מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל הטיל חיל האוויר כ-83 אלף פצצות בכל הזירות שבהן פעל מאז אוקטובר 2023. כך עולה מסיכום נתוני החיל שהותרו אתמול (יום חמישי) לפרסום. על פי הנתונים, בתוך שבוע בלבד הטילו מטוסי הקרב של חיל האוויר יותר מ-1,800 חימושים, רובם מסוג ברד כבד, על יעדי הצבא הסורי לאחר הפלת משטר אסד.
מדובר במהלך דרמטי, שעיקרו נמשך 48 שעות, שנועד לגרוע את היכולות המרכזיות מצבא אסד במטרה שאלה לא יגיעו לידי המורדים. מאחר שמדובר בצבא גדול, הגם שהוא מיושן ברוב מערכיו, ולאור העובדה שנפילת אסד הפתיעה את המערב ואת ישראל בפרט, גיבש חיל האוויר תוכנית באופן מהיר, שבה נאלץ לתעדף את מה יתקוף קודם בסוריה.
חלקים גדולים מהצבא הסורי, בעיקר פלטפורמות מיושנות כתותחים, טנקים, טילי נ"ט ורובים נותרו בהיקפי ענק בסוריה, וטרם טופלו. גם אם ישראל הייתה רוצה להשמיד את כל המחסנים הללו, ספק אם היו מספיק פצצות לכך, בוודאי שבאמצע לחימה כה ארוכה ורב-זירתית שבה כלכלת החימושים נלקחת היטב בחשבון.
לפי נתוני חיל האוויר, מה שכן הושמד (ראו איור) הוא כ-80 אחוז ממערך הנ"מ הסורי, ובעיקרו סוללות האס-איי 17 והאס-איי 22 שנחשבות לקטלניות ביותר; כ-90 אחוז מסוללות טילי הקרקע-קרקע; וכן מאות מטוסי סוחוי, מיג, מסוקי קרב, משגרי טילים מדגמי רעד וסקאד, טילי שיוט, ויכולות שיגוריות של נשק כימי.
השמדת רוב מערך הנ"מ של סוריה - שנחשב לצפוף בעולם - פתח את השמיים לטייסי חיל האוויר בזירה הצפונית, לחוג גם שם ללא כל סיכון או הפרעה, באופן שלא היה במשך יותר מ-50 שנים. "כטמ"מים שלנו יכולים לטוס עד מזרח סוריה, טייסי קרב חגים בקלות בשמי דמשק, זה בלתי נתפס", אומרים בצבא, ומעודדים מבריחת נציגי משמרות המהפכה מסוריה ומזיהוי סימנים ראשונים של קיפול כוחות הצבא הרוסי, ובהם סוללות האס-300.
התושבים הסורים מחזירים נשקים
בין כוחות הקרקע שיושבים כעת באזור החיץ בסוריה נמצאים גם לוחמי גדוד 77 של חטיבה 7 בשריון, שהובילו את קרבות הבלימה בפלישות חמאס לנגב המערבי ב-7 באוקטובר ונמצאים 12 קילומטרים בתוך שטח סוריה. סרן עומר, מפקד הפלוגה החדשה שהוקמה בגדוד – פלוגת יפתח – קיבל שלשום מגורמי המודיעין באוגדה 210 את מספר הטלפון של מוכתר הכפר הסורי אום-בוטנה, התקשר אליו וקבע איתו פגישה ראשונה וספק אם אחרונה, במציאות ההיסטורית שמתהווה בימים אלו בזירה הצפונית. "סיימנו את המשימה בדרום לבנון ויצאנו להתרענן בבית, ופתאום טלפון – הקפצה להגיע לגבול בגולן ולעבות שם את ההגנה, כי יש כאוס בסוריה", תיאר אמש עומר המ"פ בשיחה עם "ידיעות אחרונות". "רצינו לסכל כל אפשרות של ניצול המצב הזה לפגע בתושבי הגולן ולו במתווה של מפגע בודד".
