הפרסום אתמול ב"ידיעות אחרונות", על אודות האזהרה שהפיץ צה"ל לקצינים ולחיילים שהשתתפו בלחימה ברצועת עזה, שלפיה הם עלולים להיעצר במדינת היעד, עורר הדים רבים בקרב לוחמים, בעיקר אנשי מילואים, ששירתו ברצועה ומתכננים לצאת לחו"ל לצורכי עבודה או בילוי משפחתי.
כפי שפורסם, צה"ל עוקב בדאגה אחרי ההשלכות האפשריות של החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון הקודם יואב גלנט. גורמים בצבא מזהירים שההחלטה עשויה לסלול את הדרך להליכים פליליים נגד קצינים בכירים, לוחמי סדיר ומילואים שלחמו בעזה.
ארגונים פרו-פלסטיניים שפועלים בעיקר מאירופה אך יש להם נציגים ברחבי העולם, דאגו להכין תיקים מסודרים שבהם "רשימות שחורות" של לוחמי צה"ל ששירתו ברצועה, לצד תיעוד של פעילותם שם.
באוקטובר האחרון הודיעה "קרן הינד רג'ב", אחד מאותם ארגונים, על תלונת ענק שהגישה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), שכוללת האשמות נגד 1,000 חיילי צה”ל, בגין פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם, במהלך הלחימה בעזה.
על פי הארגון, התלונות נתמכות על ידי יותר מ-8,000 ראיות הניתנות לאימות - כולל סרטונים, הקלטות אודיו, דוחות משפטיים ותיעודי מדיה חברתית שמוכיחים את מעורבותם הישירה של החיילים בזוועות שנחשבות כהפרות של החוק הבינלאומי.
אחד מאותם לוחמים שנגדם התלונן הארגון הוא אלוף משנה משה טטרו, ששימש כראש מינהל התיאום והקישור לרצועת עזה, ומונה לנספח הצבאי של ישראל לבלגיה.
הקרן קראה לממשלת בלגיה לשלול את הסמכתו כנספח, ודורשת מבית הדין הפלילי הבינלאומי לפעול נגדו מיידית. על פי הקרן, תחת הנהגתו של אל"ם טטרו כראש מינהל התיאום והקישור לרצועת עזה, נאכפה מדיניות הרעבה שיטתית כלפי אוכלוסיית עזה. משאבים חיוניים כמו מזון, מים ואספקה רפואית הוגבלו קשות, ויצרו רעב מעשה ידי אדם שהרס אינספור חיים.
עוד טענה הקרן שתפקידו של אל"ם טטרו בהכוונת התקפות על בתי חולים, כולל בית החולים נאסר בחאן-יונס ובית החולים אל-שיפא בעיר עזה, מייצג הפרה בוטה של המשפט ההומניטרי הבינלאומי.
אחד הלוחמים: "אני לא דואג לרגע"
לוחם נוסף שנכלל בתלונה הוא ל'. הארגון עקב אחריו, וכאשר גילה שהוא נמצא בדובאי ביקש מהרשויות של איחוד האמירויות לעצור אותו להעבירו לבית הדין הפלילי הבינלאומי, לצורך העמדתו לדין. התלונה מתעדת את מעורבותו הישירה של ל' בהרס בית אזרחי ברמאללה, במארס 2023, וגם קושרת אותו ל"טבח" במחנה אל-בורייג' בעזה, שבו התקפות באזורי מגורים מאוכלסים בצפיפות הובילו להרס ונפגעים אזרחיים.
ל', שנמצא כעת בדרום אמריקה, לא התרגש אתמול. "כשראיתי את השם שלי מפורסם זה בעיקר הצחיק אותי", סיפר. "אין להם הוכחות לכלום. תמונה בעזה יש לחצי מהאוכלוסייה היום. אני ממש לא חושש ממעצר. אני גם עם דרכון אמריקאי. אני לא דואג לרגע".
את י', ש' ול', שלושה חיילי צה"ל שהגיעו לאמסטרדם, מאשים הארגון בהרס רכוש אזרחי בעזה ללא כל צורך צבאי, לרבות שריפה מכוונת של בתים בעיר עזה. הארגון קרא לממשלת הולנד לפעול במהירות ולמלא את חובותיה הבינלאומיות על ידי מעצר והעמדה לדין של השלושה.
גם נגד א', קצין במילואים, עקב הארגון אחרי שהתלונן נגדו. הקצין ביקר עם אשתו בקפריסין, והארגון מיהר להגיש תלונה רשמית לרשויות הקפריסאיות שבה סיפק ראיות לכאורה נגד א', לרבות קטעי וידיאו שמציגים אותו מצית בית ורכוש אזרחי בעזה תוך שהוא מצהיר: "לא נעצור עד שנשרוף את כל עזה". "ראיות אלה, יחד עם הצהרותיו, מדגישות את כוונתו של לרצח עם והפרות ברורות של אמנות ז'נבה ואמנת רומא", נכתב בתלונת הארגון.
