מאחורי הקלעים מתנהלים בשבוע האחרון מגעים אינטנסיביים לעסקה, כשהמתווכת העיקרית היא קטאר – שחזרה למגרש המו"מ לאחר שהצהירה כי משכה את ידיה מניהולו. ראש המוסד דדי ברנע נמצא בקשר רציף עם ראש ממשלת קטאר מוחמד א-ת'אני, ולפני שבועיים נפגשו השניים בווינה.
שר הביטחון ישראל כ"ץ שוחח אמש עם מזכיר ההגנה של ארה"ב לויד אוסטין, עידכן אותו בנוגע למשא ומתן לשחרור החטופים והצהיר: "יש סיכוי כרגע לעסקה חדשה, בתקווה לשחרור כל החטופים - כולל בעלי האזרחות האמריקאית".
1 צפייה בגלריה
yk14183936
yk14183936
("עסקה שלא תחזיר את החטוף האחרון תהיה טעות". הפגנה להשבת החטופים | צילום: דנה קופל)
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, גורמים הבקיאים בפרטי המשא ומתן אמרו אמש כי השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר הגיע להבנות עם אנשיו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, שלפיהן ישראל תשמור על האינטרסים שלה מול עזה אחרי עסקת חטופים, בדומה להסכם עם לבנון. מלשכתו של השר דרמר נמסר: "לא נגיב על זה".
ההבנה בקרב העוסקים במלאכה היא שיש משא ומתן רציני, ומדברים על אופטימיות, אך מצד שני שום דבר לא ייסגר תוך ימים – ויידרש עוד זמן, אולי שבועיים-שלושה – לפני שתהיה הכרעה. "זה אכן רציני הפעם, אבל זה לא אומר שזה ייסגר בעזה", הסביר גורם המעורה בסוגיה.
בניגוד לפעמים קודמות, צוות המו"מ מתנהל כעת בחשאיות רבה: "הדלפות יוצרות לחץ פוליטי משני הצדדים, ולכן נדרשת פה דיסקרטיות מלאה. כולם ממודרים", הסביר אחד הגורמים.

"יכול לקרות תוך שבועיים"

על הפרק כעת, לפי דיווחים ערביים – עסקת חטופים חיים – שישוחררו בעסקה הומניטרית עוד לפני השבעת טראמפ ב-20 בינואר 2025. חמאס טרם הודיע אם הוא מוכן לעסקה בלי ויתור על הפסקת המלחמה או נסיגה מציר פילדלפי. ייתכן שארגון הטרור יתגמש ויסכים לעסקה על סמך ערבויות שישראל לא תחזור ללחימה.
המתווכות אומרות שחמאס יותר גמיש מבעבר, אבל אין באמת הוכחות לכך. עד כה, גם חמאס חוץ וגם חמאס פנים התעקשו על סיום המלחמה ועל נסיגה מוחלטת של הצבא מחוץ לגבולות עזה – גם בתמורה לעסקה קטנה. אחד הרעיונות הוא נסיגה זמנית מפילדלפי.
במקביל, מצרים חושפת קושי חדש בהשגת "העסקה המלאה" בין ישראל לחמאס: תנועת פתח הודיעה על סירובה להצעה המצרית להרכיב ועדה משותפת עם חמאס לניהול רצועת עזה בתום המלחמה. מצרים, שאירחה בימים האחרונים קבוצה של בכירי חמאס והנהגת פתח, טוענת כי המפגש "לא הצטיין בידידות בין הצדדים שנועדו במטה המודיעין המצרי בקהיר".
כמו כן, חמאס גם לא העביר לפתח את רשימת שמות האסירים שהוא דורש לשחרר בתמורה להחזרת החטופים הישראלים, החיים והמתים. גורם בכיר במצרים טוען כי רשימת האסירים מוכנה בידי חמאס וגם שמות החטופים הישראלים שיחזרו. אלא שלפי שעה, ובניגוד לדיווחים שהתפרסמו בתקשורת הערבית, הרשימה לא הועברה לצד הישראלי.
מנהלי המו"מ מהצד של חמאס ממשיכים להתעקש על "החזרה בשלבים" של החטופים הישראלים, בעוד ישראל מתעקשת על החזרת כולם בבת אחת או לפחות החזרה של קבוצה גדולה יחסית בפעימה הראשונה. גורמים הבקיאים בנושא אמרו שאם חמאס יסכים לעסקה, הרי שהכל מוכן – המפתחות, השמות ושינוי ההיערכות של צה"ל בעזה. אם חמאס יגיד “כן”, יכולה להיות עסקה תוך שבועיים.

"זמן לעסקה של כולם"

חלק ממשפחות החטופים חוששות מאוד מהאפשרות של עסקה חלקית, ולוחצות לעסקה של "כולם תמורת כולם".
"עסקה חלקית שלא מדברת על האופן שהחטוף האחרון יצא – תהיה טעות. הזמן בשל לעסקה של כולם", אמר רובי חן, אביו של סמ"ר איתי חן, שנפל בקרב בעוטף ב-7 באוקטובר וגופתו נחטפה על ידי חמאס. "ישראל נמצאת בעמדה דומיננטית במזרח התיכון, צבאית וגם פוליטית, ויכולה להתקדם לעסקה של כולם כי חמאס לא מהווה סכנה אסטרטגית. גורמים בממשל טראמפ מחפשים יציבות אזורית, וזה לא יושג בהסכם חלקי".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' קרא אמש להמשיך להילחם: "חשוב להחזיר את החטופים, זאת משימה יהודית, ציונית, לאומית חשובה מאוד, אבל זה לא ניצחון". הוא הוסיף: "אני רוצה לשרטט קו אדום ברור - אסור להסכים לעסקת כניעה שתמוטט את הישגי המלחמה".
בתוך כך, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן יגיע היום לישראל וייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר דרמר, שר החוץ גדעון סער ושר הביטחון ישראל כ"ץ.
הביקור של סאליבן נולד בעקבות התהפוכות הדרמטיות בסוריה, אך יכסה את כל הסוגיות האזוריות ואת מה שאפשר לעשות עם הממשל היוצא עד 20 בינואר. סאליבן ייסע גם למצרים ולקטאר כדי לנסות לקדם עסקה. גם מפקד פיקוד המרכז האמריקאי, גנרל מייקל קורילה, הגיע אתמול לישראל, וייפגש עם הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי כדי לדון בהתפתחויות בסוריה.