נתניהו יודע לאחרונה ימים טובים, טובים מאוד. כל הכוכבים הסתדרו לו: חיזבאללה מותש; אסד אבוד במוסקבה; האייתוללות מבוהלים בטהרן, חמאס מפרפר בעזה וכל שונאינו מצפים בחרדה לתחילת שלטונו של הידיד היקר דונלד טראמפ. באמצע כל הטוב הזה באה שיחת טלפון "מאוד ידידותית, מאוד חמה ומאוד חשובה" עם הנשיא הנבחר. "דיברנו על הצורך להשלים את ניצחון ישראל", דיווח אמש נתניהו.
1 צפייה בגלריה
ביקור נשיא פרגוואי סנטיאגו פניה, טקס הפתיחה המחודשת של שגרירות פרגוואי בירושלים
ביקור נשיא פרגוואי סנטיאגו פניה, טקס הפתיחה המחודשת של שגרירות פרגוואי בירושלים
ביקור נשיא פרגוואי סנטיאגו פניה, טקס הפתיחה המחודשת של שגרירות פרגוואי בירושלים
(צילום: GIL COHEN-MAGEN / AFP)
זה הזמן ליהנות, כי עוד מעט יצטרך נתניהו, יצטרך גם טראמפ, להחליט מה לעשות בכל הטוב הזה. החלטה ראשונה: עסקת חטופים. יותר קל לרצות בעסקה, להתפלל לעסקה, להתאבל על עסקה שאיננה מאשר לשלם את המחירים שכרוכים בעסקה, החל ברוצחים שישוחררו, עבור למלחמה שתופסק וגמור בחטופים שיספרו בחזרתם איך מתו אלה שניתן היה להצילם.
ההחלטה השנייה היא איראן. התמורות בסוריה, בלבנון ובעזה והציפיות מהממשל האמריקני החדש יצרו הזדמנות שלא הייתה כמותה לתקיפת מתקני הגרעין של איראן. חלק משמעותי בהגנה האווירית האיראנית הושמד; נתיבי הטיסה לשם נפתחו; והעיקר, האיום האיראני בהתקפת נגד, מלבנון, סוריה ואיראן עצמה, נחלש מאוד.
ב-2011 נתניהו איים לתקוף את איראן ונבהל. אחר כך הפיל את האחריות על ראשי זרועות הביטחון ועל ממשל אובמה. עכשיו כל הכוח בידיו: ראשי זרועות הביטחון נחלשו מאוד בעקבות מחדל 7 באוקטובר; השיח בינם לבין ראש הממשלה השתנה. אשר לוושינגטון, היא בתקופת מעבר: הממשל היוצא עסוק בכינוס נכסים והממשל הנכנס מחפש הרפתקה לחגוג עליה. חיסול בפעולה צבאית של פרויקט הגרעין יספק לנתניהו את הניצחון המוחלט שהוא מייחל לו.

יש הזדמנות. אבל האם כדאי לקפוץ עליה?

איראן היא מדינת סף גרעינית רק משום שהיא מתעקשת לעצור על הסף. פרסומים בעולם מדווחים שיש לה חומר מועשר לכמה פצצות. הקושי שלה הוא בהנשקה – בייצור ראשי נפץ שיישאו את הפצצות, ובזיווד - בהרכבת כל המכלולים יחד. האם ניתן במבצע צבאי לחסל את הפרויקט כולו? לא בטוח. איך יגיב המשטר? איך יגיבו בעלי הברית שלו ברוסיה, סין, צפון קוריאה? האם טראמפ יתמוך במהלך או להיפך, יעשה עסקה עם איראן מאחורי גבה של ישראל?
מנהיג שמתכוון להורות על מבצע צבאי הרה גורל דואג קודם כל לחזית פנימית שקטה. לפעמים הפתרון הוא ממשלה רחבה: כך נהג לוי אשכול ערב מלחמת ששת הימים; כך נהג נתניהו מיד לאחר 7 באוקטובר. לפעמים הפתרון הוא הסרת נושאים שנויים במחלוקת מסדר היום: כך נהג נתניהו כשעצר את חוקי רוטמן-לוין במהלך המלחמה.
אבל נתניהו לא נוהג כך עכשיו. אמש כינס נתניהו את ראשי הקואליציה לדיון בהדחתה של היועצת המשפטית לממשלה. שר המשפטים הודיע שיחדש את המהפכה המשפטית על כל חקיקותיה. המעצור היחיד מפני קריסת המשטר הדמוקרטי בישראל הוא ההתעקשות של החרדים על זכותם להשתמט משירות צבאי. כל עוד אין חוק השתמטות אין רוב לבליץ החוקתי של לוין. לוין ודרעי מקזזים האחד את השני: גם לטוב הזה הגענו.
המעצור היחיד מפני קריסת המשטר הדמוקרטי בישראל הוא ההתעקשות של החרדים על זכותם להשתמט משירות צבאי. כל עוד אין חוק השתמטות אין רוב לבליץ החוקתי של לוין. לוין ודרעי מקזזים האחד את השני: גם לטוב הזה הגענו
אז ככה: או שנתניהו לא באמת מתכוון לשנות את פני המזרח התיכון: לא חמינאי מעניין אותו אלא גלי בהרב-מיארה. או שהוא מאמין שהוא יכול גם וגם: הטייסים יפציצו בטהרן גם אם מערכת המשפט תקרוס בירושלים. המילואימניקים ימשיכו לחפש נוחבות בעזה גם אם הממשלה תחמיץ שוב עסקת חטופים.

ועידת ידיעות אחרונות ו  - ynet  בנייני האומה ירושלים 2021נחום ברנע. ועידת ידיעות אחרונות ו-ynet בנייני האומה ירושלים 2021צילום: אלכס קולומויסקי

אין סרבנות בישראל – לא בזמן מלחמה. כל האיומים בסרבנות – האחרון שאיים הוא פרקליט המדינה לשעבר משה לדור – חוזרים כבומרנג אל המאיימים. כשצה"ל קורא כולם מתייצבים, גם בהתנדבות. הדרך היחידה לעכב את הקמפיין למיטוט הדמוקרטיה היא דרכם של השופט יצחק עמית וחבריו בבית המשפט העליון ודרכה של גלי בהרב-מיארה והצוות שלה במשרד המשפטים: להתמיד במאבק היומיומי נגד כל חוק דרקוני, נגד כל מהלך מסואב. לא להירתע, לא להיכנע. לתרום למאמץ המלחמתי כאילו אין רוטמן ולוין; להיאבק ברוטמן ולוין כאילו אין מלחמה.
פורסם לראשונה: 00:00, 16.12.24