"העתיד שלנו, ניצחנו את הפושע", הכריז אתמול מנהיג המורדים אבו-מוחמד אל-ג'ולאני לקולות צהלולי תומכיו הנלהבים מתוך המסגד הגדול בדמשק - סמל לעוצמתה של סוריה לאורך ההיסטוריה. מחוץ למסגד לא ניתן היה למצוא כוחות צבא נאמנים לנשיא אסד, וגם לא אותו. המורדים כבשו את דמשק, ואיתה את סוריה כולה.
מתקפת הפתע של המורדים החלה לפני כשבוע וחצי, במקביל לכניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. מתנגדיו של אסד, ובראשם הארגון הסוני הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", שבשנים האחרונות נדחקו למחוז אידליב בצפון-מערב סוריה, הסתערו על מחוז חלב הסמוך וכבשו בו שטחים נרחבים. צבא אסד נאלץ לסגת מעמדותיו, ואתמול כבר איבד לגמרי את השליטה במדינה. 11 יום אחרי שנפתחה מתקפת הפתע משטר אסד קרס. הנשיא המודח בשאר אסד לא נמצא במדינה וגורלו לא היה ידוע. נטען אף שנהרג בהתרסקות מטוס בעקבות היעלמותו של מטוס שהמריא מאזור דמשק לכיוון החוף הסורי באזור חמס. אתמול גורם בקרמלין הודיע שהנשיא אסד נמצא ברוסיה, שם זכה למקלט עם משפחתו.
3 צפייה בגלריה
yk14179197
yk14179197
(התקבל כמשחרר, מנהיג המורדים, ג'ולאני במסגד הגדול של דמשק | צילום: איי אפ פי, ABDULAZIZ KETAZ)
שלשום נכנס לתוקף העוצר שהכריזו המורדים ברחובות דמשק מהשעה 16:00 עד ל–5:00 בבוקר למחרת. עם הגעת השעה היעודה החלו הרחובות להתרוקן, אך קולות ירי עדיין נשמעו. החשש היה מכאוס ביטחוני. כבר בבוקר, במקביל להסתערות של מתנגדי אסד על ארמונות ובתים של בכירי המשטר ועל שגרירות איראן בדמשק, שבה זרעו הרס, פרצו לוחמים איסלאמיסטים גם לביתו של שגריר איטליה, ירו בקיר, חיפשו במקום אנשי אסד – וכשהסתלקו גנבו איתם שלוש מכוניות.
המורדים נכנסו לדמשק כמעט ללא התנגדות מצד כוחות ביטחון וממשל סוריים הנאמנים לאסד או מצד התושבים והתחילו לפשוט על מוסדות שלטון. בשעות הבוקר כבר הגיעו למערכת הטלוויזיה הסורית הממלכתית, שם שידר אל-ג'ולאני הצהרה ראשונה בתחנת הטלוויזיה שעד אותו בוקר הייתה שופרו של אסד. הוא הכריז: "אין שום מקום לפנות לאחור – אנחנו נחושים להמשיך בדרך שהתחלנו ב–2011, העתיד הוא שלנו".
כוחות צבא סוריה והמשמר הנשיאותי נטשו את העיר והשאירו את ארמונותיו של אסד ללא אבטחה. מאות מורדים ואזרחים פרצו לארמונות תוך כדי קריאת "אללה אכבר" וחגיגות לרגל הברחת הרודן. ההמון הסתובבו בין חדרי הארמונות, השליכו תמונות לרצפה ולקחו מה שנמצא בהישג ידם. בהמשך ההמון בזזו גם סניפי בנק, ומוסדות מדינה נוספים כמו בית הדין הצבאי בדמשק. העם הסורי שחי בעוני רב בשנים האחרונות נדהם לגלות את אוסף מכוניות היוקרה של הנשיא ואת הפאר הרב שנהנה ממנו אסד.
3 צפייה בגלריה
yk14179089
yk14179089
בוזזים את הארמון של אסד | צילום: איי פי, Hussein Malla
במקביל ברחוב פרצו מהומות סביב שגרירות איראן בבירה והוסרו והוצתו תמונות של מזכ"ל חיזבאללה המת חסן נסראללה ומפקד כוח קודס האיראני לשעבר קאסם סולימאני. בהמשך המורדים גם פרצו לשגרירות האיראנית, בזזו והשחיתו אותה. במרכז דמשק הפילו וניתצו עשרות סורים את פסלו של חאפז אסד, נשיא סוריה לשעבר ואביו של בשאר.
לאורך מסע כיבושם של המורדים, נפרצו ונכבשו גם בתי סוהר שבהם הוחזקו אסירים שנכלאו במשך עשרות השנים שבהן שלטה משפחת אסד במדינה. אתמול פורסמו תמונות וסרטונים מכלא סיידנאיא שבצפון דמשק, שנחשב בעיני רבים לאחד מסמלי הדיכוי והאכזריות של משטרו של אסד. בין כותלי הכלא עינה המשטר במשך שנים רבים ממתנגדיו - ונכלאו בו גם מבוגרים, נשים וילדים. באחד הסרטונים שהופצו מפשיטת המורדים על הכלא, מרגע שחרור הנשים, ניתן היה לראות גם ילד קטן, שלפי הדיווחים המקומיים ככל הנראה נולד שם - ומאז הוחזק בכלא יחד עם אמו.
3 צפייה בגלריה
yk14179439
yk14179439
רבבות חוגגים את ההפיכה בסוריה אתמול | צילום: רויטרס, Karam al-Masri
עתידה של סוריה לוט בערפל. האופוזיציה הסורית כוללת מגוון רחב של ארגונים בעלי אינטרסים סותרים ואידיאולוגיות שונות, ובמדינה ומחוצה לה חוששים מהתפרצות של מלחמת הכל בכל. האדי אל-בחרה, מנהיג האופוזיציה הסורי, שעומד בראש "המועצה הלאומית של כוחות האופוזיציה והמהפכה הסוריים", קרא אחר הצהריים להכריז על תקופת מעבר בת 18 חודשים שבה תבוסס אווירה "בטוחה, ניטרלית ושקטה" שתאפשר בחירות חופשיות. אל-בחרה קרא לגבש חוקה בתוך שישה חודשים ואחר כך לקיים משאל עם עליה: "החוקה תקבע אם תהיה לנו מערכת פרלמנטרית, נשיאותית או מעורבת, ועל בסיס זה נערוך בחירות והעם יבחר את מנהיגיו".