אתם ישנים, התנור צולה פלפלים. כן, פלפלים קלויים חרוכים מעט. הם נצרבים בתנור כאשר אתם ישנים עמוק. הניחוח כבר יעיר אתכם בבוקר. מה דעתכם על הסידור?
אז היום נקדיש את כל המדור הזה להשבחות ערך קטנות ומשמחות שיישארו איתכם הרבה אחרי שמצב ההרג העצמי שלנו יתפוגג. אין צורך לפרט לאזרח הישראלי מה היא השמדת ערך. היא מתרחשת בעוצמה בכל מקום סביבנו ובכל תחום אפשרי. ברמיסת הצבא שלנו והדמוקרטיה והפקרת הטבע והרס הכלכלה ובהאג ובחקלאות ובעול מילואים נפשע ובהיעדר מיגון, ומעל ומעבר לכל בהפקרת החטופים שנותרו אל מותם המזוויע והפניית עורף למשפחות.
אך כל מי שחי כאן, אם הוא מתבונן סביבו, פוגש מעשים רבים ונדיבים להשבחת היקום הישראלי והחיים בו.
מטרתנו היום היא לשמח. נואשנו מלקוות שהשכנים במזרח התיכון יעשו זאת. אנו מקוות שהשבחת הערך הזאת תזלוג גם החוצה ותתפשט. גם אם אין לכם רעיון, לנו יש מספיק. אל דאגה.
טובים השניים
כלומר, אם הנכם חסרי אלרגיות והזן המשופם הזה מרגיע אתכם ומייצר גם גרגורי חינם כשהוא חש שהספיק לכם יום 300 הכטב"מים הזה.
השבחת ערך: במקום אימוץ חתול אחד מגרגר קחו שניים בבת אחת. רצוי אחים. נשמע מטורלל, אבל הרבה יותר קל לגדל שניים. הם יודעים להתכרבל יחד כשקר להם, השופינג עבורם זהה וגם חימום אותה פינה בחדר או במיטה.
לא תאמינו, אבל חתול חש נינוח יותר כשהוא בקרבת בני מינו וכשגם השכן שלו הוא בעלי אותה פרווה. ילדיכם ישבחו אתכם וינקו כמובן את שני ארגזי הצרכים. טוב, לא נמציא שטויות. כל זה אוחז גם לגבי כלבים טובי מזג.
הכי השבחת ערך: ריבה, קונפיטורה, מרמלדה
הפקת ריבה ביתית צנועה ואלוהית היא פשוט מעשה ניסים שמשביח כל פרי גוסס. שוו בנפשכם, אתם זורקים לסיר פירות בשלים מאוד, שטופים היטב ומגולענים (אם צריך), מוסיפים סוכר, כמה שמבקש המתכון, וקצת מים או מיץ פירות. מתקבלת ריבה או קונפיטורה או מרמלדה מצוינות בהשקעה אפסית ובבריאות טובה יותר כיוון שאין כאן שום חומרי שימור או מייצבים למיניהם.
כך למשל הופכים פרי וירק על סף כיליון לממרחים מענגים כמו פסטו ופסטונד.
רעיון נפלא להשבחת דגנים וקטניות
כאן אנחנו מאמצות רעיון נהדר של רותי שמשנה את המטבח בקלילות. התרגלו בבקשה לצנן או להקפיא כל שארית של רוטב, ציר, מרק ותבשילי ירקות. פשוט הרתיחו את הציר או המרק עד שיצטמצמו מעט וימתינו לכם במקפיא עם תיווי נכון שעליו תקפידו מאוד. בבוא עת בישול הקוסקוס או הבורגול או האורז, פשוט השליכו לתוך התבשיל יחד עם המים גם כמה קוביות כאלה, והם יספקו לכם תבשיל עשיר ואהוד מאוד על בני הבית. אופס, שכחנו פתיתים. לא לשכוח אותם.
עמק חפר, למשל
הנה רעיון מקסים של אישה יצירתית בשם מיכל פנקס למי שאולי קשה לו להגיע לדרום הרחוק ולצפון, שעכשיו כבר שוב אפשר לתייר בו. היא נוהגת לחבור אל חברתה ולצאת אחת לשבוע או שבועיים לשיטוט בארצנו. הן טוענות שגם אם לא מרחיקים מאוד מהמרכז, ישראל עדיין שופעת מקומות יפהפיים ומזג האוויר כרגע לא סופר חות'ים או מרעישים אחרים וגורם לאושר גדול. יוצאים, מתכננים, בודקים את המפה. רמז: עמק חפר הוא אזור שמתפקע מקולינריה, מסעדות, קונדיטוריות, יקבים, ולא רק בתחום האוכל. אפילו מומלץ לקחת מדריך מקצועי ולתור את האזור כפי שהוא.
מגדלורים שוממים בקצה העולם ופגישה עם צ'כוב
השבחת ערך שלא ציפיתם לה. אנו ממליצות בכל לב לרכוש את ספר המגדלורים של חוסה לואיס גונסאלס מסיאס. ראשית עלינו לומר שלפני ימים ספורים, כאשר התפכחנו משמחת הפסקת האש וגילינו בחדרינו חות'ים ועב"מים חדשים, רצנו לעיון מחודש בספר המגדלורים המדהים מסוגו. שם התחלנו לחפש נקודות התיישבות חדשות עבורנו כי יוון כבר מלאה וגם סרביה נגדשת לאיטה. את ספר המגדלורים הזה אפשר להזמין ישירות בהוצאת פרדס (המחיר נוח, המשלוח מהיר ואמין). הספר נכתב על ידי אמן וסופר איטלקי שמעולם לא ראה בעיניו מגדלור בפינה צפונית נדחת. יחד איתו תשוטטו בכל קצות העולם ותתעשרו בהמון טריוויה מצחיקה ובמידע עצום. למשל, איך מדליקים אור במגדלור וכמה סבל צ'כוב כשלן במגדלור באי העונשין סחלין שבצפון-מזרח רוסיה בביקורו במקום ב-1890 ׁ(את רשמיו ממצוקת האסירים שם אף פירסם בספר "האי סאכאלין").
