בבית המוסדות הלאומיים בירושלים נפתחה תערוכה ייחודית שמביאה לידי ביטוי את סיפורו של העם היהודי בצורה שאין מרגשת ממנה: שתי קופות קק"ל, חפצים שהפכו לסמלים של תקווה וחוסן, מוצגות לראשונה לציבור הרחב. שתיהן שרופות, אחת מתקופת השואה והשנייה נמצאה לאחר הטבח שהתחולל בניר עוז.
האחת נמצאה במלחמת העולם השנייה, בין הריסותיו של גטו ורשה, ולצידה אקדח. אותה קופה קטנה, שרופה לחלוטין, היא עדות למאבק הבלתי פוסק של יהודים לשמור על חלום הארץ גם בצל הזוועות. בתקופה שבה החירות נלקחה, המשיכו יהודים להאמין בעתיד טוב יותר, ואספו תרומות לבניית הארץ, גם כשהכל סביבם קרס.
1 צפייה בגלריה
yk14172390
yk14172390
(מימין הקופה שנמצאה בגטו ורשה, משמאל הקופה מניר עוז | צילום: אבי חיון, ארכיון קק"ל)
השנייה, בת זמננו, מספרת סיפור כואב נוסף. קופה זו יוצרה בשנות השמונים של המאה הקודמת ושירתה את קיבוץ ניר עוז שבדרום. במשך שנים שימשה לאיסוף תרומות, עד ליום הנורא, 7 באוקטובר 2023. שרידיה השרופים של הקופה מצטרפים לזיכרון הקולקטיבי של טראומת אותו יום ולחוסן תושבי האזור.
"שתי הקופות, כל אחת בדרכה, מייצגות את הסיפור של כולנו", אומרת אפרת סיני, מנהלת תחום הארכיונים בקק"ל. "הקופות הללו אינן רק חפצים היסטוריים. הן עמודי זיכרון המסמלים את היכולת שלנו להחזיק מעמד מול כל אתגר ולשאוף תמיד קדימה".
שתי הקופות מוצגות בתצוגה חדשה בבית המוסדות הלאומיים בירושלים, המשלבת בין פריטים היסטוריים לבין סיפורים עכשוויים, ופתוחה לציבור הרחב ללא עלות.