בין הגיבורים עזי הלב בעזה ובלבנון נמצאים גם ידידיהם הטובים של חיילי צה"ל וכוחות הביטחון, כלבי יחידת עוקץ בשירות משטרת ישראל, משמר הגבול ושירות בתי הסוהר. כלבים עם מפעיליהם עומדים בחוד החנית של הלחימה והפעילות המבצעית, ולמרבה הצער לעיתים קרובות מקריבים את חייהם בהגנה על שלום חיילי ואזרחי ישראל.
רס"ל בר אמיר השתחרר משירות כלוחם ביחידת הכלבנים של צה"ל ב-2020, אבל החליט שהוא לא מוכן להיפרד מהכלב ששירת לצידו. "כחצי שנה אחרי שהשתחררתי מעוקץ אימצתי את לוק", הוא מספר. "זה החלום שלי, שאחרי שעות של מבצעים בגזרות השונות הכלב היקר שלי אצלי בבית", מספר אמיר על כלבו האהוב, שגם זכה בצל"ש בזכות איתור מחבל ומרדף אחריו.
אלא שלהחזיק כלב במשקל 40 קילו, כולל האוכל והטיפולים שהוא צריך, עולה הרבה כסף, לפעמים עד אלפי שקלים. בנושא הזה צפויה לעלות בתחילת השבוע הבא הצעת חוק בכנסת, שאמורה לאשר קצבה חודשית בסך 1,000 שקל לכל כלב מבצעי משוחרר מהיחידה.
"לצד האושר הגדול שהכלב איתי", מסביר אמיר, "כחייל משוחרר יש לי דאגות כלכליות לשכר דירה, לימודים, כשרק האוכל הרפואי של לוק עולה מאות שקלים בחודש. בשנה שעברה הוא עבר שני ניתוחים שעלו יותר מ-5,000 שקל. אני מכיר מקרים של לוחמים שאימצו כלב משירות ביחידה ונדרשו לשאת בהוצאות כספיות אדירות בגין טיפולים רפואיים. למזלנו, עמותת 'ההולכים בראש' מסייעת לנו, אבל חייבים להסדיר את הנושא".
רס"ל ע' אימץ ב-2017 את כלבו ג'ירו. "כלבי היחידה משתחררים בסביבות גיל שמונה אחרי שנים של הגנה על כוחות צה"ל", הוא אומר. "לרוב הם משתחררים אחרי שהעבודה הקשה הותירה בהם סימנים, כמו פגיעות מפרקים שדורשות ניתוחים בעלויות גבוהות, וחברות הביטוח מסרבות לבטח כלבים מעל גיל שמונה.
"מאז שאימצתי את ג'ירו שילמתי כל שנה אלפי שקלים על טיפולי הידרותרפיה כדי לחזק ולשפר את בריאותו. אני מכיר מקרים שבהם נדרשים הלוחמים המאמצים של הכלב לשלם על טיפולים שיקומיים לאחר פציעות שונות. חברים שלי נאלצו לשלם סכומים אסטרונומיים בגין טיפול בכלבים. ג'ירו היום כבר זקן ואובחן אצלו סרטן. הוא כבר לא ייהנה מהצעת החוק הזאת".
מדי שנה פורשים משירות כ-90 כלבים שמאומצים על ידי מפעיליהם, אנשים פרטיים ועמותות. כלבים שסיימו את שירותם חיים בממוצע חמש שנים, ועד היום לא היו זכאים בעליהם להטבה כלשהי מהמדינה, כך שהנטל הכלכלי למימון צורכיהם השוטפים והרפואיים נפל על הבעלים, לרוב חיילים משוחררים בתחילת דרכם או אזרחים.
"ההולכים בראש", עמותת הבוגרים של יחידת עוקץ, יחד עם פורום עורכי הדין למען זכויות בעלי חיים, פנתה לח"כ משה פסל (הליכוד) ויחד עם יולי אדלשטיין, שרן השכל וחברי כנסת נוספים, נוסחה הצעת חוק חדשה שמטרתה להכיר בתרומתם של הכלבים המשרתים בכוחות הביטחון. הצעת החוק שתעלה בקרוב בכנסת דואגת לעתידם של כלבי עוקץ שהשתתפו במלחמת חרבות ברזל.
על פי הצעת החוק, בעליו של כל כלב ששירת במערכת הביטחון יהיה זכאי לפיצוי של קצבה חודשית לאורך חייו של הכלב בסך 1,000 שקל עבור הוצאות מחיה, ביטוח רפואי, טיפולים רפואיים וביטוח צד ג'. מוצע ששר הביטחון יקבע תקנות שיסדירו את תנאי הזכאות וימנה אחראי לטיפול בעניין. החוק יחול על בעליו של כל כלב שירות אשר כלבו נמצא בחיים במועד כניסת החוק לתוקף, וסיים את שירותו לפני כניסת החוק לתוקף או לאחריה. סכום הקצבה החודשית המוצע מבוסס על התשלום של אגף השיקום במשרד הביטחון לצורך החזקת כלב למי שאובחן כפוסט-טראומטי.
אור סוקר, מנכ"ל העמותה, אמר כי "מאז 7 באוקטובר איבדה היחידה שלושה מבניה: רס"ן אריה צירינג, סמ"ר דויד ששון שנפל לצד כלבו סיטקה, ורס"ל גיא בן הרוש זכרונם לברכה. המחיר ששילמו כלבי היחידה הוא חסר תקדים: מאז פרוץ המלחמה נהרגו 31 כלבים. העמותה חרתה על דגלה את הסיוע ללוחמי היחידה המשוחררים. אלה שהולכים על שתיים ואלו שהולכים על ארבע. הצעת החוק הזו תבטיח רמת חיים נאותה לכלבי היחידה המשוחררים שהצילו חיי לוחמים".
ח"כ פסל: "הלוחמים על ארבע פועלים בכל הגזרות ומצילים חיים. מן הראוי שהמדינה תדאג לכלבים אלו לקצבה צנועה לאחר שחרורם על תרומתם". ביום ראשון דחתה ועדת השרים לענייני חקיקה את הדיון בהצעת החוק בשבועיים. אמנם מדובר בעלות תקציבית, אך בעמותה מציינים שהיא זניחה יחסית במונחי תקציב מדינה ומקווים שהמטרה חשובה וערכית כך שמשרד האוצר יתמוך בה. •
רס"ל ע': "כלבי היחידה משתחררים בסביבות גיל 8 אחרי שהעבודה הקשה הותירה בהם סימנים כמו פגיעות מפרקים, וחברות הביטוח מסרבות לבטח אותם"