שעת בוקר מאוחרת על כביש 4 בקצה הצפוני. תנועת הרכבים דלילה, ומגרש החניה של גן לאומי אכזיב ריק לחלוטין. במשך שנה וארבעה חודשים האזור שבין אכזיב לראש הנקרה היה שטח צבאי סגור. כשבוע לאחר הפסקת האש בצפון עזב הצבא את שמורת הטבע, וההרס ניכר.
"אכזיב הפך לבסיס צבאי לכל דבר", אומר היימן ברגיס, מנהל הגן הלאומי אכזיב. "החניון היה מלא בטנקים ובנגמ"שים, וכל השטח היה תחת שליטה צבאית. הצבא גרם נזק גדול, ואני לא מדבר רק על נזקים פיזיים, אלא גם על נזק סביבתי. מבחינה אקולוגית ופגיעה בחיות הבר זו מכה קשה שלא ניתן לתקן בכסף".
גן לאומי אכזיב, מאתרי התיירות הפופולריים בישראל, משתרע על חופי הים התיכון מדרום לגבול עם לבנון ומציע למבקרים שילוב של טבע, היסטוריה ותרבות. הגן, שנמצא מצפון לנהריה, כולל חופים, חורבות עתיקות ונופים יפהפיים. השבוע הוא היה ריק מאדם. בריכות מים רדודות בצבע כחול עמוק וגלים קטנים בצבע לבן בוהק הצליפו בסלעים כמו גלויה רומנטית או שומר מסך של טבע מושלם. לא תיכננו מראש ולא הבאנו מגבות, אבל עם כל האווירה החגיגית, ועם צעקות שמחה בסגנון "סוף-סוף חזרנו לאכזיב", קפצנו למים הצלולים והמרעננים.
באופן פרדוקסלי, המלחמה דווקא טובה לאיכות הסביבה: ללא דיג אסור ופגיעה בערכי טבע בחוף, נטישת האנשים היטיבה עם המגוון הביולוגי העשיר בשמורת הטבע הימית. ביבשה זה כבר סיפור אחר: לא זיהיתי ציפורי מים. הן כנראה ברחו בגלל ההפצצות.
במקום נמצא גם בית קברות פיניקי, שהצבא הרס. "בנו כאן תעלות לטנקים", אומר ברגיס. "חפרו עם טרקטורים בקברים והרסו את השכבות הארכיאולוגיות. זהו הרס מוחלט של אתר וממצאים שלא ניתן לשחזר".
מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מצר על כל פגיעה בתשתית אזרחית ובאתרים ויעשה ככל הנדרש על מנת לטפל בנזקים שנוצרו"
מסלולי טיולים נוספים ב-ynet חופש