הרבנות הראשית מחמירה את דרישותיה מיבואני מוצרי החלב הכשרים מחו"ל. לטענת היבואנים, עלות הדרישות הנוספות מצריכה תוספת של עוד משגיחים בעלות שתחסל את היבוא והתחרות. איגוד לשכות המסחר נערך למאבק בנושא במישור המשפטי ובמישור הפוליטי.
ל"ממון" נודע כי לאחרונה העבירה הרבנות הראשית מכתב ליבואנים שממנו עולה כי בכוונתם להחמיר בפיקוח על הייצור בחו"ל, כתנאי למתן אישור כשרות לחלב ישראל מהדרין. בין השאר, דרשה הרבנות פירוט של המרחק בין הרפתות שמספקות חלב ליצרן הזר של המוצרים הכשרים, ופירוט האם המרחק ביניהן עולה על 3.8 ק"מ. הסיבה: כיום משגיח אחד מבקר במספר רפתות במהלך החליבה המתמשך. לפי התקנות החדשות, אם ישנן רפתות שהמרחק ביניהן עולה על המרחק המצוין יידרש עוד משגיח או יותר כדי להשגיח על כל הרפתות שמשמשות את היצרן. מסתבר כי יצרנים שמייצרים סוגי גבינות קשות – משתמשים בספקי חלב שונים לכל מוצר שלא בהכרח קרובים זה לזה.
היבואנים טוענים כי כיום המשגיח נדרש להיות נוכח במשך החליבה, שאורכת זמן, ובכך מתאפשר לו לקפוץ למספר רפתות סמוכות שעליהן הוא משגיח בו זמנית, בעוד בגרסה המחמירה של המהדרין יידרש המשגיח להיות כבר בתחילת החליבה, מה שימנע ממנו סיבוב במספר רפתות ויצריך משגיח או משגיחים נוספים.
עוד נדרשו היבואנים להגיש תוכניות ייצור מפורטות לפני תחילת הייצור, נוהלי הובלת החלב ואימות לניקיון וחיטוי של ציוד החליבה טרם החליבה במים חמים. היבואנים טוענים כי חלק מהבקשות, כמו לגבי תוכניות ייצור, נוגעות לצד שלישי שלא יסכים למסרן.
יש לציין כי עלות משגיח יקרה מאוד ומגיעה ל-500 דולר ליום. עלות הכשרות מוערכת בכ-3% ממחיר המוצר לצרכן, והיא חלק מהסיבות שמוצרים בישראל יקרים יותר בהשוואה לחו"ל.
תגובת הרבנות הראשית: "הטענות על החמרת דרישות הכשרות לחלב ישראל אינן מדויקות. הדרישות המפורטות במכתב משקפות את נוהלי הרבנות הראשית לייצור חלב ישראל. מטרת המכתב היא להסדיר ולתעד את תהליכי פיקוח הכשרות הקיימים, ואין בהם משום חומרות חדשות שיגררו עלויות נוספות לצרכן. מדובר בסטנדרט הנהוג זה שנים".