עידן תורג'מן (37) הוא איש קבע בחיל הים. הוא גר ביקנעם-עילית עם רעייתו אילנה (34), מנהלת משרד בקליניקה רפואית פרטית בקריית-מוצקין, ושלושת ילדיהם (8, 6 ושנה ו-8 חודשים). 7 באוקטובר שינה את חיי המשפחה באחת. עידן גויס ואילנה מצאה עצמה מתמודדת לבד עם שלושת הילדים. "היא נאלצה להישאר בבית עם הקטנה במקום לחזור לעבודה מחופשת לידה בנובמבר", מספר עידן. "לא היו מסגרות, הכל נפל על הכתפיים שלה, כמו שקרה בהרבה משפחות. אני חושב שהגזירות האלה יגרמו להרבה משפחות להיכנס מתחת לקו העוני, וגם כך המצב כבר עגום".
ההכנסה המשותפת של בני הזוג עומדת על כ-23,000 שקל נטו בחודש. מתוך זה יורדים בכל חודש באופן קבוע — משכנתה, חשבונות וכו' — קרוב ל-17,000 שקל. השאר מיועד לתמרון עבור הוצאות חד-פעמיות גדולות על הילדים כמו קניית בגדים לחורף, הוצאות לא צפויות, בילויים וגם לחיסכון.
עידן: "כמובן על זה צריך להוסיף את כל ההוצאות השוטפות מעבר לזה – ספרי לימוד, בגדים, חוגים, בילוי בפיצרייה עם הילדים. העלאת המע"מ צפויה להשפיע עלינו במגוון תחומים – מעלות הגן הפרטי ועד סל הקניות. יוקר המחיה בארץ פוגע בנו כמשפחה כבר מזמן, ועכשיו המותרות יצטמצמו. אני לא חי על הקשקש בתקציב המשפחתי, קיימות פה ושם מותרות, והן יצטרכו להצטמצם".
עידן ממש לא מרוצה מהמדיניות הכלכלית של הממשלה: "הלב שלי היה יותר שקט אם הכסף שיוצא מהכיס של כולנו במסים היה הולך לטובת משפחות מתחת לקו העוני בצורה ישירה, אבל תכל'ס, אין באמת הלימה בין ההתייקרויות שבפתח לבין הסיבה ולמי הולך באמת הכסף ומי באמת זקוקים לו", הוא אומר.
המשפחה כבר מתכננת את צעדי ההתייעלות: "אולי נעבור לרכב אחד במקום שניים, וסל הקניות יהיה מחושב יותר, אבל אנחנו נמשיך להשקיע בחינוך של הילדים. איתי, הבכור, במסלול מחוננים, והילדים משתתפים בחוגי פיזיקה, שחמט, פיסול ובצק. אני מקווה שלא נצטרך להגיע למקום שפוגע בשעות הפנאי ובפעילויות של הילדים".
משפחת תורג'מן: חשבון חודשי
הכנסות: 23 אלף שקל
הוצאות: 19.5 אלף שקל
משכנתה: 4,500 שקל (800,000 שקל ל-30 שנה)
אחזקת שני רכבים (כולל דלק, ביטוח וטיפולים): כ-3,400 שקל
סל קניות בסיסי: כ-3,000 שקל
צהרונים, חוגים, בילויים והוצאות משתנות: כ-3,000 שקל
גן פרטי לתינוקת: 3,700 שקל
ארנונה: 1,000 שקל
חשמל ומים: 800 שקל
הפסד שנתי ב-2025 כתוצאה מהגזירות:
6,000-7,000 שקל