חולצת הזהב של עליזה
חברתנו ושכנתנו האמנית עליזה פלורנטל פשוט עוסקת בהשבחת ערך של הכל, מעלי שלכת ועד וילונות רקומים, ולכן תפגשוה לא מעט במדור זה. הפעם התרכזנו בחולצת טי שחורה ופשוטה שעליזה הדביקה, איירה ועיצבה בזהב.
עציצים לגידול עצמי
לשם כך כדאי להזדרז לחניון מרפאת בן-גוריון של כללית בכפר-סבא כי השומר בחניון הזה מעניק למי שירצה שתילים קטנים שהוא מגדל ומטפח, ואתם כבר תדאגו להם לבית חם בתוך עציץ שבכל זאת יש בו אור וחמימות.
פתרון לחתולים חולים
כל בעלי החתולים מכירים מקרוב את הרגעים האלה של שיברון לב, עצמות ומפרקים כשרודפים אחרי חתול חולה כדי להאכיל אותו בתרופה שהוא שונא. אנחנו מצהירות שמצאנו שיטה שתביס את כולם, כולל את החתול, אך תגרום לו להרגיש כמו ג'ינגיס חאן. השיטה הזאת כרוכה ברכישת כמה קופסאות טונה מן המין הקצוץ והזול. מניחים את הטונה במסננת, שוטפים במים, ורוב השמן יינגר ממנה. מי שרוצה יכול לרכוש טונה במים, אך היא טעימה לחתולים קצת פחות. מרסקים את התרופה על ידי מעיכה בחפץ כבד, כמו קופסת שימורים, שמים בקערה כמה כפות טונה, על פי גודל החתול, ומערבבים עם התרופה המרוסקת. החתול ייצא מגדרו בהריחו את הטונה, ירוץ אחריכם בכל הבית כדי לחטוף את התרופה וירוקן את הצלחת בנהמות פרא.
השבחת מרק תירס ליצירה כתומה–אדומה חזקה ומהירה
ההקלה כאן ברורה: בחרו באיזה מרק תירס שאתם רוצים. מוקפא, משומר, מה שתרצו. עכשיו הוסיפו לו במידה את הרכיבים הבאים:
פפריקה חריפה או מתוקה
גרגירי תירס מטוגנים
חופן פופקורן
הרכיב החשוב ביותר: ערימות בצל ירוק או עירית קצוצים דק שמוסיפים ברגע האחרון ומערבבים.
חימום טוב
כמה טיפות של שמן שומשום
אפשר להשמיט רכיב או שניים אם אין לכם.
השבחת ערך הרביעייה השחורה: הכוונה לארבעת רכיבי רוטב צלייה שמשביח כל מה שיש מלבד גלידה, והם: רוטב סויה, סילאן (בכמויות שוות), שמן וקפה נמס (מחצית הכמות). הרכיב הבלתי נזכר הוא אותה כמות של מים. ערבבו, הוסיפו לתבשיל או מרחו את העוף, וההשחמה הכהה והניחוחית בוא תבוא.
מכפילי כוח
איך משיגים כיריים עצומות בכלום כסף? קונים שני סטים של כיריים בעלות ארבע להבות, ומיד נוצר משטח ענק של שמונה להבות יעילות. בדרך כלל רוכשים תנור או כיריים של ארבע להבות, ואפשר להניח עליהן רק שניים-שלושה סירים או מחבתות בו-זמנית. על ידי חיבור שני סטים נוצר כך פתאום מרחב גדול שתוכלו להניח עליו כמה וכמה כלים במקביל.
זיכרונות מגבול לבנון
בהסדרה החדשה שנחתה עלינו וארכה יומיים תמימים כולנו יצאנו לרחובות ואיפסנו את כדורי ההרגעה והשינה. מובן שהתבדינו מיד, אבל כל השמחה הזכירה לנו את תור הזהב של יחסי ישראל ודרום לבנון. קראו לזה אז "הגדר הטובה". במסגרת זו לבנונים קיבלו טיפולים רפואיים בישראל, הייתה פעילות מסחרית, ויחסי אמון פרחו בין הצדדים. עלינו למטולה והתיישבנו במסעדה שהגישה לנו טחינה מצוינת שעוררה את הסקרנות שלנו. התייעצנו איך להשיג את מתכון הטחינה או את הטחינה עצמה ורצנו כאיילות אל המטבח לשאול מאיפה האוצר הזה? יוסי, אחינו ודודנו שהיה איתנו, אמר בכאב לב שחבל על הזמן. את הטחינה הזאת מביאים בוודאי בשיירות בתוך כדים גדולים עלי גמלים מהרי השוף. בכל זאת שאלנו ונלקחנו מיד אל פנינה, מנהלת המטבח, שהכריזה: הנה אני לוקחת אתכם אל הטחינה. ירדנו קומה לתוך סניף של שופרסל, שם היא גררה אותנו לקופסאות הטחינה של עלית ושיתפה חגיגית: הנה אני באה בכל בוקר וקונה למסעדה את הטחינה הכי טובה.