הפתעה גדולה נרשמה בסוף השבוע בגן הלאומי אפולוניה שבמרכז הארץ, לאחר שבמקום הופיעה נקבת נשר צעירה שאיבדה את דרכה.
נקבת הנשר, שמספרה B03, בקעה השנה בגרעין הרבייה, הייתה באקלום בגמלא ושוחררה לטבע. צעירה כבת שנה, היא יצאה לראשונה לתעופה ארוכה, והרוחות לקחו אותה רחוק. היא נתקעה בגן הלאומי אפולוניה ולא זזה. יש לציין כי נשרים חיים בלהקות ומושבות, ואין כאלה במרכז הארץ, ולכן ככל הנראה הנשר הצעירה לא ממש הצליחה למצוא את עצמה בגן הלאומי ולהבין איך חוזרים צפונה.
"מדובר בתופעה מוכרת של הנשרים הצעירים וחסרי הניסיון", הסביר ד"ר אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות. "היא עשתה תעופה דרומה עם עוד נשר, והאחרון נחת בכרמל, אך הנקבה הצעירה לא ממש ידעה איפה היא, וככל הנראה הרוח המזרחית החזקה שנשבה סחפה אותה מערבה. בשישי אחר הצהריים הגיעה לאזור אפולוניה".
יוחאי וסרלאוף, אורניטולוג וחוקר שעובד עם הרשות שגר בסמוך עשה עליה תצפיות עד הערב, בשישי בבוקר הגיע ד"ר הצופה וחבר אליו כדי ללכוד את הנשר. מדובר היה במשימה לא פשוטה בכלל. "רדפנו אחריה מספר שעות בשטחים של תע"ש", שיחזר ד"ר הצופה. "היא עופפה מצוין אבל מדובר באזור מסוכן. בשלב מסוים היא נחתה על עמוד חשמל ומאוד חששנו. היא עופפה ונחתה במקום הכי גבוה על חורבות המבצר באפולוניה. היא הייתה פייטרית רצינית. אבל בסוף הצלחנו ללכוד אותה ולקחתי אותה בחזרה לכלוב האקלום בגמלא".
רשות הטבע והגנים מסבירה כי הנשר הוא עוף דורס גדול הדואה בשמיים ותר אחר פגרים למאכל. בעבר הלא-רחוק מאות נשרים קיננו בכל האזורים ההרריים והמצוקיים בישראל. כיום ישנם בישראל כ-170 נשרים בלבד, זאת לאחר שבשנה החולפת מתו כ-20 נשרים כתוצאה משני מקרי הרעלה שונים.
הרעלות מפגרים מורעלים, התחשמלות והתנגשות בקווי מתח, ציד לא חוקי ולכידה, צמצום מקורות מזון ובתי גידול וכן הפרעה במקומות הקינון על ידי מטיילים – השפיעו על הירידה הקיצונית בכמות הנשרים, וכיום הם בסכנת הכחדה חמורה ומתקיימים רק בזכות מאמצי שימור נרחבים.