אנסה לחבר בין שלושה דברים: האסטרטגיה מול עזה, הפעולה של צה"ל בצפון הרצועה ועד כמה היא משרתת אסטרטגיה כלשהי, ומוסר הלחימה של צה"ל.
כשקובעים אסטרטגיה אין זה מספיק להגדיר את מטרות המלחמה. חיוני להבהיר כיצד המטרות יושגו. כל בוגר בה"ד 1 אמור להכיר זאת, שכן כל תוכנית צבאית חייבת לכלול שלושה משפטי ליבה: המטרה - מה רוצים להשיג. המשימה - מה צריכים לעשות (בכדי להשיג את המטרה) והשיטה - כיצד מתכוונים לבצע את המשימה.
לא ברור האם בתחילת המלחמה נעשה בכלל בירור ביחס לשאלה "כיצד" תושגנה המטרות, אבל התקבלה ההחלטה שדוגלת בכך ש"רק לחץ צבאי" יביא אותן. הלחץ הצבאי משיג מטרה אחת מתוך השלוש - את הפגיעה ביכולת הצבאית של חמאס.
צה"ל מחפש את החיכוך, הוא שולח את כוחותיו למקומות שבהם יש יותר מחבלים והתוצאה היא גם נפגעים רבים אצלנו וגם טענות על פגיעה לא מידתית בתושבים. זו גישה שגויה. כבר לפני שנה טענתי כי השלמת מסדרון נצרים יצרה בפועל כיתור של כל צפון הרצועה.
נכון היה אז לאמץ תוכנית פשוטה עם שני שלבים: ראשית לאפשר לכל האזרחים באזור לצאת דרומה ואחר כך להפוך את הכיתור למצור על אנשי חמאס שייוותרו בשטח. השתלטות ללא קרב על כשליש משטח הרצועה הייתה מייצרת לראשונה לחץ אמיתי על חמאס. כך עולה בחדות בדיווחי המודיעין לפיהם חמאס לחוץ שמא תמומש "תוכנית האלופים".
את הלחץ הזה ניתן היה לכוון לנושא החטופים בעזרת האמירה הבאה: אם חמאס לא יחזיר בהקדם את החטופים החיים אז שלטונו יאבד לתמיד את אדמת העיר עזה וסביבתה. בניגוד להרג אזרחיו אזי אובדן אדמה מאוד כואב למנהיגים ערבים. זה לא קרה.
מבחינה טקטקית ההצלחות מרשימות אלא שהן לא מסייעות להשגת שתי המטרות - החזרת חטופים והפלת שלטון חמאס. במקביל עולות טענות קשות על מוסר הלחימה של צה"ל
במקום זאת אנחנו מנהלים קרבות קשים בג'באליה ושכונות נוספות באזור. מבחינה טקטקית ההצלחות מרשימות אלא שהן לא מסייעות להשגת שתי המטרות - החזרת חטופים והפלת שלטון חמאס. במקביל עולות טענות קשות על מוסר הלחימה של צה"ל. מעולם לא אמרתי כי "צה"ל הוא הצבא הכי מוסרי בעולם", אך אני כן טוען בביטחון כי מוסר הלחימה של צה"ל בוודאי שאינו נופל מזה של צבאות מערביים. זו לא אמירה בעלמא. חקרתי את הנושא ביסודיות בעשר שנים האחרונות והשתתפתי בסמינרים שעסקו ממש בזה - השוואה בין התנהגות צה"ל לעומת זו של צבאות ארה"ב, אנגליה ואוסטרליה בעיראק ובאפגניסטן.
ההשוואה נעשתה בעזרת ניתוח דקדקני של 132 פרמטרים ולכן היא מבוססת. יותר מכך, משלחות של גנרלים זרים, ובהם רמטכ"לים ושרי הגנה לשעבר ממדינות נאט"ו שביקרו בעזה הן ב-2014 והן ב-2024 הרעיפו שבחים על צה"ל. האמירות כי צה"ל מבצע פשעי מלחמה הן אפוא חסרות בסיס. הדבר היחיד שבו ייתכן שבוגי יעלון צודק הוא הטענה כי התכלית הפוליטית הסמויה בצפון הרצועה היא ליצור מצב שיאפשר הקמת התנחלויות, אך טענה זו היא כלפי הדרג המדיני.
פורסם לראשונה: 00:00, 05.12.24