מנהיגם החדש של הסורים, אחמד חוסיין א-שרע, בחר לעצמו את השם אל-ג'ולאני. בכינויו, במקרה או שלא במקרה, הוא למעשה מזכיר את רמת הגולן. אתמול הופיע אל-ג'ולאני, והודיע בנאום הבכורה ש"לטענות הישראליות לגבי נוכחות צבאית איראנית בסוריה אין יותר מקום, כי הולכנו את האיראנים החוצה, ואנחנו נערכים לבנות את סוריה החדשה".
לפי שעה, אין לאל-ג'ולאני תפקיד רשמי מסודר, אבל הוא ידוע כמפקד הכללי של אגף המבצעים הצבאיים ב"היאת א-שאם", ארגון האופוזיציה העיקרי שתפס את השלטון. הנשיא אסד נמלט, האיראנים עלו על מטוסים ונמלטו, ואל-ג'ולאני הודיע אחרי התייעצות עם פטרונו, נשיא טורקיה, ש"נתיר נוכחות של חיל הים הרוסי בנמל טרטוס וחיל האוויר הרוסי בבסיס חמיימים בסוריה".
1 צפייה בגלריה
yk14185940
yk14185940
(אבו־מוחמד אל־ג'ולאני | צילום: Aref TAMMAWI / AFP)
מתפקידה של רוסיה בהברחת הנשיא המודח, בשאר אסד, מסוריה לרוסיה הוא התעלם, ולא במקרה: זאת, אחרי שנשיא רוסיה פוטין הבהיר בלשון חד-משמעית ש"אין לי כוונה כלשהי להיפגש עם הנשיא הסורי לשעבר, הגולה בארצי".
אל-ג'ולאני הקדיש בסוף השבוע רגע נוסף לדבר על ישראל. הוא התראיין לטלוויזיה הסורית כדי להבהיר ש"ישראל התלוננה אינספור פעמים על הנוכחות האיראנית בסוריה – ועכשיו אין יותר נוכחות כי אין איראנים". כך, דרש אל-ג'ולאני מישראל לצאת מסוריה, בטענה שהיא "תיכננה לחדור לעומק סוריה בתירוץ של לחימה נגד האיראנים אבל זה לא קיים יותר".
"אנחנו לא שוחרי מלחמות", המשיך: "המצב בסוריה רע מאד, וצריך לנהל דיאלוג עם הקהילייה הבינלאומית כדי שתתגייס לסייע לנו".
עם זאת, הבהיר אל-ג’ולאני ש"אין תירוצים להתערבות זרה בסוריה, אחרי יציאת האיראנים. על כך אמר גם כי אין יותר מקום לטענות ולתירוצים של ישראל. המצב לא מתיר לנו להיכנס למאבקים נוספים" (כלומר, עם ישראל). כך, לדבריו, "קודם כל חייבים לבנות את סוריה, להביא ליציבות ולא להיגרר לסכסוכים".
הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, הגיב לדבריו של אל-ג'ולאני בביקור ברמת הגולן: "אנחנו כאן כמעט שבוע, הסיבה המרכזית: ביטחון המדינה. אנחנו כאן כדי להגן לאורך הגבול ברמת הגולן, צפון רמת הגולן והחרמון”.
בדבריו, הוסיף הלוי כי “הייתה פה מדינה שהיא מדינת אויב, הצבא שלה קרס, יש איום שיגיעו לפה גורמי טרור, ואנחנו יצאנו קדימה כדי שגורמי טרור קיצוניים לא יתיישבו לנו צמוד לגבול. אנחנו לא מתערבים במה שקורה בסוריה, אין לנו כוונה לנהל את סוריה. אנחנו מתערבים חד-משמעית במה שקובע את ביטחון אזרחי ישראל פה מאחורה ביישובים ברמת הגולן".

“פעולה משותפת של כל האזרחים”

אל-ג'ולאני התייחס בדבריו אתמול לנושאים נוספים: בין היתר, הצהיר שהמאמצים להפיל את בשאר אסד לא היו רק של ארגונו אלא פעולה משותפת של כל אזרחי סוריה. בכוונה לא איזכר אל-ג'ולאני את התכנון הטורקי. הוא חזר והדגיש עוד כי הפלת שלטון אסד נמשכה 11 ימים בלבד, וכי "היו לנו אתגרים לא מעטים בגלל סכסוכים פנימיים וניסיונות התערבות ממדינות זרות". לאחר מכן הוסיף: "הנוכחות והתפקיד שמילאה איראן בסוריה היו הסכנה הבולטת ביותר של סוריה, אבל כל זה נגמר".
את משטרו של הנשיא המודח בשאר אסד הגדיר אל-ג'ולאני אתמול כ"כר פעולה להשגת רווחים אישיים בלבד", וחשף שבשאר אסד הוציא הנחייה נשיאותית לנגיד הבנק מרכזי, למטרותיו הוא, לשם הנפקת שטרות כסף ללא כיסוי כלכלי, מה שהביא להקפצת האינפלציה ויוקר המחיה בסוריה. דמשק, המשיך, עברה לדבריו סבל רב עד לשחרורה, אבל השלב הבא יתמקד ב"הקמת מדינה מודרנית שבה יהיו חוק ומוסדות מדינה". הוא אף אמר כי חייבים לטפל ביחסי החוץ בזהירות, גם עם רוסיה, ש"חייבת לעשות הערכה מחדש של יחסיה עם סוריה". העתיד, חתם, את נאומו, בנוי על התרחקות מטעויות העבר, הגשמת זכויות האזרחים ודילוג על הטרגדיות שהביאו שנים ארוכות של מלחמה בתוך סוריה.

אבד נתיב האספקה של חיזבאללה

אנשי ממשל בכירים ודיפלומטים, בראשם מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, נועדו אתמול בעקבה שבירדן לדון ב"סוריה, היום שאחרי". השתתפו נציגי מצרים, סעודיה, טורקיה, ירדן, לבנון, קטאר, בחריין ואיחוד האמירויות.
רוסיה ואיראן, כך הובהר בתקיפות, לא הוזמנו, בגלל תמיכתן בנשיא המודח. טורקיה הבהירה כי בכוונתה למלא "תפקיד מפתח בייעוץ והכוונה" לממשל החדש, וכי פתחה את שגרירותה בדמשק כבר בסוף השבוע האחרון.
הודעת מזכיר המדינה בלינקן זכתה לתגובות הפתעה ומחיאות כפיים מצד הנוכחים כשהבהיר ש"אנשיי ואני כבר נמצא במגעים עם הממשל החדש בסוריה".
בתוך כך, נעים קאסם, מזכ"ל חיזבאללה, הודה אתמול לראשונה כי "איבדנו את נתיב האספקה מסוריה". בהתבטאות ראשונה מאז נפילת אסד, הצהיר קאסם כי "ההתנגדות תימשך".