנו לבנות תחת אש את אתר הגלמפינג שלנו שייפתח בחודשים הקרובים ואני מקווה שהמוני ישראל יוכלו ליהנות מהחוויה אצלנו ומכל הגולן בתקופה הכי יפה שלו".
4 צפייה בגלריה
yk14167640
yk14167640
"הגושרים מלון בטבע"

נזק כלכלי עצום

גם מלון נבל דוד גליל ריזורט בכפר נחום הכריז שיפתח שעריו לקליטה מחודשת של אורחים כבר ב-8 בדצמבר. המלון, ממוקם בצפון מערב הכנרת. איתי אשל, מנכ"ל רשת המלונות נבל דוד, אמר ל"ממון": "ביטולי ההזמנות וחוסר בהזמנות חדשות הביא אותנו למסקנה במהלך חודש אוקטובר 2024 שיותר כלכלי לסגור את המלון ולא להשאירו פתוח במצב הנוכחי. המלון הפסיד פחות כסף כאשר היה סגור מאשר כשהוא היה פתוח. הנזק הכלכלי עצום, אובדן ההכנסות הסתכם בכ-16 מיליון שקל. במלון הושקעו מעל 300 מיליון שקל והוא נפתח רק באפריל האחרון. אנחנו מתארגנים לפתיחה מחודשת ושמחתי מאוד לשמוע שוועדת הכספים נעתרה לבקשתנו והוסיפה אותנו לרשימת היישובים הזכאים לפיצויים".
לדבריו, במלון מנסים להחזיר את העובדים שיצאו לחל"ת. "אנו מתקשרים כעת לכל העובדים שיצאו לחל"ת או לכאלה שפוטרו, בתקווה שיחזרו. במידה ולא נצליח לגייס מספיק צוות נקלוט צוות חדש, נעשה הדרכות ונקים צוות של אנשי מקצוע בתחומם".
חלק מהמלונות ניצלו את התקופה לשיפוץ אחרי תקופה ארוכה. בין המלונות האלה גם "הגושרים מלון בטבע" שהיה סגור בשל המצב והחל בתקופת המלחמה בעבודות שיפוץ נרחבות, תחזוק וחידוש המלון, ונערך לקלוט אורחים במבנה המחודש.

נכנסו לשיפוץ

בילי רומש , מ"מ מנכ"לית המלון: "עלות ההשקעה כ-10 מיליון שקלים, זאת בנוסף להפסדים גדולים על ההוצאות קבועות, שימור עובדים, שימור המבנה ואחזקתו. המלון לא פיטר את עובדיו. בתחילת המלחמה כולם יצאו לחל"ת ובהמשך החזרנו חלק מהעובדים ואת צוות המנהלים לעבודה שוטפת במלון. הגושרים מתאפיין בעובדים ותיקים ונאמנים למלון לאורך שנים, מקצועיים מאוד והיה חשוב מאוד לתת לעובדים ביטחון תעסוקתי ואישי בתקופה. מבחינתנו העובדים הם המנוע והלב של העסק ובלעדיהם זה סתם בניין. אנחנו מאמינים באורחינו החוזרים שגם בזמן המלחמה התעניינו בשלומנו ובשלום עובדינו. הצפי הוא שנסיים את השיפוץ במארס 2025. אנו ממשיכים ממש בימים אלה בתוכנית לבנייה של אגף חדש המונה 43 חדרים ואנו לא מאבדים תקווה ואופטימיים יותר מתמיד".
בתחילת השבוע אושר מתווה לשיקום מלונות שאירחו מפונים במימון של 175 מיליון שקל. משרד התיירות יודיע לכל מקום אירוח שזכאי לכך על סכום ההקצאה המגיע לו, ולאחר שיוגשו הקבלות, יתבצע התשלום בהתאם להוצאה בפועל, עד 90% מהסכום שיוצג עבור שיפוצים דוגמת הסרת אריחים שבורים, צביעת קירות, החלפת שטיחים, תיקון או החלפה של ריהוט ועוד".
מלון נבל דוד: "המלון הפסיד פחות כסף כאשר היה סגור מאשר כשהוא היה פתוח. הנזק הכלכלי עצום, אובדן ההכנסות הסתכם בכ-16 מיליון שקל. שמחנו שוועדת הכספים נעתרה לבקשתנו והוסיפה אותנו לרשימת היישובים הזכאים לפיצויים"