הבוקר זה קורה: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יתייצב בשעה 10:00 בבית המשפט המחוזי בתל-אביב כדי למסור את העדות הראשונה במשפטו. שמונה שנים מאז נחקר לראשונה על ידי המשטרה, וכחמש שנים מאז הוגש כתב האישום נגדו – לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, ראש ממשלה מכהן ימסור עדות במשפטו הפלילי, עדות המוערכת בזמן של לא פחות מחודשיים.
אחרי 120 עדי תביעה, בעיצומה של מלחמה בדרום ובצפון, רגע השיא של תיקי האלפים מגיע, עם פתיחת פרשת ההגנה. לחקירתו הנגדית של נתניהו בידי הפרקליטות תהיה השפעה מכרעת על גורלם של התיקים.
עדותו של נתניהו עם פתיחת פרשת ההגנה נקבעה תחילה ל-2 בדצמבר ונדחתה לבקשת ראש הממשלה, להיום. בחודש האחרון הגיש נתניהו לשופטים ארבע בקשות שונות, לא כולל בקשה של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ובקשה של חברי הקבינט לגבי סדרי עדותו של נתניהו – בקשות לדחיית העדות, צמצום ימי העדות ושינוי מועדים. גם עתירה להוצאת נתניהו לנבצרות בזמן העדות הוגשה לבג"ץ, אך נדחתה. אף שמשפט נתניהו התקיים עד עתה בבית המשפט המחוזי בירושלים, כפי שמורה החוק במקרה של הגשת כתב אישום נגד ראש ממשלה, עדותו של נתניהו תתקיים באולם מיוחד ומאובטח בבית המשפט המחוזי בתל-אביב משיקולי ביטחון לפי דרישת השב"כ.
לפי החוק, פרשת ההגנה נפתחת עם עדותו של הנאשם המרכזי, ובמקרה זה – בנימין נתניהו. לפני כן, יישמע נאום פתיחה של סנגורו של נתניהו, עו”ד עמית חדד, בדומה לפתיחת פרשת התביעה, אז נאמה מטעם הפרקליטות המשנה לפרקליט המדינה ליאת בן ארי.
1 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
(צילום: Maya Alleruzzo / POOL / AFP)

לאחר עדותו, יעידו בבית המשפט עדי ההגנה שאותם יבחר סנגורו. אחרי עדי ההגנה מטעם נתניהו יעלו להעיד גם הנאשמים האחרים, מו"ל "ידיעות אחרונות" נוני מוזס בתיק 2000 ושאול אלוביץ' בתיק 4000 – ולאחר כל אחד מהם עדי ההגנה מטעמם. ככל עדות, גם עדותו של ראש הממשלה תתחלק לשניים: החלק הראשון, העדות ראשית, שבה ישאל אותו סנגורו עו"ד עמית חדד שאלות פתוחות בנושאים הקשורים לעדותו וינסה לכוון אל קו ההגנה המיטבי מבחינתו. לאחר מכן, בחלק השני, ייחקר נתניהו בחקירה נגדית בידי התובעת יהודית תירוש בתיק 4000 ובידי מנהל מחלקת מיסוי וכלכלה יהונתן תדמור בתיקים 1000 ו-2000.
בניגוד לתביעה, שעליה חלות חובות שבמסגרתן עליה ליידע את ההגנה מי יהיו עדי התביעה מיד עם הגשת כתב האישום – ההגנה והיא אינה חייבת להודיע לתביעה מראש מי יהיו העדים מטעמה. עם זאת, מקובל כי ההגנה מודיעה לתביעה על עדי ההגנה זמן קצר לפני עדותם, זמן סביר להתארגנות התביעה לעדות. הפעם, ההגנה טרם הודיעה מי יהיו עדי ההגנה מטעמה, אולם במהלך ההליך אמרה כי תזמן לעדות את בכירי המחלקה לחקירת שוטרים לשעבר אורי כרמל, דובי שרצר וחבר הכנסת משה סעדה, וכן את ד"ר אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר שהחליט על הגשת כתבי האישום, שיעיד בסוגיית אישורי היועמ"ש לפתיחה בחקירת ראש ממשלה. לרוב, גורמי התביעה שעסקו בתיק אינם מעידים, ולכן אם מנדלבליט יזומן – יהיה זה טעון לאישורו של בית המשפט. לאחרונה, למשל, דחה בית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לזמן את ליאת בן ארי לעדות בפרשת הצוללות.
