"דבר אחד אני לא עושה – אני לא מוותר על המותרות של הילד שלי. הוא קודש הקודשים ובו לא נוגעים", מצהיר שמואל דדון (57), מאמן כושר ומורה ליוגה במכון הכושר TLV בתל-אביב, המגדל את בנו בן ה-5 בהסדר של הורות משותפת. שמואל כועס: "בואי נדייק, הגזירות הכלכליות שעומדות לנחות על כולנו בתחילת 2025 הן לא משהו שלא חווינו הרבה זמן. הרי כל הזמן אנחנו סופגים עוד התייקרויות – בחשמל, בארנונה, עשרות אחוזים במזון – אז שלא יציגו לנו כאילו עכשיו בגלל המלחמה חייבים להטיל גזירות כדי לכסות את הגירעון שנפער. כל הזמן מייקרים לנו, כבר הרבה זמן. אז בינואר זו עוד התייקרות, שיקראו לילד בשמו", הוא אומר ומוסיף: "אני מוכן לשאת על עצמי כל גזירה לטובת מילואימניקים, אלמנות, יתומים, טיפול בפצועים. אבל כשאני יודע בוודאות מוחלטת שלא מעט כספים קואליציוניים מפוזרים, שיש משרדי ממשלה מיותרים, שרי ממשלה ללא תיק, פה הכעס. שלא לדבר על כספים שיוצאים ממני ומכל מי שעובד לפרנסתו לטובת מי שלא עובדים ולא מתגייסים, זה פשוט מתסכל".
שמואל מרוויח כ-10-11 אלף שקל בחודש נטו כשכיר וגר בדירה שכורה בחולון. "המשכורת שלי דינמית, לא קבועה", הוא מסביר. הוצאותיו החודשיות עומדות על רף התחלתי של כ-12,000 שקל, לפני ההתייקרויות.
הוא מספר כי בנו מקבל טיפולי ריפוי בעיסוק וקלינאית תקשורת, שעולים לו יותר מאלף שקל בחודש (כלול בהוצאות הקבועות בטבלה). "גם בזה ארגיש את ההתייקרות היטב בכיס. אבל בזה אני לא הולך לצמצם. מזל שיש לי עבורו ביטוח בריאות פרטי. אני לא סומך רק על קופת חולים", הוא אומר. "ומי יודע איך יתפסו עלינו טרמפ היצרניות עם עליית המע"מ. הרי בקופה בסופר הלקוח לא יכול לדעת אם המחיר התייקר רק בשיעור עליית המע"מ. כדי לעקוב אחרי זה צריך לנהל יומן הוצאות על כל מוצר ומוצר".
ב-7 באוקטובר בבוקר שמואל היה במיטתו, מאזין לאזעקות בחוסר אמון. "לצערי איבדתי אנשים ב-7 באוקטובר, אח של חברה קרובה וגם בן דוד שלה, והאחיינית שלי היא ניצולת הנובה", הוא משתף. "השנה הזו עירערה כל כך הרבה דברים, שאתה לא יודע מה יקרה. העתיד לא ברור, מה גם שהשנה איבדתי את אמא שלי ז"ל. הכל ביחד מאוד מורכב, וקשה לתכנן תקציב כלכלי כשיש אי-ודאות לגבי העתיד. מה יהיה כאן. אז אני זהיר בכל מה שקשור בהחלטות גדולות יותר מלעבוד, להתפרנס ולדאוג לבן שלי". הוא עובד באופן אינטנסיבי, כולל בשבתות כשבנו לא איתו, ו"חולם על חופשה, אני זקוק לזה נואשות, אבל זה לא בא בחשבון כרגע".
השינוי הגדול בהתנהלות הכלכלית שלו, אומר דדון, קרה בעקבות הפיכתו לאב. "עד אז התנהלות כלכלית ומעקב אחר ההוצאות שלי לא ממש עניינו אותי. כשאתה הופך להורה אתה יותר מחושב ומפעיל שיקול דעת, בפרט במציאות של מלחמה שאין לך מושג מה עומד לקרות ביום שאחרי, והנה כבר יש גזירות כלכליות בפתח, וזו כנראה רק ההתחלה".
משפחת דדון: חשבון חודשי
הכנסות: 10־11 אלפים שקל
הוצאות: כ־12.5 אלף שקל
שכר דירה: 6,000 שקל
סל קניות והוצאות קבועות: 4,000 שקל
אחזקת רכב (כולל דלק, ביטוח וטיפולים): כ־1,200 שקל
ארנונה: 600 שקל
חשמל ומים: 750 שקל
הפסד שנתי ב־2025 כתוצאה מהגזירות: כ־3,000 שקל