בימים שבהם עולם התרבות הישראלי מתמודד עם אתגרים בינלאומיים, מוצג ישראלי נדיר מגיע להישג עולמי ומופיע בתערוכה באחד המוזיאונים החשובים ביותר בממלכה הבריטית.
אחד מאוצרותיו הייחודיים והנדירים ביותר של המוזיאון לאמנות האסלאם – שעון המלכה מארי אנטואנט, יצירת פאר של השען המפורסם אברהם לואי ברגה – יוצג בקרוב בתערוכה "ורסאי – פאר ומדע" שתיפתח ב-12 בדצמבר במוזיאון המדע בלונדון.
"הוצאת שעון המלכה מארי אנטואנט אל תצוגה בינלאומית היא מהלך מורכב מאין כמוהו", מספר מנכ"ל המוזיאון, גלעד לביאן: "היא מהווה הכרה במעמדו של אוסף השעונים הייחודי של המוזיאון בזירה העולמית. מדובר בפריצת דרך משמעותית שתוביל לשיתופי פעולה נוספים, כולל הצגת אוצרות מאוסף אמנות האסלאם שלנו ברחבי העולם".
סיפורו של שעון המלכה מארי אנטואנט הוא סיפור על יופי, מדע, אמנות ותעוזה. בשנת 1783, התבקש אברהם לואי ברגה, השען הנודע ביותר בזמנו, ליצור שעון ללא מגבלות – לא בתקציב, לא בזמן, ולא באיכות החומרים. השעון הושלם רק ב-1827, לאחר מותה של מארי אנטואנט עצמה. השעון, שמורכב מ-823 חלקים זעירים ומשובחים, מייצג שילוב יוצא דופן של עיצוב אמנותי ותחכום טכנולוגי. הוא כולל תכונות שהקדימו את זמנן, כמו מתיחה עצמית, הצגת ימות השבוע, לוח שנה אוטומטי מתוקן לשנים מעוברות, מדחום מבוסס התפשטות מתכת ועוד.
השעון, שהפך לאייקון עולמי, מהווה חלק מאוסף השעונים של סר דיוויד סלומונס, אחד האוספים היוקרתיים בעולם. האוסף נתרם למוזיאון לאמנות האסלאם על ידי בתו, ורה ברייס סלומונס, שהייתה גם מייסדת המוזיאון.
בעולם שבו התרבות והאמנות משמשות שגרירות בלתי רשמית, יציאתו של שעון מארי אנטואנט אל העולם הרחב מסמלת לא רק את החשיבות של שימור ההיסטוריה, אלא גם את כוחו של שיתוף פעולה בין תרבויות. לביאן הדגיש את תרומתם של פרופ' סטיוארט סולומונס וסר איאן בלצ'פורד, מנכ"ל מוזיאון המדע בלונדון, למהלך: "אני מלא תקווה שבעקבות הצלחת המהלך, נוכל להמשיך לקדם דיאלוג תרבותי ולחשוף לעולם את העושר התרבותי שטמון במוזיאון לאמנות האסלאם".