אחרי תקופה ארוכה שבה הייתה תחושה של מבוי סתום, נרקמים באחרונה באופן חשאי מגעים לעסקת חטופים שכוללים גם הפסקת אש בחזית הדרומית. מדובר בשלב זה בהצעה מצרית חדשה, זאת אחרי שבמהלך השבוע התנהלו שיחות במטה המודיעין המצרי בין נציגים של חמאס והרשות הפלסטינית בנוגע להסדרה בעזה – שצפויה לכלול פיקוח משותף.
בשיחה עם "ידיעות אחרונות" פירט בכיר בקהיר את העקרונות המרכזיים של ההצעה שחלקים ממנה לא מותרים עדיין לפרסום. לפיו, התוכנית החדשה כוללת הפסקה מדורגת של הלחימה בעזה, תוך נסיגה של הצד הישראלי ממעבר רפיח. נזכיר כי חמאס דרש גם נסיגה ישראלית מציר פילדלפי.
תוכרז הפסקת אש זמנית למשך כ-60 ימים, במהלכה ישראל תשמור על נוכחות צבאית ברצועה. כשבוע לאחר מכן, יתחיל תהליך של החזרת חטופים ישראלים שנותרו בחיים. במקביל, ישוחררו גם מאות מחבלים פלסטינים מבתי הכלא בישראל, זאת בהתאם למפתחות שיסוכמו בין הצדדים. עוד עוסקת ההצעה באפשרות חזרת פליטים פלסטיניים לצפון הרצועה, כפי שדורש חמאס.
באשר למעבר רפיח, על פי התוכנית הוא צפוי לעבור לניהולה ולפיקוחה של הרשות הפלסטינית. במגעים קודמים, בישראל עלתה אפשרות לשמור יכולת פיקוח מסוימת באמצעות מצלמות במעבר רפיח. כמו כן, לדבריו של המקור המצרי הבכיר, תוקם ועדת ניהול משותפת מהגדה המערבית ורצועת עזה שבה יהיו כ-10-15 "טכנוקרטים פוליטים פלסטינים עצמאים". הוועדה תתנהל בפיקוח נציגים אמריקאים.
המקור המצרי מדגיש כי 60 הימים הראשונים ייקבעו כ"ימי מבחן" לשני הצדדים – ישראל וחמאס – וכי אם התוכנית תחזיק מעמד, זה יהיה "סיומו של הסכסוך בין הצדדים". באשר להיתכנות בפועל, הוא טוען כי "חמאס מפגין גישה חיובית" ומדגיש כי יסכימו להקמת הוועדה שתפעיל מחדש את המעברים. ייתכן גם שהמצרים יזהירו בהצעתם מאפשרות קיומם של צעדים שעלולים לאיים על הסדר החדש.
הכוונה היא להשלים את המהלך עוד לפי שהנשיא האמריקאי החדש דונלד טראמפ ייכנס לבית הלבן. עם זאת, המקור המצרי טוען כי גם הנשיא ביידן וגם טראמפ קיבלו דיווחים על אודות התוכנית החדשה.
לפי הדיווחים בכלי תקשורת ערביים, במהלך השבוע הקרוב תגיע, ככל הנראה, משלחת ישראלית רמת דרג לדיונים במטה המודיעין המצרי. בראש המשלחת יעמוד ראש השב"כ רונן בר ויהיה בה בנוסף נציג של ראש הממשלה נתניהו.
גורם בכיר בישראלי מבהיר כי האינדיקציות שמתקבלות הן שחמאס בלחץ מכניסת טראמפ לבית הלבן ובשל מצבו הגרוע הוא מוכן כעת להתגמש. במצב שכזה, ואם התנאי של סיום המלחמה באופן רשמי לא עומד על הפרק, מעריכים בכירים כי ניתן יהיה להביא הסכם שכל זמן שהוא מקובל על נתניהו, יעבור גם בקבינט. כמו כן, יש להבהיר כי בכירי הרשות הפלסטינית, ובראשם מחמוד עבאס, עוד לא נתנו תשובה חד-משמעית לסעיפי ההסדרה.
"עוצמת הלחץ על הארגון המפלצתי חמאס גוברת – יש סיכוי שהפעם באמת נוכל לקדם עסקת חטופים", אמר אתמול שר הביטחון ישראל כ"ץ במהלך ביקורו בבסיס תל נוף, "זו המטרה העליונה שניצבת מול עינינו ואנחנו פועלים בכל דרך כדי שהדבר הזה יקרה". עוד נועד אתמול שר החוץ גדעון סער עם שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס. בפגישתם אמר לה: "ממשלת ישראל רצינית ברצונה להגיע לעסקה לשחרור חטופים. ייתכן שכעת יש הזדמנות".
בתוך כך, ובמה שנראה כצעד המחזק את המגעים לעסקה, טראמפ מינה אתמול את איש העסקים היהודי-אמריקאי, אדם בוהלר לשליח מיוחד לענייני בני ערובה. בוהלר היה חלק מצוות המשא ומתן בסדרת הסכמי אברהם ב-2020, והיה ראש קרן סיוע בינלאומית שנוצרה במהלך הקדנציה הראשונה של טראמפ.
"אדם ניהל מו"מ עם כמה מהאנשים הקשוחים בעולם, כולל הטליבן, אבל הוא יודע שאף אחד לא קשוח יותר מארצות-הברית, לפחות כשהנשיא טראמפ הוא המנהיג שלה", כתב טראמפ. "אדם יפעל ללא לאות כדי להביא את האזרחים האמריקאים שלנו הביתה".