14 חודשים מפרוץ המלחמה, התעשיינים והחקלאים בעשרות היישובים שסמוכים לרצועת עזה עושים מאמצים כבירים בתנאים קשים במיוחד כדי להרים את הראש. עובדים ישראלים עדיין חוששים להגיע לעבוד בעוטף, אפילו תמורת שכר גבוה, בעוד העסקת פועלים זרים הפכה ליקרה בהרבה מאשר לפני 7 באוקטובר.
בסוף השבוע ערכנו סיור במפעלים בעוטף על רקע הניסיונות להציל את הכלכלה באזור. הגענו למפעלי חבל מעון בקיבוץ מגן שבו חתמו ראשי כל הארגונים הכלכליים הגדולים במשק וראשי הרשויות בחבל התקומה על אמנה המחייבת העדפת רכש כחול-לבן. "צריך לפעול לפי מה שטוב לישראל ולא לאירופה", אמרו ל"ממון" ראשי המגזר העסקי בהתרסה אל מול הסיסמה "מה שטוב לאירופה טוב לישראל".
מדובר ביוזמה בשם כל הארגונים הגדולים בתחומי התעשייה, החקלאות והבנייה, ביחד עם ראשי הרשויות המקומיות בחבל התקומה וראשי המגזר העסקי - התאחדות התעשיינים, התאחדות הקבלנים בוני הארץ, התאחדות האיכרים והתאחדות חקלאי ישראל.
מנהלי מפעלים סביב רצועת עזה האשימו כי "שרי הממשלה עסוקים בחוק הרבנים ובניסיון להדיח את היועצת המשפטית, במקום לבוא למפעלים ולחקלאים בעוטף ולהבין עד כמה צריך לסייע לנו להתקיים בעת מלחמה. כל היום יש כאן בומים מכל הכיוונים, שלוש פעמים בשבוע אזעקות והפסקות חשמל, אבל את השרים וחברי הכנסת זה ממש לא מעניין וזה עצוב מאוד".
"הטכנאים בורחים"
"אנחנו לא מצליחים לשכנע ישראלים לבוא לעבוד כל עוד קילומטרים ספורים מפה מתנהלת מלחמה קשה. ייבאנו מכונות מאיטליה, אבל הטכנאים האיטלקים נמלטו מרוב פחד. אנחנו פועלים בקשיים מרובים ומצליחים בכל זאת לחזור לפעילות, אך ברור שזקוקים לסיוע מהממשלה", הסבירו ל"ממון" מנהלי מפעל "כפרית" שבכפר עזה.
הארגונים וראשי הרשויות מצהירים באמנה כי "מתוך הבנת הצרכים הלאומיים הנוכחיים והעתידיים, אנו מתחייבים לפעול יחד לקידום ועידוד המשק המקומי, התעשייה, ענפי הבניין והחקלאות, לייזום וקידום פרויקטים לאומיים לחיזוק כלכלת ישראל, והרחבת אפשרויות התעסוקה".
האמנה כוללת חמש מטרות מרכזיות: לנקוט פעולות כדי להעניק העדפה משמעותית לתוצרת ישראלית; להשתמש בכל הליך שיש בו כדי להביא להעדפת קבלנים מקומיים וחקלאים ותוצרת מקומית; לפעול להכרת התרומה הכוללת לחברה הישראלית בבחירת מוצרים, תוצרים חקלאיים ושירותי קבלנות תוצרת הארץ; לפעול להטמעת ערכי קידום התוצרת המקומית – בתעשייה, בחקלאות ובשירותי קבלנות; לפעול לקידום חקיקה שעניינה חיוב גופים ממשלתיים ומוניציפליים בהעדפת וקידום מוצרים ושירותים כחול-לבן, לרבות פרויקטים לפיתוח והקמת תשתיות.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר: "אמנה זו היא צעד חשוב בדרך להעדפה משמעותית של תוצרת כחול-לבן כמדיניות מוצהרת. שכן, איפה שהממשלה שוכחת את הערכים הציוניים, המגזר הפרטי והחברה האזרחית נמצאים להזכיר להם".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, ציין כי "אין זמן טוב יותר לממשלה למחוק מהלקסיקון שלה את כל המונחים שנועדו להסביר למה כדאי להביא לכאן קבלנים ומוצרים מהעולם. בענף שמעסיק מעל 300 אלף ישראלים – הממשלה לא יכולה לפגוע עוד. שבו והכינו תוכנית שתתמרץ את קבלני ישראל ואת התעשיה המפוארת שלנו. זו חובתכם".
יו"ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ"ל תנועת המושבים, עמית יפרח, ומזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, הדגישו כי "האמנה מחזקת את הקשר בין החקלאות לתעשייה. החקלאות הישראלית הוכיחה את תרומתה לכלכלה הישראלית ולביטחון המזון עבור אזרחי ישראל בעת מלחמה ושגרה כאחד". מנכ״ל התאחדות האיכרים, עו"ד ישי פולק,: "המלחמה חיזקה לכולם את התובנה כי מגזר עסקי חזק ומשגשג הוא תנאי הכרחי לביטחונה והישרדותה של המדינה".