מכל המכות שחטפה אינטל בשנים האחרונות, נראה שזו הקשה ביותר: פרישתו אתמול של מנכ"ל החברה פט גלסינגר - האיש שחזר לחברה כמושיע וניסה לחולל בה את השינוי הגדול בתולדותיה, הדמות שכל-כך מזוהה עם השיקום המאחר להגיע - היא לא רק עוד מהלך בסדרת השינויים הדרסטיים שעוברת אינטל.
שני בכירים יחליפו את גלסינגר כמנכ"לים זמניים עד שיימצא לו יורש: דייב זינסנר, כיום סגן נשיא בכיר ומנהל כספים ראשי, ומישל ג'ונסטון הולטהאוס, כיום מנכ"לית "אינטל פרודקטס".
קשה לדעת בוודאות מה התרחש אתמול בקומת ההנהלה של ענקית המעבדים העולמית בסנטה קלרה, אבל אפשר לנחש: לפי היישום המיידי של המהלך, בעיצומו של מה שאמור להיות תהליך הבראה; לפי מינויים המהיר של שני ממלאי המקום; לפי עקירתו של גלסינגר גם מן הדירקטוריון - נראה שהרוחות סערו. הסבלנות שגילו בדירקטוריון לצעדים שהוליך גלסינגר הלכה ופקעה מרגע לרגע, מהפסד להפסד.
בנסיבות האלה, פרישתו של המנכ"ל מדאיגה במיוחד, כי היא מצביעה על כשלונו של השינוי הגדול שהוביל מאז מונה לתפקיד.
רק בחודשיים האחרונים השלימה אינטל עוד מהלך חסר תקדים, של פיטורי 15 אלף מעובדיה בעולם – כ-1,500 בישראל - כ-15% מכוח האדם שלה. זהו צעד שבא אחרי שורה של מהלכים קשים אחרים, שלא הניבו את התוצאה המקווה. ההכנסות ממשיכות לרדת והמניה מקרטעת. החברה, שלאורך עשרות שנים שלטה כמעט ללא עוררין בשוק המעבדים העולמי, סופגת מכה אחר מכה.
גלסינגר נחשב אוהד ישראל, וגם לאורך השנה האחרונה לא הפסיק להחמיא באומץ לישראל בכלל ולעובדיו בארץ בפרט. בתחילת המלחמה טען בהתרגשות, כי "הישראלים הם האנשים הכי קשוחים בעולם. למרות הקרבות, הם לא פספסו ייצור של אף פרוסת סיליקון או התחייבות שלקחו לפיתוח מוצרים. בגלל זה אנחנו שם כבר 50 שנה".
אבל מעבר לסימפטיה האישית - לישראל יש אינטרס מובהק בשרידותה של אינטל. השפעתה על המשק הישראלי עצומה: היא אחראית ל-5.5% מייצוא ההייטק שלנו ולכ-1.75% מהתמ"ג. במצב העדין של המשק – אחרי שנה של מלחמה בכמה חזיתות – קריסה של אינטל תהיה קשה מנשוא.
אינטל מעסיקה בארץ כ-10,000 עובדים וישראל נחשבת בחברה למרכז פיתוח וייצור אסטרטגי. השבבים שתוכננו בחיפה מניעים כבר עשרות שנים מחשבים בכל הגלובוס. במקביל, ההשקעה במפעלי הייצור בקריית גת עמדה במבחנים קשים לאורך השנים.
ביוני האחרון הקפיאה אינטל חלק מתוכניות הרחבת המפעל בקריית-גת, שעלות הקמתו אמורה להסתכם ב-25 מיליארד דולר - פרויקט הבינוי הגדול ביותר כיום בארץ. כבר להקפאה הזו יש השלכות כלכליות: אינטל מחוייבת בעשור הקרוב לרכש גומלין בארץ בסך 60 מיליארד שקל.
הצרות של אינטל החלו אחרי מגיפת הקורונה העולמית: הביקוש למחשבים ירד בבת אחת. בהמשך, עיכובים במעבר לטכנולוגיות ייצור מתקדמות השאירו אותה מאחורי יריבותיה מן המזרח. את שוק המעבדים לסלולר היא פספסה לפני שנים; את שוק מעבדי ה-AI היא איבדה ל-Nvidia; בשוק המעבדים לחוות שרתים הקרבות מתנהלים מזמן בלעדיה; וחברות כמו אפל וגוגל החליטו לוותר על שירותיה ולפתח מעבדים עצמאית.
ייאמר לשבחו של גלסינגר, שהוא נכנס באומץ למיטה חולה: הוא ניסה לחולל באינטל מהפיכה אגרסיבית, אבל מדובר במהלכים שדורשים כנראה שנים כדי לשאת פירות – נצח במונחי שוק הטכנולוגיה העולמי התזזיתי. הבוסים איבדו סבלנות.