אתמול ניתן היה להבחין בשיירות כלי הרכב של צה"ל בדרכן מהגליל למרומי הגולן, במטרה להרחיב את מערך ההגנה על יישובי הרמה מול הגבול הסורי. עם קריסת צבאו ומשטרו של אסד בדמשק ו"מחיקת" הסכמי הפסקת האש שנחתמו לפני 50 שנה עם המשטר שהודח בידי המורדים בצבא, מבטיחים כעת את קו ההגנה מול האויב החדש והלא-צפוי.
ב"רמפת התיירים" במצפה רונן מול העיר קוניטרה הישנה ומעבר הגבול, שהיה בשנות שלטונו של אסד למעבר מרכזי לכלות דרוזיות מסוריה שבאו להתחתן עם בני הגולן ולתפוחים שהעבירו החקלאים מהכפרים הדרוזיים בגולן לשווקים בסוריה, כבר אין חיילים סורים, וצה"ל שומר על שטח החיץ. "קורית כאן היסטוריה", אמר אל"ם במיל' מופיד מרעי, בעבר מפקד חטיבת החרמון ולימים ראש מועצת חורפיש וחבר כנסת לשעבר. לדבריו, למול אתגרים ביטחוניים ומדיניים חדשים במרחב, "אנחנו צריכים להיות עם עין פקוחה על המורדים. חלק אומרים שרוצים שלום עם ישראל וחלק הם צורה אחרת של דאעש".
אחרי שנפגש עם ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון כ"ץ ומפקדי צה"ל בהר בנטל, המשיך אורי קלנר, ראש המועצה האזורית גולן, ל"רמפת התיירים" וביקש להרגיע מפני החשש המתלווה לשינויים בסוריה השכנה: "צה"ל נותן פה חגורת אבטחה משודרגת, הביא לפה הרבה מאוד כוחות, עבר את גדר הגבול והגיע לנקודות שולטות כדי להגן עוד יותר”.
בעוד בכפרים הדרוזים שבגולן החליטו שלא לפתוח אתמול את בתי הספר בשל החשש מהתפתחויות ביטחוניות מסוכנות, ביישובי המועצה התקבלה ההחלטה להמשיך בשגרה. קלנר מסביר כי, "שלשום בלילה היינו בדילמה בהערכות המצב שלנו עם הצבא, כי ברגע שהמציאות משתנה, הדבר המרכזי שלוקח אותנו קדימה זו שמירה על החיים של תושבי הגולן, עוד לפני השמירה על השגרה של התושבים. אנחנו לא רואים בצד השני כמויות של מורדים והסתערות, אבל בצה"ל כבר בונים את היום של אחרי ולכן השגרה נמשכת באופן מלא וכל בתי הספר ואתרי התיירות פתוחים".
ונראה כי השגרה נמשכת, ו"התיירים חזרו וחוזרים בגדול", כפי שמבשר שפי מור, מנכ"ל תיירות מרום גולן ותושב הקיבוץ. לדבריו, "החל מהשבוע שעבר עם חתימת הפסקת האש, יש לנו זרם הזמנות בלתי פוסק ואנחנו מלאים במאה אחוז תפוסה עד חודש מארס. הגבול שקט ורגוע, ואני מקווה שמדינת ישראל הפיקה את כל לקחי השנה האחרונה, נערכת בהתאם וישמרו על גבול רגוע ושקט".
בין המטיילים שניצלו את היום היפה והקריר, כדי לראות את הגבול המתעצב מחדש, הייתה גם קבוצת פנסיונרים ממודיעין. "אנחנו מטיילים פה במסלול של אלי כהן והנה, ההיסטוריה חוזרת", סיפר שמעון חלפון והוסיף בחיוך ש"מי יודע, אולי בסוף נוכל לאכול חומוס בדמשק. למרות שאני לא מאמין".
במג'דל שמס שבצפון הגולן הניפו אתמול את דגלי המורדים הסורים, כהזדהות עם נפילת משטר אסד. לאורך יותר מ-50 שנה חששו אלפי התושבים הדרוזים שגרים בארבעת הכפרים בצפון הרמה - מג'דל שמס, מסעדה, בוקעאתא ועין קיניא, מלהביע הזדהות עם ישראל וסירבו לקבל תעודת זהות כחולה מחשש שרמת הגולן תוחזר יום אחד לשלטון אסד. אלא שבשנים האחרונות, ובעיקר סביב מלחמת האזרחים בסוריה בעשור הקודם, חל שינוי וחלק מהדרוזים בצפון הגולן, בעיקר הצעירים שבהם, החליטו להתגייס בחשאי לצה"ל. יחד עם זאת, תושבים אלו עדיין חוששים לגורל קרוביהם בצד השני של הגבול ובעיקר בכפר חדר הדרוזי-סורי שנושק למג'דל שמס.
בהכנת הידיעה השתתפה עינב חלבי