אלא שבסיוע מדינת ישראל הצליח א' להתחמק ממעצר בקפריסין. "ההתערבות החצופה הזו היא דוגמה בולטת לפטור מעונש בחסות המדינה, ערעור החוק הבינלאומי ושיבוש הצדק", כתבו בארגון.
לשירות המשטרה (MPS) בבריטניה הגיש הארגון בקשה רשמית לביצוע חקירה מקיפה של פשעי מלחמה לכאורה, שביצע לוחם בשם א”ל, שמשמש גם מנכ"ל חברה שנתנה שירות של עבודות הנדסיות לצה"ל. לדבריהם, א”ל היה באותה עת בבריטניה והוא מעורב בפעולות שעלולות להוות הפרות חמורות של אמנות ז'נבה והמשפט ההומניטרי הבינלאומי. בסרטון שהפיץ הארגון נראה א”ל על רקע ההריסות ברפיח כשחברו ברקע אומר: "הנה כל ההריסות של רפיח. א”ל בכבודו ובעצמו איתנו ומחר הוא יוריד להם את המסגד".
הארגון פועל ישירות גם נגד לוחמי צה"ל שמחזיקים גם באזרחויות זרות. כך למשל הארגון הגיש תלונה משפטית לרשויות אקוודור, נגד האזרח האקוודורי ס', "בשל מעורבותו בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שבוצעו במהלך מלחמת חרבות ברזל". התלונה, שהוגשה לבית המשפט הפלילי, מבקשת להעמיד את ס' לדין לפי החוק האקוודורי והבינלאומי, בגין השתתפותו של בהתקפות שיטתיות על אזרחים פלסטינים ומתקנים רפואיים.
על פי הארגון ס' השתתף ב"פיגוע" ב-18 במארס 2024 בבית החולים אל-שיפא בעזה, שם אלפי אזרחים חיפשו מקלט. "התקיפה הובילה למותם של חולים רבים, כולל ילדים וקשישים, עקב הרס של מתקנים רפואיים קריטיים ותקיפה מכוונת של משאבים מצילי חיים. פעולות אלו נופלות תחת ההגדרות של רצח עם ופשעים נגד האנושות על פי החוק הבינלאומי", נכתב בתלונה שמתארת מקרים מחרידים של עינויים ורדיפה שבוצעו נגד אזרחים פלסטינים. "מעשים אלו כללו התעללות פיזית ופסיכולוגית, עירום בכפייה, אונס ומניעת מזון ומים. אלה היו צעדים שיטתיים שנועדו למגר את האוכלוסייה הפלסטינית על בסיס זהות אתנית ולאומית", נכתב.
"לשלול את הדרכון הזר"
נגד ל', אזרח הולנדי ששירת כלוחם בחטיבת גבעתי, הגיש הארגון תלונה לרשויות המשפט שמאשימה אותו בפשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם בעזה, לצד בקשה מהרשויות ההולנדיות לשקול לשלול לו את הדרכון ולפתוח נגדו בהליכי מעצר ותביעה.
על פי הארגון התלונה מבוססת על תיעוד מפורט, לרבות עדויות מרשתות חברתיות, שמראות את שירותו הפעיל של ל' בעזה. התלונה מפרטת כמה אירועים שבהם השתתף לכאורה ל' בהתקפות על תשתיות אזרחיות, מבני דת, בתי ספר ובתים.
אלוף משנה (במיל') אילן כץ, לשעבר סגן הפרקליט הצבאי הראשי בצה"ל, ומומחה לדין בינלאומי וצבאי טוען שלא זכור לו מקרה שבו לוחם נעצר ונשפט, אך בהחלט מדובר באיום על הלוחמים. "ארגונים פלסטיניים שיושבים באירופה מנטרים רשתות חברתיות ומורידים צילומים של חיילים ומפקדים בפנים ברורות, כשבחלק מהמקרים מדובר בסרטונים שלכאורה מבוצעים בהם פשעי מלחמה", הסביר כץ אתמול. "הם מכינים תיקים ומגישים תלונות במדינות שהחוקים הפנימיים שלהן מאפשרים להעמיד בהן לדין אנשים שחשודים בביצוע פשעי מלחמה. הארגונים האלה לוקחים את אותם סרטונים, ומציגים גם את האמירה ההזויה של בוגי יעלון לאחרונה, שלפיה ישראל עושה טיהור אתני ברצועת עזה, ואז בהחלט ייתכן שחייל פשוט שהעלה סרטון או תמונה לרשתות, או מפקד אוגדה שהתראיין בטלוויזיה, יוצא נגדם צו מעצר והם ייעצרו".
לדברי כץ: "אני מייעץ לכל מי שהשתתף בלחימה שלא יעלה סרטונים ברשתות, ולמי שהעלה – שימחק. לפני שיוצאים מהארץ אפשר לברר בחדר מצב במשרד החוץ אם יש מידע קורנקרטי על צו מעצר נגדם. ובכל מקרה, כל עוד הלוחם שנגדו הוגש צו מעצר נמצא בארץ, אין לצו השלכות כלשהן".