תוך זמן קצר קיבלו לוחמי הפלוגה הוראה להיערך להתקפה, ולהיכנס לכבוש – כנראה ללא קרב – את המוצבים הסוריים הנטושים בצפון הרמה. כעת הם בנקודה הכי עמוקה של צה"ל בשטח הסורי, בין מוצב פלוגתי נטוש של הצבא הסורי לבין הכפר אום-בוטנה, שבו התחוללו קרבות קשים במלחמת יום הכיפורים. "לא פגשנו פה אויב בעין, אבל הבהרנו בדרך לראשי הכפרים שכל אדם חמוש שנראה יכול להוות סכנה עבורנו, ולכן נפעל בהתאם", הסביר סרן עומר. "תושבים רבים כאן גנבו נשקים מהמוצבים הסוריים הנטושים כדי להגן על עצמם, אחרי שהכפרים שלהם נכבשו כמה פעמים על-ידי המורדים בעשור הקודם, כך הסביר לי מוכתר הכפר כשפגשתי אותו. נפגשנו כי רציתי להסביר לו שלא באנו לפגוע בהם או לעשות להם כל רע, אבל לא נקבל מצב שיסתובבו פה חמושים. לכן ביקשתי ממנו שיאסוף את הרובים ואת אמצעי הלחימה מהתושבים ויביא אותם אלינו – וכך אכן קרה".
אבל לצד הנעשה בסוריה, מתכונן חיל האוויר למה שעשויה להיות המשימה הגדולה הבאה שלו: השמדת מתקני הגרעין באיראן, ומגבש תוכניות מעודכנות לכך. החשש הוא שהתפרקות הציר השיעי והיחלשות חיזבאללה יובילו את טהרן למעשה נואש - פריצה לעבר יכולת גרעינית-צבאית.
יש גם סיבות נוספות: כניסת נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, לבית הלבן בעוד כחודש, שמאותתת על המציאות שעלולה להתגבש ב-2025; וגם העובדה שצה"ל פגע קשות ביכולות ההגנה האווירית של איראן בתקיפה הנרחבת לפני כחודש וחצי. איראן כבר איבדה את הנכס המרכזי שלה באזור שהיווה שכפ"ץ מתקיפת מתקני הגרעין – חיזבאללה; וחיל האוויר תוקף אחת ליומיים את מעברי הגבול שבין סוריה ללבנון, בפעולות שמכונות "ביקורי בית".
תחקיר 7 באוקטובר של חיל האוויר
ואכן, הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה עומד במבחנים רבים. "כל יום חיזבאללה מנסה לבחון גבולות בהפרות של ההסכם - ואנחנו תוקפים", אומרים בצה"ל. בצבא סיכמו את הצלחת התקיפות שהובילו לחיסול שרשרת הפיקוד הבכיר והטקטי של ארגון הטרור: כשני-שליש מהרקטות והטילים שלו הושמדו, ואחוזי היירוט הגיעו ל-91 אחוז. מתוך 12 אלף שיגורי רקטות וטילים בצפון 900 פגעו בקרקע, אך רק 12 מהם גבו מחיר כבד.
אחוז יירוט דומה נרשם גם בעולם כטב"מי האויב: 239 כטב"מים שוגרו מלבנון בזמן מבצע חיצי הצפון, שהחל בספטמבר והסתיים בחודש האחרון; 36 מהם פגעו ביעדים, כמו הפגיעה בבסיס האימונים של חטיבת גולני, ואחוז היירוט עמד על 94 אחוז.
בתוך כך, בחיל האוויר סיימו את התחקיר על פעילות החיל ב-7 באוקטובר, ואמורים להציגו למטה הכללי בשבוע הבא. לאחר מכן התחקיר יוצג גם לציבור, אך בחיל עשויים לדרוש הצגה במקביל של תחקירי יתר האגפים, הפיקודים והזרועות, כמו תחקירי אמ"ן, פיקוד הדרום, אגף המבצעים וכדומה. הסיבה: רצון להציג לציבור את התמונה הכוללת והמלאה של כלל המחדלים והליקויים שהובילו לאותו היום, ולא רק זווית אחת, אולי כלקח מההצגה האומללה של פרסום תחקיר הקרב בקיבוץ בארי, ששם את האצבע המאשימה רק על הדרג הטקטי.