השפעת עליית המע"מ (מס ערך מוסף) באחוז אחד, מ-17% ל-18%, תהיה על מחיר כל המוצרים והשירותים. רק מחירי הפירות והירקות והשהייה באילת לא יתייקרו בהיותם פטורים ממע"מ.
ההתייקרות תשפיע כמובן באופן משמעותי בעיקר על קניית מוצרים יקרים. מי שיקנה דירה, שטרם יכול היה להתחיל לשלם תמורתה, ייאלץ לשלם על דירה שתעלה 3 מיליון שקל עוד אחוז ולכן יצטרך להוסיף 30,000 שקל על מחירה בחודש ינואר. מי שהזמין מכונית שעולה 200 אלף שקל ולא יקבל אותה בדצמבר יפסיד 2,000 שקלים.
1 צפייה בגלריה
yk14173838
yk14173838
(צילום: שאטרסטוק)
אחת התופעות שזכורות מהעבר בעליית שיעורי המע"מ היא "עיגול" מחירים כלפי מעלה. כך מחיר מנת פלאפל שעולה 20 שקל לא תעלה ל-20.20 שקל אלא ל-21 שקל. מחברת שעולה 6 שקלים צפויה לעלות ב-10 אגורות ולא בשש אגורות בלבד.
העלאת המע"מ תגרום בשבועות הקרובים ל"בום" של קניות בתחומים רבים במשק, בעיקר של דירות, מכוניות, רהיטים ומכשירי חשמל יקרים, כמו גם צביעת הדירה ושיפוצים בבית ובגינה. מי שיבצע קניות ועבודות עוד בחודש דצמבר ישלם אחוז אחד פחות.
בהתאם לחוק שאישרו הממשלה והכנסת עוד בעת דיוני הקציב לשנה הנוכחית, יעלה שיעור מס ערך מוסף ל-18%, לאחר שהיה בשיעור זה מיוני 2013 עד ספטמבר 2015 ובתקופת שר האוצר משה כחלון הופחת ל-17% לפני תשע שנים, וכעת יעלה מחדש לשיעור הקודם של 18% על כל עסקה, אשר מועד החיוב במס בגינה הינו החל מיום 1 בינואר 2025.
לפיכך, לגבי כל עסקה יש לקבוע את מועד החיוב במס הרלוונטי על פי סוג העסקה שבוצעה ("מכר"/"שירות") ובהתאם לקבוע את שיעור המס על העסקה.
חשוב מאוד לעניין גובה המע"מ שישולם לא רק מועד רכישת הטובין, אלא גם מועד קבלתו. בכל מקרה מדובר בחוק מורכב ומסובך במיוחד ולכן ננסה להבהיר, בסיוע רשות המסים, את הכללים השונים בחוק המע"מ.
חשוב במיוחד להפנים כי על פי חוק המע"מ במכר טובין ברוב המקרים חל החיוב במס עם מסירתם לקונה. אם נמסרו הטובין חלקים-חלקים – חל החיוב על כל חלק שנמסר. לגבי טובין שנמסרו לקונה עד ל-31 בדצמבר 2024 תחויב העסקה במע"מ בשיעור של 17%. לגבי טובין שנמסרו לקונה לאחר 1 בינואר 2025 תחויב העסקה במע"מ בשיעור של 18%.
דוגמה טובה להבנת העניין: במהלך השנה הוזמנו בחנות רהיטים ספה ופינת אוכל בשווי של 6,000 שקל, כאשר כבר שולם במועד ההזמנה מחצית מהסכום. מאחר שהרהיטים יסופקו רק בינואר 2025 ומכיוון שמועד החיוב במס נקבע לפי מועד המסירה, על העסקה יחול מע"מ של 18% על מלוא מחיר העסקה.
במתן שירות יחול החיוב במס עם קבלת התמורה ועל הסכום שהתקבל. לכן, יחול שיעור המס אשר יהיה בתוקף ביום התשלום.

רכישת דירת מגורים

ערכתי הסכם לרכישת דירת מגורים מקבלן ב-1 ביוני השנה. הדירה צפויה להימסר לידי רק במהלך שנת 2025. חלק מהתשלומים השנה וחלק בשנה הבאה. על איזה מרכיב של העסקה יחול מע"מ של 18%?
על הסכומים ששולמו לפני 1 בינואר 2025 יחול מע"מ בשיעור של 17% ועל הסכומים שישולמו מ-1 בינואר ואילך יחול מע"מ בשיעור של 18%.
רכישת מקרר
הזמנתי מקרר חדש ב-1 באוקטובר 2024. ושילמתי מלוא הסכום, אך המקרר יסופק רק בינואר. מה שיעור המס?
בעסקאות של מכירת טובין על ידי עוסק שמחזור עסקאותיו עולה על 2 מיליון שקל (כולל מע"מ), מועד החיוב במס חל עם מסירתו לקונה. אי לכך, על רכישת המקרר יחול מע"מ בשיעור של 18%. לעומת זאת, עוסק אשר מחזור עסקאותיו אינו עולה על 2 מיליון שקל (כולל מע"מ), מועד החיוב במס חל על בסיס מזומן. אי לכך, יחול מע"מ בשיעור של 17% על רכישת המקרר.

שירותי קייטרינג לחתונה

סיכמנו בחודש דצמבר עם בעל אולם אירועים על עריכת חתונה באפריל 2025. במועד ההזמנה שולם סך של 10,000 שקל והיתרה תשולם בסמוך ולאחר מועד האירוע. מהו שיעור המס אשר יחול על העסקה?
בעסקאות של מתן שירותים, מועד החיוב במס חל עם קבלת התמורה ועל הסכום שנתקבל, ובהתאם יש לקבוע גם את שיעור המס. דהיינו, בעסקאות של מתן שירות ייקבע שיעור המס על בסיס מזומן. דהיינו, על סכום של 10,000 שקל יחול מע"מ של 17% ועל היתרה יחול מע"מ של 18%. עם זאת, היה ומחזור עסקאותיו של בעל אולם האירועים גבוה מ-15 מיליון שקל בשנה, מועד החיוב במס יהא על בסיס מצטבר. דהיינו, במקרה זה יחול מע"מ בשיעור של 18% על מלוא מחיר העסקה.