ראש הממשלה ערך אמש מסיבת עיתונאים בירושלים, ערב עדותו במשפט. זו מסיבת העיתונאים הראשונה שכינס נתניהו מאז ספטמבר, ומאז הוא למעשה לא השיב לשאלות במשך 99 ימים.
נתניהו תקף את מערכת אכיפת החוק "שמנהלת אחריו מסע ציד", ולמרות כל הניסיונות שלו לדחייה טען כי הוא מחכה לעדות כדי להשמיע את דבריו.
למעשה, אחרי שסיים להגיד את הדברים שהכין מראש, נשאל נתניהו על עדותו. "אני שמעתי בתקשורת שאומרים שאני רוצה להתחמק מהמשפט", אמר. "אני רוצה להתחמק? איזה הבל הבלים. שמונה שנים אני מחכה ליום הזה. שמונה שנים אני מחכה להציג את האמת, מחכה לפוצץ סופית את ההאשמות ההזויות והמופרכות שכוונו נגדי, מחכה לחשוף את השיטה של מסע הציד".
אז תקף את מערכת אכיפת החוק, וטען כי זו לא מצאה עבירות אז המציאה. "תראו איך עובדת השיטה", אמר נתניהו וקשר את הדברים למעצר דוברו אלי פלדשטיין בפרשת המסמכים הסודיים. "יש עשרות אנשים שבאופן שיטתי הורסים להם את החיים, סוחטים אותם באיומים, הם בבידוד, סובלים מחוסר שינה – הכל כדי שייתנו עדות שקר. מאיימים עליהם שלא תהיה להם פרנסה, לא יהיה להם עתיד, שורת הפחדות ואיומים.
"זאת השיטה לא רק בחקירות שלי, אז אחרי כל זה אני לא רוצה לדבר? מחר אני מדבר!", קרא אמש. "אני לא מבקש ולא ביקשתי זכויות יתר, אבל אני מצפה שלא יהיו לי זכויות חסר. זה חריג מאוד שמעידים שלוש פעמים בשבוע, אפשר לאזן בין צורכי המדינה והמשפט".
במערכת הפוליטית התייחסו לעלייתו של נתניהו לדוכן העדים.
אחרי שבית המשפט דחה את מכתב שרי הקבינט וקבע כי עדות נתניהו לא תידחה,
השר בצלאל סמוטריץ' אמר כי "שופטי ההרכב פוגעים בביטחון ישראל".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד עקץ בישיבת סיעתו: "אני רוצה להגיד קודם לרה"מ, ולהזכיר לכל אלה שמתלוננים שהוא עכשיו בבית המשפט – הסיבה היא כי כאחרון העבריינים הוא עשה כל מה שהוא יכול היה כדי לדחות עוד ולמשוך זמן. זה מה שעושים עבריינים שיודעים שהם מורשעים".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ כתב: "זה יהיה יום עצוב בחיי האומה, במשפט שקורע אותנו כבר שנים. בזמן שראש הממשלה יעיד, לוחמי צה"ל ימשיכו לפעול בצפון, בדרום וביהודה ושומרון, וצוותי המשא ומתן ימשיכו לקדם את השבת חטופינו. מלכתחילה לא נכון שראש ממשלה יכהן עם כתבי אישום חמורים – ובכל זאת נתניהו הוא ראש הממשלה לפי חוק. וכמו כל אזרח, עומדת לו חזקת החפות. גם עלינו המתנגדים לו לכבד זאת, לכבד את ההכרעות של בית המשפט, ולכבד את הדמוקרטיה הישראלית". גנץ קרא "לא לחגוג את היום הקשה הזה עם קצף על השפתיים מצד, ולא לתקוף את בית המשפט ולעשות לו דה-לגיטימציה מהצד השני". לדבריו, "זהו יום להרכין את הראש, לתת לבית המשפט לעשות צדק, וכמה שיותר מהר. וכשאנחנו רואים מה קורה סביבנו – עלינו לברך על הזכות שלנו לחיות בדמוקרטיה חזקה, שבה כל אזרח שווה בפני החוק".
יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן אמר בישיבת סיעתו: "נתניהו צריך לעמוד למשפטו ולעמוד לגורלו. שייתן את הדין כמו כל אזרח בישראל – דרישה שהוא דרש בזמנו מאולמרט בכנסת. הגיע הזמן שנתניהו פשוט יתפטר מתפקידו. אם הוא לא מתפטר – שיעמוד ויעיד".